מלקטים: אוכל טעים מעשבי בר
שוב הגיעה עונת ליקוט עשבי בר למאכל, וטלי ואורי מאיר-צ'יזיק נסעו לביקור בשמורת נאות קדומים לפגישה עם מומחית לבישול תנ"כי ויחד הם הכינו מאכלים טעימים מעשבי בר
שוב נצבעים השדות, צידי הדרכים והגינות הנטושות במגוון גוונים של ירוק. ירוק שאינו רק יפה, אלא גם אכיל, טעים ובריא מאוד. בשנה שעברה כתבנו על תרבות הליקוט, מסורת שנשתמרה במשך אלפי שנים מאז הינו ציידים-לקטים. אז היו תגובות רבות של חוסר-אמון – נראה שרבים חושבים שעשבים יש רק שוטים. אבל הרבה מזה השתנה בשנה שחלפה. לקוחות במשק של איריס כבר מבקשים להוסיף חובזה להזמנה, כמות הלקטים בצידי הדרכים עולה ואפילו בתוכנית "עובדה" יצאו ללקט. אפילו גינה נטושה בעיר כבר איננה רק מטרד, ויש מי שמסתכל עליה וחושב על קערת הסלט בבית. אז לטובת הלקטים המתקדמים והמתחילים, הנה עוד מידע על אוכל טעים שאפשר ללקט מן הבר.
נוף מהמקורות. נאות קדומים (צילום: אסף רונן)
הפעם, הובילו אותנו שיטוטינו בעקבות צמחי-הבר למאכל לנאות קדומים. פארק נאות קדומים הוא שמורה טבע תנ"כית, פנינת טבע המנסה בהצלחה רבה לשחזר את הטבע הנוף כפי שמשתקפים מהמקורות. המשוטטים במקום יכולים למצוא צמחים רבים ששימשו למאכל לאורך ההיסטוריה. טובה דיקשטיין, מומחית לבישול תנ"כי ומדריכה בכירה במקום אומרת שצמחי-בר חשובים במיוחד בתזונה של שנת שמיטה, כמו השנה. היא מספרת שחז"ל כתבו על גמל מסכן ורעב בשנת שמיטה, שכשאלו אותו למה הוא נראה כל-כך רע הוא אמר שהיהודים הרעבים אכלו לו את כל הקוצים בגלל האיסור לעבוד את האדמה.
במסגרת מסורת הבישולים המשותפים של אורי, אם כבר מוצאים מומחית לבישול תנ"כי שעובדת במקום שופע כל-כך חייבים לערוך קונצרט משותף. וכך היה.
ביום חורפי-אך-נעים אחד אספנו צוות מלקטות, צלם אחד, שתי פעוטות סקרניות וטבח, ונסענו לטובה. צוות המלקטות מצא עלים למילוי, אספרג החורש לחביתה, פרחי עירית, חרדלים, חלמית (חוביזה), עלי חרחבינה מכחילה, שומר וחרצית. הן אספו לנו גם עשבי-תיבול לתה (ולתיבול, כמובן) כמו אזוב, מרווה וזוטא. עם שלל כזה הינו מוכנים לבישול. צוות המלקטות הוסב לצורכי הדלקת אש במדורת הבישול. כן, בישלנו על עצים. כלומר בהתחלה לא בישלנו כלום, העצים היו רטובים מהגשם. אבל אחרי עבודה מאומצת האש בערה מתחת לסירים, בדיוק כשהרעב כבר כמעט והכניע אותנו.
שלל ירוקים מהשדה (צילום: אסף רונן)
הכנו פיתות מקמח מלא עם אזוב טרי על הסאג', חביתות עם אספרגוס בר וחביתות עם שלל ירוקים מהשדה. טובה הכינה עלים ממולאים בעדשים ובורגול בסגנון תנ"כי. היו גם חומוסים מבושלים עם מרווה וחלמית, סלט ירוק גדול מהנבטים והירוקים שאספנו וסלט צנונית ולפת, שהיו מזונות מאוד פופולאריים בעולם העתיק על-פי דבריה של טובה. מובן ששתינו גם תה מהביל מצמחי התבלין עזי-הטעם. אמנם לנו היתה אש והיו סירים, אבל אם מתחשק לכם ללקט ולמעט בציוד – קחו קערת סלט, לימון ומבקבוקון עם מעט שמן-זית וצאו החוצה. לקטו לכם מהנבטים הנובטים עתה, מהעלים הצעירים של החלמית, השומר וחרדל הבר, לקטו את פרחי העירית היפיפיים והמתקתקים - ערבבו הכל בקערה עם מעט לימון ושמן זית – והרי לכם סעודה טעימה, טריה וחיונית.
המתכון של טובה לעלים ממולאים
ניתן למלא עלי חוביזה, גפן, רקפת, מרוות ירושליים ועוד.
המרכיבים:
1 כוס עדשים אדומות
1/2 1 כוסות בורגול עבה
2 כוסות מים
1 כף דבש
מלח ופלפל לפי הטעם
עלים למילוי
1/2 לימון
אופן ההכנה:
- מבשלים את העדשים עד שהן מתרככות.
- מורידים מהאש, מוסיפים את הבורגול, מכסים ומחכים. בשלב הזה ניתן להוסיף מים חמים או בורגול לתערובת כדי שתהיה סמיכה במידה הנכונה למילוי. אחרי שהבורגול סופג את כל הנוזלים (בערך 15 דקות), מתבלים במלח פלפל ודבש ומערבבים.
- בסיר נפרד חולטים כ-5 דקות את העלים הטריים למילוי (עלי חוביזה לא צריך לחלוט), מוציאים מהמים ומקררים.
- ממלאים את העלים בתערובת שהכנו, מגלגלים ומניחים במחבת.
- סוחטים מעט לימון, מוסיפים למחבת מעט שמן זית ומחממים כ- 5 דקות על להבה גבוהה.
חומוסים מוקפצים על חוביזה ומרווה
המרכיבים:1/2 כוס מים
1 כוס גרגרי חומוס שהושרו למשך לילה ובושלו עד ריכוך
3 עלי מרווה קצוצים
שמן זית
צרור עלי חובזה קצוצים
מלח ופלפל
1 בצל לבן קצוץ
אופן ההכנה:
- מכניסים לווק את המים, המרווה והבצל הקצוץ ומביאים לרתיחה.
- לאחר רתיחה של מספר דקות מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים.
- לאחר חמש דקות נוספות התבשיל מוכן.
טלי ואורי מאיר-צ'יזיק חיים בכפר-יהושע, אוכלים ומבשלים בריא, ומגדלים את איה ונגה. טלי עובדת במשק האורגני של איריס בן-צבי. אורי הוא יועץ תזונתי, חוקר ומומחה להיסטוריה של התזונה ומעביר סדנאות בישול וקורסים בנושא תזונה בריאה.
צילומים: אסף רונן, לאתר שלו הקליקו כאן