הסעודה האחרונה: סוף לנודלס ולסושי?
בשנה הקרובה אמורים כל הטבחים הזרים העובדים במסעדות האתניות בישראל, לחזור הביתה, להודו, תאילנד וסין. במשרד התמ"ת טוענים שהמטרה היא לפנות מקומות עבודה לישראלים, אבל למסעדנים אין ספק שמדובר בגזר דין מוות לענף. המזרח הרחוק הולך ומתרחק
אין דרך לעשות את זה קל, אז בואו פשוט נגיד את זה: תשכחו מהצ'ופסטיקס. בעוד פחות משנה לא יהיה איפה לאכול סושי ראוי. וגם לא נודלס ואגרול. אם יתממשו תוכניות הממשלה לגרש את הטבחים הזרים, ייאלצו כ-900 איש, שעובדים היום בכ-250 מסעדות אסיאתיות ברחבי הארץ, לקפל את מחצלות הסושי, לארוז את הווקים ולהתפנות הביתה, להודו, תאילנד וסין. עד ינואר 2009 יגורשו כל הטבחים הזרים. הנימוק: תמיכה בכוח העבודה הישראלי. הטכניקה המפוקפקת: שופכים את התינוק יחד עם המים. אם הכל ילך לפי התוכנית של שר התמ"ת, אלי ישי, יחד עם הטבחים הזרים ילכו הביתה גם כ-6,500 עובדים ישראלים מהענף, שייאלצו לחפש פרנסה אחרת.
מבחינת המסעדנים, תרחיש האימים ביום שלאחר הגירוש די ברור. מסעדות שינסו להגיש אוכל אסיאתי יגלו מהר מאוד שטבחים ישראלים לא יודעים להכין אותו כמו שצריך וגם שממש לא בא להם לעמוד שמונה שעות ליד הווק ולשרוף אצבעות.
גם כך הטבחים הזרים הם הוצאה לא מבוטלת. בניגוד לענפים אחרים, העובדים הזרים המועסקים במסעדות מקבלים שכר גבוה יותר מהעובדים המקומיים והם מועסקים ישירות ולא דרך מתווכים או חברות כוח אדם. גם ה"נחמה" שמציעים למסעדנים לא משמחת אותם: המסעדות יוכלו אמנם להביא ארצה טבחים זרים על תקן "מומחים," אך יידרשו לשלם להם שכר חודשי של 15 אלף שקל בחודש, סכום אסטרונומי במושגי הענף המקומי. את המחיר, כמובן, ישלמו הסועדים: האוכל הזה הולך לעלות הרבה יותר. מסעדות שלא יעלו מחירים יפשטו את הרגל, ומכאן ועד להתרסקות הענף הדרך קצרה.
יום ללא אגרול
הצעד הראשון של החלטת הממשלה אמור היה להתבצע בחודש שעבר. מחצית מהטבחים היו כבר אמורים לעזוב את הארץ, ועד סוף השנה אמורים להתפנות כולם. אבל ארגון המסעדות האתניות החליט להילחם והגיש עתירה לבג"ץ, באמצעות עו"ד רנאטו יאראק ושירה חי-עם, ובה טען כי העסקת עובדים זרים במסעדות האתניות היא גורם מחולל תעסוקה לעובדים ישראלים ואינו בא על חשבונם. בחודש שעבר קיים בית המשפט דיון בנושא, ובימים אלה ממתינים המסעדנים לפסיקתו.
במקביל פתח הארגון במאבק ציבורי בכל מקום אפשרי. בכנסת, במשרדי הממשלה ובמסעדות עצמן. לפני כשבועיים הגה מנהיג המאבק ויו"ר הארגון, ארנון וולוסקי, שביתה מקורית: "יום ללא אגרול," שבמסגרתו, מסעדות ברחבי הארץ, בהן ג'ירף, זוזוברה, פקין, רשת צ'יינה טאון בקניונים ורשת קורוסין בירושלים - לא הגישו, ובכן, אגרול. לדברי וולוסקי, בקרוב יתקיים גם יום ללא סושי, תחת הכותרת "גברת אולמרט חושי, מחר כבר אין סושי," ויום ללא נודלס, תחת הכותרת "אטריות או לא להיות." שביתת האגרול, שהתקבלה בארץ כתעלול שיווקי, דווקא היכתה גלים בעולם, ובמהירות. יותר משלושים מדינות דיווחו על האירוע באמצעי התקשורת, וכ-700 אתרי אינטרנט ברחבי העולם הכניסו אזכור של הנושא. במהדורה הבינלאומית של הסי-אן-אן הקדישו לנושא כמה דקות, הבי-בי-סי העלה דיווח על השביתה באתר האינטרנט שלו, והסיפור רץ בסוכנויות הידיעות השונות. הבעיה המשונה של ישראל הגיעה לקנדה, הודו, מלזיה, תאילנד, הונג קונג, סין, זימבבואה, אוסטרליה, ניו זילנד, מלטה, שוודיה, הפיליפינים ומדינות רבות אחרות.
