עתירה לבג"ץ: לקיים דיון נוסף בעסקת קצב
התנועה לאיכות השלטון, עמותת "קולך" ושדולת הנשים עתרו לבג"ץ בבקשה לקיים דיון נוסף בנושא אישור עסקת הטיעון עם הנשיא לשעבר - בהרכב של 11 שופטים. העותרים הסבירו: "מפאת חשיבותה, קשיותה או חידושה של פסק הדין בעניין, יש מקום לדיון נוסף"
פחות משבוע לאחר שבית המשפט העליון אישר את עסקת הטיעון עם הנשיא השמיני, משה קצב - עתרו הבוקר (יום ב') לבג"ץ התנועה לאיכות השלטון, עמותת "קולך" ושדולת הנשים בבקשה לערוך דיון נוסף בנושא בהרכב של 11 שופטים.
ביום שלישי בשבוע שעבר אישרו שופטי העליון - ברוב של שלושה נגד שניים - את עסקת הטיעון. במסגרת ההסדר מיוחסות לקצב עבירות מין קלות בלבד - מעשים מגונים תוך הפעלת אמצעי לחץ והטרדה מינית של שתיים מן המתלוננות נגדו.
בעתירות שהוגשו על-ידי עורכי הדין אליעד שרגא, יפעת מצנר, דפנה הולץ-לכנר, ד"ר אביעד הכהן, ברק כלב ודפנה קירו-
כהן, נטען כי הסוגייה המשפטית העיקרית, שהיתה במרכז המחלוקת בין השופטים, נגעה לסבירות שיקול דעתו של היועץ המשפטי לממשלה בעריכת הסדרי טיעון - "ובפרט השאלה החדשה - מה היא ההגדרה שיש לתת למונח 'ליבת המעשים העבריינים', שעליה לא ניתן לוותר במסגרת גיבוש הסדר טיעון", נכתב בעתירה.
לטענת העותרים, "חוק בתי המשפט קובע כי באם ההלכה שנפסקה בעליון סותרת הלכה קודמת של בית המשפט העליון או שמפאת חשיבותה, קשיותה או חידושה של פסק הדין בעניין, יש מקום לדיון נוסף".
בנוסף נטען כי "החלטת רוב השופטים קבעה הלכה בעלת חשיבות מיוחדת והלכה המעוררת קשיים מהותיים: משום שהיא מאפשרת לתובע לא לכלול בהסדר הטיעון את המעשים הפליליים החמורים, חרף העובדה שחצו את רף הראיות של סיכוי סביר להרשעה, ובכך פותחת פתח רחב לפגיעה יסודית באינטרס הציבור שבקיום הסדרים אלה".
טענה: הנשים לא יתלוננו
מיד לאחר החלטת בית המשפט העליון, אמרו בארגוני הנשים ובארגוני הסיוע לנפגעי תקיפה מינית כי ההחלטה תגביר עוד יותר את המגמה של קורבנות שלא להתלונן. "נוכחנו לדעת את הפער בין החוק לצדק. מבחינת הציבור בכלל וציבור נפגעי תקיפה מינית בפרט - זהו מסר של חוסר תקווה, ייאוש וחוסר אמון במערכת המשפטית", אמרה מנכ"לית איגוד מרכזי סיוע לנפגעי תקיפה מינית, טל קרמר-ודעי.
ביום חמישי הוגש נגד קצב כתב אישום. שאלה שנותרה פתוחה היא סוגיית הקלון, שלא הועלתה בהסדר הטיעון. פרקליטות המדינה, אולי בשל גל המחאה שעורר כתב האישום המתוקן, הודיעה שתדרוש מבית המשפט להכריע בנושא סעיף הקלון, ובכך למנוע מקצב את האפשרות לחזור אל החיים הציבוריים. מנגד, פרקליטיו של הנשיא לשעבר איימו כי הדבר יגרום לנסיגתו של קצב מהסדר הטיעון, אך טרם התקבלה החלטה סופית בעניין. בכתב האישום המתוקן לא מופיעה הסוגייה, שכן הנושא מועלה בדרך כלל בשלב הטיעונים לעונש.