שתף קטע נבחר

 

מועצת הביטחון החריפה את הסנקציות נגד איראן

בפעם השלישית אימצה מועצת הביטחון החלטה המטילה עיצומים נגד איראן בגין סירובה להשעות את תוכניתה הגרעינית. ההחלטה, שאושרה כמעט פה-אחד, מטילה סנקציות על בנקים איראניים נוספים ומרחיבה את רשימת האישים שיש להגביל בשל מעורבותם בפרויקטי הגרעין והטילים. שגריר איראן: המועצה מתעלמת מהטילים הגרעיניים של ישראל

מועצת הביטחון של האו"ם אישרה הערב (יום ב') כמעט פה-אחד את החלטה 1803, המטילה סבב שלישי של סנקציות נגד איראן במאמץ לבלום את תוכניתה הגרעינית. 14 מדינות תמכו בהחלטה ורק אחת נמנעה - אינדונזיה.

 

ישראל ברכה על ההחלטה. משרד החוץ הודיע כי "ישראל מברכת על ההחלטה החשובה, המהווה מסר חד-משמעי שהקהילה הבינלאומית אינה יכולה להשלים עם תוכניתה הגרעינית המתריסה של איראן. איראן, המהווה במדיניותה איום על יציבות ושלום העולם, ושראשיה מאיימים בגלוי על ישראל, ממשיכה להתעלם מדרישות הקהילה הבינלאומית ומפרה בעקביות החלטות קודמות של מועצת הביטחון".  

 

לפני ההצבעה תקף השגריר האיראני באו"ם, מוחמד חוזאעי, את מועצת הביטחון והאשים אותה בהיעדר יכולת לטפל "בשואה של העם הפלסטיני". הוא הוסיף כי "אחרי כל הפשעים של המשטר הציוני, רצח עם, פשעים נגד האנושות, מועצת הביטחון נכשלה בנקיטת אמצעים לשים קץ לפשעים". עוד ציין כי המועצה מתעלמת מהעובדה שלישראל יש מאות טילים גרעיניים.

 

השגריר האיראני אמר כי תוכנית הגרעין של ארצו, לעומת זאת, נועדה למטרות שלום וקומץ מדינות לחוץ לפעול נגד איראן, למרות שהשיבה לשאלות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בנושא. שגריר לוב טען אף הוא שמועצת הביטחון לא מתייחסת לגרעין הישראלי ודרש לקיים במועצה דיון בנושא כדי להשיב לה מאמינותה.

 

שנה שלמה עברה מאז ההחלטה השניה על סנקציות נגד איראן, עד שבריטניה, צרפת וגרמניה הצליחו להציג נוסחה מרוככת שזכתה לתמיכתן של רוסיה וסין. כל הצבעה שהיתה עד היום על הטלת סנקציות - בהחלטה הראשונה 1737 בחודש דצמבר 2006 ובהחלטה השניה 1747 בחודש מרס 2007 - כללה אולטימטום של 60 יום לאיראן, בדרישה שתפסיק את העשרת אורניום ופעולות האחרות לייצור נשק גרעיני.

 

המטרה: לפגוע במסחר עם איראן

רוסיה וסין תומכות בהשעיית העשרת האורניום באיראן, אך לא מוכנות להפסיק את המסחר עמה, והצליחו עד עתה לעכב את ההחלטה השלישית על העיצומים. ארה"ב קיוותה להשיג הסכמה בנושא כבר בכינוס העצרת הכללית של האו"ם בספטמבר 2007, אולם הסוגיה נדחתה עד לסוף השנה האזרחית. כשסין ורוסיה התרצו בסופו של דבר והמעצמות היו על סף השגת הסכם, פורסם דו"ח המודיעין הלאומי האמריקני, לפיו איראן הקפיאה את התוכנית לייצור נשק גרעיני בשנת 2003.

 

הדו"ח קבע אמנם שתכנון הנשק הגרעיני הוא רק אחד משלושה מרכיבים, בעוד איראן ממשיכה להעשיר אורניום ולפתח נשק בליסטי לנשיאת ראש קרב גרעיני. עם זאת, כלי התקשורת האמריקנית והעולמית הדגישו את הפסקת התוכנית לעיצוב הפצצה וכך נשמטה הקרקע מתחת לרגליהם של ממשל בוש, הבריטים. הצרפתים והגרמנים.

 

נדרשו עוד כמה שבועות כדי להחזיר את הדיפלומטיה למסלולה, והיום תחת מנהיגותו של הנשיא התורן של מועצת הביטחון, שגריר רוסיה ויטלי צ'ורקין, התקבלה החלטה שלישית על החרפת הסנקציות נגד איראן. ההחלטה החדשה מחריפה את הסנקציות על איראן בשלושה ערוצים. ראשית היא מוסיפה את הבנקים מאלי וסדראת, הקשורים לעסקי הגרעין והטילים, לבנק סאפה שכבר נתון בסנקציות ובכך נכנסת למעשה כל מערכת הבנקאות האיראנית לסנקציות.

 

המשמעות המעשית של הצעד היא הוא שהמערכת הפיננסית הבינלאומית תגביר את הערנות שלה בכל הנוגע לעסקים עם איראן. החלטת מועצת הביטחון היא איתות למערכת הבנקאית הבינלאומית להיזהר מלעשות עסקים עם טהרן. מאחורי הצעד עומדת המחשבה שחברות כלכליות אינן מעוניינות לסכן השקעות שלהן.

 

סוכנות הגרעין דורשת הבהרות

בהחלטה החדשה הורחבה גם רשימת האישים והישויות באיראן שעליהם הוטלו מגבלות פיננסיות ומגבלות תנועה בשל מעורבותם בפיתוח הגרעיני והבליסטי. לראשונה, ההחלטה הנוכחית קוראת למדינות החברות לבדוק מטענים אוויריים וימיים הנכנסים לתחומן, כדי לוודא שאין בהם העברה של ציוד גרעיני וטילים. אך זו המלצה למדינות העולם לגלות ערנות - ולא הוראה.

 

בתוך כך, ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם, מוחמד אל-בראדעי, אמר כי הורה לחקור את דיווחי המודיעין לפיהם איראן חקרה בחשאי כיצד לפתח פצצות אטום. דבריו נאמרו על רקע דיווחים בדבר הצגת תרשים במטה הסוכנות בווינה, לפיו איראן המשיכה גם אחרי שנת 2003 בפעילות הקשורה לפיתוח נשק גרעיני.

 

שליח איראן לסוכנות הגרעין בווינה, עלי אשגאר סולטניה, דחה את הטענות ואמר כי המודיעין שהוצג מזויף. לדבריו, דו"ח הסוכנות מהחודש שעבר מוכיח שאיראן השיבה על כל השאלות בדבר תוכניתה הגרעינית והבהירה כי כוונותיה הן למטרות שלום בלבד. עם זאת, אל-בראדעי חלק עליו, ואמר כי חרף השיפור בשקיפות האיראנית, טרם נבחנו באופן מלא השאלות העולות מהמודיעין החדש שהוצג. "אני קורא לאיראן לשתף פעולה בהקדם האפשרי ולהבהיר את הנושא המדאיג", אמר אל-בראדעי בפני נציגי 35 המדינות החברות בסוכנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת הביטחון של האו"ם
צילום: AP
אל-בראדעי. קרא לטהרן לשתף פעולה
צילום: AFP
שגריר איראן: ומה עם ישראל?
צילום: AP
מומלצים