שתף קטע נבחר

מקסיקו סיטי: אתרים מחוץ לעיר

במרחק עשרות קילומטרים ממקסיקו סיטי נמצאים כמה אתרים מרשימים ביותר - שרידי הבירה העתיקה טאוטיהוּאקאן, שני הרי געש והפירמידה הגדולה ביותר בעולם. יוסף (ג'קסי) ג'קסון ממשיך במסע במקסיקו

את הטיול בן החודש וחצי לאורכה ולרוחבה של מקסיקו התחלתי, כמובן, במקסיקו סיטי. אולם גם אחרי שממצים את הביקור בעיר, לא כדאי למהר ולהתרחק ממנה. שכן בסמוך לה נמצאים כמה אתרים שחבל לפספס הזדמנות לבקר בהם.


במת פולחן בטאוטיהוּאקאן (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

פירמידות אה-לה אצטקים

אי אפשר לעזוב את מקסיקו מבלי לפקוד את השרידים המדהימים של טאוטיהוּאקאן (Teotihuacán), אתר השוכן כחמישים קילומטרים מצפון-מזרח למקסיקו סיטי. מדובר במה שנותר מהבירה הענקית של הממלכה המפוארת שחיה באיזור לפני האצטקים. תארו לכם שמספר תושבי העיר לאחר יישובה על ידי האצטקים הגיע למאתיים אלף - הרבה יותר ממה שהתגוררו בכל הבירות האירופאיות של אותה תקופה.

 

הרחוב הראשי של אותה עיר עתיקה קיבל את השם הלא סימפטי "שדרת המתים" ונמתח לאורך 2 ק"מ. השם ניתן לשדרה על ידי האצטקים כי הם האמינו שהמבנים הקדמונים לאורכה נבנו כקברים. לצידי השדרה היו ממוקמים בעבר ארמונות בני האצולה של האצטקים.


ארכיטקטורה מרהיבה. שדירת המתים (צילום: ויז'ואל/פוטוס) 

 

מדרום לאותה שדרה רחבה ניצבת כיכר הסיודאדלה ("המצודה", La Ciudadela). לצד הכיכר ניצבות הפירמידות המדהימות - "פירמידת השמש" ו"פירמידת הירח" - ובתחום המצודה נמצא מקדש קצאלקואטל (Quetzalcóatl) עם גילופי הנחשים המפורסמים שלו. 

 

"פירמידת השמש" הנמצאת צפונית לכיכר מתנשאת לגובה 70 מטר והיא השלישית בגודלה בעולם. תארו לעצמכם, שהפירמידות הענקיות הללו היו מכוסות אבן גיר לבנה ונצבעו בצבעים עזים. זו של השמש היתה צבועה בצבע אדום מבהיק שתאם את מנהגי הקרבת הקורבנות של האצטקים. בקצה השדרה ממוקמת "פירמידת הירח" שמסביבה 12 במות של מקדשים. 


פירמידת השמש (צילום: יוסף (ג'קסי) ג'קסון) 

 

כל מי שמבקר באתר נותר עם פה פעור מהישגי הארכיטקטורה של האצטקים וקצר נשימה לאחר טיפוס על הפירמידות והבמות. כדאי להקדיש זמן גם לביקור במוזיאון האתר, שמבהיר למבקרים את משמעות המבנים השונים.

 

ביקור ב"פופו" המעשן

כדי להרגיל את עצמנו לטיול הארוך הצפוי לנו ברחבי מקסיקו הענקית, יצאנו לטיול בן יום לשני אתרים מעניינים הנמצאים קרוב יחסית למקסיקו סיטי - שני הרי געש ועיר אחת, שבתחומה נמצאת הפירמידה הגדולה ביותר בעולם. ההרים נמצאים במרחק של כ-70 ק"מ מעיר הבירה.

