זהירות: מינון גבוה של ויטמין E מגביר הסיכון לסרטן
מחקר ענק שכלל עשרות אלפי אמריקנים מצא כי נטילה יומית של ויטמין E מגבירה משמעותית את הסיכון לסרטן ריאות. ההשערה: במינון גבוה, הוויטמין הופך מנוגד חימצון למסייע חימצון ומזרז את הנזק לרקמות הגוף
נטילת רמות גבוהות של ויטמין E עלולה להיות קטלנית: מחקר רחב היקף שכלל 77 אלף איש מגלה כי הוויטמין מגביר את הסיכון ללקות בסרטן הריאות. המחקר החדש פורסם בכתב העת לרפואת חירום ונשימה.
הקשר בין ויטמין E לסיכון מוגבר לסרטן נמצא כבר בשנת 2004, אז פרסמו חוקרי אוניברסיטת ג'ון הופקינס בבולטימור מחקר שסיכם תוצאות 19 מחקרים שכללו יותר מ-136 אלף מטופלים. תוצאות המחקר גילו כבר אז כי שיעור התמותה אצל אלה שנטלו 400 יחידות בינלאומיות של ויטמין E ליום או יותר, היה גבוה בחמישה אחוזים משל אלו שנטלו מינונים רגילים של הוויטמין.
מגביר את הסיכון לסרטן ב-28 אחוזים
במחקר שפורסם אז בכתב העת Annals of Internal Medicine נאמר עוד כי על פי ההערכות, כשני שליש מאלה המשתמשים בויטמין E נוטלים מינונים גבוהים ב-200 אחוז ויותר מהמינונים המותרים, ובכך מסכנים את חייהם. המינון המומלץ של הוויטמין ליום (RDA) הוא 15 מיליגרמים למבוגר (22.5 יחידות בינלאומיות).
במחקר החדש נבדקו 77 אלף איש בגילאי 50 עד 76 במשך ארבע שנים. החוקרים עקבו אחר צריכת ויטמיני C, חומצה פולית ו-E בקרב הנבדקים. במהלך תקופת המחקר לקו 521 איש בסרטן הריאות. עיבוד הנתונים הראה כי בעוד שוויטמין C וחומצה פולית לא השפיעו על הסיכון ללקות בסרטן, הרי שנטילת 400 מיליגרם ליום של ויטמין E הגבירה את הסיכון ללקות בסרטן ב-28%.
החוקרים עיבדו את נתוני המחקר ומצאו כי בתוך עשור גדל הסיכון ב-7% ללקות בסרטן, על כל 100 מיליגרם ויטמין E שנלקח מידי יום. בסיכון מוגבר במיוחד היו אלו שעישנו.
הוויטמין שנמצא בסוגי מזון רבים
ויטמין E מעורב בייצור תאי דם אדומים, ביצירת אנרגיה לתפקוד הלב והשרירים, ומייצב את קרום התא על ידי מניעת חימצונו. ויטמין E נמצא ברמות מספיקות בשמנים צמחיים, ביצים, חמאה ודגנים מלאים. בשל העובדה
שהוויטמין נמצא בסוגי מזון רבים כל כך, חסר בויטמין E הוא נדיר ולכן קיימת מחלוקת האם יש צורך בנטילתו.
ויטמין E ידוע כאנטי אוקסידנט (נוגד חימצון) המגן על תאי הגוף מתקיפת מולקולות המכונות רדיקלים חופשיים. אולם החוקרים האמריקנים משערים כי במינון גבוה, הוויטמין משנה את עורו והופך לפרו-אוקסידנט, דהיינו - מסייע לרדיקלים החופשיים לתקוף ולגרום לנזק בתאי הגוף.
"בניגוד להנחה השכיחה לפיה ויטמינים הם בריאים או לא מזיקים, תחליפי ויטמין E מגבירים את הסיכון לסרטן הריאות", אומר ראש צוות החוקרים, ד"ר כריסטופר סלטור מאוניברסיטת וושינגטון, "בהתבסס על תוצאות המחקר, על הרופאים להבהיר למטופלים כי ויטמין E, C וחומצה פולית אינם מונעים סרטן".