באופן לא מפתיע, הכתבים הזרים התמקדו בעיקר בסוגיית הגירוש, ובאתרי האינטרנט האשימו הקוראים את ישראל בגזענות. "ישראל לא למדה מהניסיון, כשהיא עצמה הייתה רדופה. עכשיו היא לא סובלנית כלפי תרבויות אחרות," נאמר באחת התגובות לידיעה שפורסמה בעיתון .USA Today
בין השאר צוטטה עו"ד שושנה שטראוס, היועצת המשפטית של משרד התמ"ת, שאמרה לסוכנות הידיעות רויטרס: "כל אחד יכול להחזיק ווק ולבשל אוכל סיני, זה לא בלתי אפשרי ללמוד את זה." אחד מקוראי העיתון "בנגקוק פוסט," שפירסם ידיעה בנושא, שאל בתגובה לדבריה של שטראוס: "האם העובדה שמישהו יכול להחזיק כינור, היא סימן שהוא גם יכול לנגן בו"?
ל"ידיעות אחרונות" אמרה שטראוס: "התכוונתי שכל אחד יכול להכין אוכל סיני במטבח הביתי שלו. למדינה אין בעיה עם הבאת שפים במעמד של מומחים, אבל אז יצטרכו לשלם להם 15 אלף שקל בחודש. ההגבלה היא לא על מומחים ברמה הגבוהה, אלא על הטבחים הזרים שעושים את העבודות הפשוטות, כמו חיתוך ירקות ועמידה ליד הווקים. אין שום מניעה לקחת במקומם עובדים ישראלים".
עו"ד שושנה שטראוס: "כל אחד יכול להחזיק ווק ולבשל אוכל סיני" (צילום: ירון ברנר)
לנו יש פלאפל
את המסעדנים ההתבטאות הזו די מחרפנת. "חבל שנציג רשמי של משרד ממשלתי לא מבדיל בין אוכל ביתי למטבח של מסעדה," אומר וולוסקי. "לענף שלנו אין אפשרות לשלם סכומים כאלה למומחים, והוא עלול להתמוטט. אנחנו לא המצאנו את השיטה של טבחים סינים במסעדות אסיאתיות, זה עניין מקובל בכל העולם, אבל רק אצלנו מערימים קשיים המדינה לא דואגת לפתרון חלופי של טבחים ישראלים מיומנים מספיק. כבר לפני שנתיים הממשלה החליטה להקצות משאבים מיוחדים להכשרת ישראלים שיחליפו את הטבחים הזרים, אך לא הוכשר אפילו טבח אחד. אנחנו רוצים שבית המשפט יכיר בבקשה שלנו ויאפשר לפחות להקפיא את הגירוש כדי להכשיר ישראלים."
גם המסעדן רימון בן יקיר מרשת ג'ירף כועס. "מקבלי ההחלטות לא קולטים שהענף הזה הוא עולם עסקי לכל דבר, שהשקיע במסעדות האלה מאות מיליוני שקלים, ועכשיו הכל מתמוטט. פקידות שחלקה חרדית, מנהלת נגדנו מדיניות לא עניינית. שושנה שטראוס היא אישה חרדית, שמערימה עלינו קשיים טכניים במשך שנים. מפריע לה שאנחנו מוכרים אוכל לא כשר, ולכן היא מתנכלת לנו. אנחנו חסרי אונים. אפשר לחשוב שאנחנו לא תושבי המדינה הזאת. למה מתעללים בנו? בסוף שנות ה-90 פוצצו את הארץ בעובדים זרים. זו הייתה פעולה לא אחראית. עכשיו רוצים לנקות את הארץ מהעובדים האלה, אבל לא מתעמקים בנסיבות. בענף שלנו יש בסך הכל 900 איש, אבל לנו, המסעדנים, אין אבא ואמא שישמרו עלינו. לקבלנים יש את שר הבינוי שמגן עליהם, לחקלאים יש את שר החקלאות, ולנו? לנו יש פלאפל".
השף אבי קונפורטי, שהקים לפני תשע שנים את "זוזוברה" בהרצליה ולפני כשנה את "צפרה" בתל אביב, בהשקעה של 1.7 מיליון דולר, טוען כי על כל זר שעובד במסעדות שלו יש 12 עובדים ישראלים. "הממשלה לא מבינה שהזרים האלה דווקא מייצרים מקומות עבודה למקומיים," הוא אומר. "הרי לפני שהיו פה טבחים אסיאתים הענף הזה בכלל לא היה קיים בארץ. זה לא שהיו פה ישראלים שבישלו אוכל אסיאתי, והזרים תפסו את מקומם."
יש מי שאומר שאתם מנצלים את העובדים.
"מי שאומר את זה לא יודע מה הוא סח. הרי הם הרבה יותר יקרים לנו מהעובדים הישראלים. באף מקום אחר בעולם לא משלמים לעובדים הזרים יותר מאשר למקומיים. אני מפעיל גם מסעדות לא אסיאתיות, ובהן לא חשבתי לרגע לבקש עובדים זרים. בסך הכל אני דואג להם כמעט יותר מלילדים שלי. לזה הלך המזגן בבית ולהוא כואבת השן, אני האבא והאמא שלהם פה ואני מחויב לדאוג להם."
"הטענה שאנחנו מעסיקים עובדים זרים כביכול בשל עלותם הנמוכה הייתה נכונה אולי לפני חמש שנים. החל מיולי 2006 אנחנו מקיימים את החלטת הממשלה ומשלמים לטבחים הזרים שכר בסיס שאינו נופל מ-8,000 שקל בחודש ברוטו. המסעדות עומדות בביקורת שוטפת של יחידת הסמך לעובדים זרים, ולאחרונה, במסגרת חידוש בקשות ההיתרים לשנת ,2008 הגישה כל מסעדה אישור של רואה חשבון שהסכום הזה אכן משולם," מוסיף וולוסקי.
בתגובה לשאלה האם העובדים הזרים באמת כל כך חיוניים, קונפורטי קובע":חד-משמעית, בלעדיהם לא נוכל להוציא את אותו אוכל. יהיה לו טעם שונה, פחות אותנטי, והוא גם יהיה יותר יקר. הטבח הסיני מחובר לאוכל שלו מבטן ומלידה. שם כדי לקבל דיפלומה צריך לעבור מסלול לימודים של שלוש שנים. יש דקויות טכניות נרכשות, עניין של איזוני טעמים, מיומנות של הקפצה על ווק. הם מאוד פרודוקטיביים, יש ביניהם הרמוניה והם מאוד מקצועיים. אין ישראלים שיכולים למלא את מקומם."
כשאני מזכירה את התבטאויותיה של שטראוס, הוא נוחר בבוז".היא דתייה, אנחנו לא מעניינים אותה, זה חשוב לה כקליפת השום והיא לא רוצה לבחון את הנושא הזה באמת. גם לשופטים שדנים בענייננו אין שום מודעות לאוכל הזה, לכן הם לא מסוגלים לראות את הדברים כהווייתם."
במסגרת המאמצים למצוא פתרונות יצירתיים למצב, קונפורטי מספר על יוזמה מעניינת שטרם צלחה: הקמת בית ספר לבישול בתאילנד, שיכשיר טבחים להכנת אוכל אסיאתי".עשינו שם פיילוט לישראלים בגיל הנכון, עם ניסיון בבישול ועם מוטיבציה גבוהה. ערכנו להם מבדקים, שיחות, בדיקה גרפולוגית. אבל בסופו של דבר החבר'ה האלה נשרו, אמרו שזה לא בשבילם. הם רוצים להיות שפים גדולים, אבל הם לא יכולים להקפיץ כל יום שמונה שעות על הווק."
בקרוב: שביתת סושי
ארגון המסעדות האתניות השיק השבוע גם אתר אינטרנט חדש, המזמין תומכים מהארץ ומהעולם להביע את מחאתם. באסיפה הכללית שיכנס הארגון בקרוב תצא הקריאה לנקוט בשביתת הסושי, והמסעדנים אף מתכוונים לפנות ישירות לראש הממשלה. "כשאולמרט היה שר התמ"ת, הוא אמר שהוא מכיר בצרכים המיוחדים של הענף שלנו. אנחנו מבקשים ממנו לעמוד מאחורי הדברים האלה," מסביר וולוסקי.
בינתיים גויסו למאבק גם לא מעט ידוענים - דוגמנים, שחקנים, ספורטאים ואנשי תקשורת - הנחלצים להגנת הסושי בארץ. "צר לי שבמדינה הזאת הורסים באופן שיטתי כל מה שאנשים מנסים להצמיח," אמרה כוכי מרדכי, מתומכי המאבק ובעצמה בעלת מסעדה לשעבר. "הגירוש ימוטט את המסעדות האלה."
"מקבלי ההחלטות לא נמנים עם מבקרי המסעדות האסיאתיות, לכן הנושא הזה לא מעניין אותם באמת," קובע השדרן דידי הררי. "צריך לזכור שהמסעדות האלה מייצרות מקומות עבודה גם לסטודנטים ולצעירים ישראלים. זה כמו שבמסעדות בחו"ל יאסרו על טבחים יהודים לעבוד במסעדות יהודיות, בטענה שהם תופסים מקומות עבודה של מקומיים. זה אבסורד".
"מנסים להרוג פיל ברובה אוויר," אומר גם הג'ודוקא אריק זאבי. "זה צעד לא חכם. טבחים אסיאתיים מקצועיים הם חלק חשוב מחוויית האוכל האסיאתי. ככה זה בכל העולם."
ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "החלטת הממשלה נועדה להחליף עובדים זרים בעובדים ישראלים. ועד ארגון המסעדות האתניות הגיש בג"ץ לביטול ההחלטה, ולכן לא נוכל להתייחס לדברים כל עוד הנושא בדיון. האגף להכשרה מקצועית שם לעצמו כיעד מועדף לשנת 2008 להכשיר טבחים למטבח האתני, בתיאום והסכמה עם התאחדות המסעדות האתניות ומשרד האוצר והתיירות".