 

הרי הגעש פופוקאטפטל (Popocatépetl, שפירושו "הר מעשן") ואיצטאסיוואטל (Iztaccíhuatl) הם מהגבוהים ביותר בתחומי מקסיקו. הראשון מגיע לגובה של 5,452 מטרים ואילו השני נמוך במקצת - רק 5,220 מטרים. האגדה האצטקית מספרת ש"פופו" (כפי שמכונה הר פופוקאטפטל) היה לוחם שהתאהב באיצטה, בתו של הקיסר. פופו יצא להילחם במלחמה ארוכה. הנערה, שהמתינה לשובו, מתה לבסוף משברון לב. עם שובו גילה הלוחם את דבר מותה. הוא הקים שני הרים, הניח את גווייתה בפסגת אחד מהם ונעמד עם לפיד הקבורה על פסגת השני. עם קצת דמיון ניתן לראות את הר איצטאסיוואטל כדמות של אשה שוכבת ואת הר פופו המעשן כלפיד הקבורה של אותו לוחם אגדתי.


דמיינו נערה שוכבת. איצטאסיוואטל (צילום: יוסף (ג'קסי) ג'קסון)


ואת לפיד הקבורה של בן זוגה. פופוקאטפטל (צילום: יוסף (ג'קסי) ג'קסון)

 

שני ההרים שקטים למדי, למרות שההר "פופו" פלט עשן בפברואר האחרון. לפני כן עישן ההר בשנת 2005 בעת חילופי האפיפיורים, מה שחיזק את אמונת המקומיים בנצרות, לששון ליבה של הכנסייה המקומית. לידיעת המאזוכיסטים שבין הישראלים, אפשר לצאת לטרקים אל פסגת איצטאסיוואטל אך הדבר דורש לינת לילה באזור וציוד מורכב. אנו הסתפקנו בהתבוססות בבוץ קרוב למקום הסופי שאליו ניתן להגיע ברכב.

 

עיר הכנסיות

התנחמנו בהנאה בישיבה במסעדה בסוקאלו (zócalo), כיכר העיר של צ'ולולה (Cholula), עיר המונה קצת למעלה מ-150,000 תושבים. האטרקציה העיקרית של צ'ולולה היא פירמידת ענק בשם Teocali de Cholula. הפירמידה של צ'ולולה אמורה להיות הגדולה בעולם - ועוברת בגודלה את פירמידת ח'ופו שבאתר גיזה שבמצרים - אולם במשך הדורות נקברה הפירמידה הבנויה תחת חול והפכה לגבעה מכוסה בדשא. 

 

רק בעזרת מנהרות שנחצבו לאורך כ-8 ק"מ נחשף גודלה העצום של הפירמידה, שהיא למעשה מספר פירמידות שנבנו אחת על גבי חורבות השנייה. כיום ניצבת בראשה כנסייה קתולית למהדרין ובצידו המערבי של התל תוכלו לראות קטע ששוחזר מהפירמידה האחרונה. מומלץ גם לטפס בשביל העולה אל הכנסייה הממוקמת בפסגה, וממנה נשקף נוף מרהיב על העיר וסביבתה.


כנסיות כנקמה. צ'ולולה (צילום: יוסף (ג'קסי) ג'קסון)

 

העיר זכתה לתשומת ליבו של קורטס כאשר הוזמן אליה על ידי המלך האצטקי מוקטסומה. יריביו של המלך משבט טלאשקאלה הדליפו לקורטס שמדובר במארב. קורטס תקף ראשון וחיסל כ-6,000 אצטקים. בתום הקרב נשבע כי יקים בצ'ולולה כנסייה לכבוד כל יום בשנה. הוא כמובן לא עמד בהבטחתו המוטרפת אך הספיק לבנות עשרות כנסיות - הרבה יותר מאשר בכל עיר בגודלה. בצד המזרחי של הכיכר המרכזית הגדולה (פלאסה דה לה קונקורדיה, Plaza de la Concordia ) נמצא מנזר פרנציסקני לשעבר שיש בו כמה מבנים, שחלקם נבנו על שרידי פירמידה פגאנית.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גילופי נחשים במקדש קצאלקואטל
צילום: ויז'ואל/פוטוס
החלק הקטן שנחשף מהפירמידה של צ'ולולה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים