העצורים לתא המעצר, העצורות תקועות בזינזאנה
עורכי דין המייצגים חשודות ועצורות בבית משפט השלום בנתניה טוענים כי נשים מוחזקות במשך שעות ברכבי ההסעה לאסירים, משום שלא נמצא להן מקום בתאי המעצר בבית המשפט. עורך דין: "זה כמו הורה שמשאיר את ילדו חסר הישע ברכב נעול". השב"ס: הבעיה ידועה
בשל מחסור בתאי מעצר בבית משפט השלום בנתניה, מוחזקות עצורות במשך שעות ברכבי ההסעה לאסירים כשהן ממתינות לדיונים. כך נודע ל-ynet.
באחד המקרים, שאירע לפני כשלושה שבועות, נעצרו שלוש צעירות - מרינה שיכמן, עדי חיון ושירן מזרחי בנות 20 מנתניה - בחשד שגנבו מבתי קשישים רכוש וכסף - לאחר שהתחזו לעובדות הביטוח הלאומי. במהלך מעצרן הובאו השלוש כמה פעמים לדיונים בבית משפט השלום בנתניה. לפני ואחרי כל דיון הן הוחזקו בתוך הזינזאנה (רכב להסעת אסירים - ר.ב.צ) שנמצא בחניית בית המשפט.
העצורות נשארו ברכב האסירים, מכיוון שבמרתף בית משפט השלום בנתניה יש רק שלושה תאי מעצר צרים, שלא יכולים להכיל את כל העצורים. על-פי הנהלים, כשמגיעות עצורות לבית המשפט, מחוייבים הסוהרים להפריד אותן מהאסירים, ולכן הן לא יכולות להיות באותו תא עם גברים.
הבנות הכלואות בתוך הרכב שחונה בחניית תאי המעצר הפכו לאטרקציה לעוברים ושבים. הרכב נמצא סמוך לגדר הברזל שמקיפה את החנייה - בני משפחה שמגיעים לדיון עומדים בצמוד לגדר ומנהלים עם העצירות שיחות. הרכב ובו כלואות העצורות נמצא כל הזמן תחת שמירה של סוהרי יחידת הליווי "נחשון", זאת כדי למנוע בריחה או הגעה של בני משפחה עד לרכב עצמו.
"זה כמו להשאיר ילד ברכב נעול"
עו"ד אלי בניה, המייצג את חיון, אמר כי מדובר בפגיעה בעצורות ועיוות דין. "מה שקורה פה זו ממש שערורייה. אם היה מדובר בהורה שמשאיר כך במשך שעות את ילדו חסר הישע ברכב נעול - המדינה היתה עוצרת אותו. אבל כשהמדינה כולאת את העצורות ברכב נעול, והן עצמן חסרות ישע כי הן כלואות, זה בסדר. העצורות מוחזקות ברכב בתנאים קשים ולא הולמים גם בחום וגם בקור. הן לא יכולות לאכול, לשתות ולעשות את צרכיהם ברכב. אם הן היו בתא, אז שם יש את התנאים המינימליים להם זכאים עצורים".עו"ד מירון רוזנטל, המייצג את שיכמן, הוסיף: "מדובר בפגיעה בזכויות היסוד של העצורות. להחזיק אותן במשך שעות בתוך רכב עשוי פח, גם בחום וגם בקור זה פשוט לא אנושי. לא מדובר רק בשלוש העצורות האלה ובמקרה בודד, אלא בבעיה בכל פעם שאשה נעצרת ומובאת לבית המשפט. דיברתי עם השב"ס ואמרו לי שאני צודק אבל אין מקום בתאי המעצר. דיברתי עם מרשתי והיא אמרה שקשה להן מאוד להיות כל היום ברכב. מה שקורה פה זה פשוט גם עינוי וגם עיוות דין. אם אין מקום בתאי המעצר, אז שיחזיקו את העצורים הגברים ברכב ואת הנשים יכלאו בתוך תא".
מהנהלת בית המשפט נמסר כי הנושא בטיפול שירות בתי-הסוהר. דובר השב"ס, סגן גונדר ירון זמיר, אמר בתגובה: "בעקבות אילוצי מקום ועומס בכמות העצורים, לעיתים בלית ברירה מוחזקים עצורים בבית משפט ברכב תוך מתן מזון ושתייה. בנוסף מתאפשר לעצורים לצאת לשירותים".