שתף קטע נבחר

 

קרטלים באין מפריע

על אף שעיתונאי ynet הציעו מידע לרשות ההגבלים העסקיים על מנת שתחקור קיומם של קרטלים, התעלמו מהם – והכל לרעת הצרכנים. לא בשורה משמחת ליום הצרכן הבינלאומי. רשות ההגבלים בתגובה: שאלת מעמדה של מייקרוסופט כבעלת מונופולין בשוק הישראלי נבחנת בימים אלו

אם מתבוננים בספר החוקים הישראלי, ולא רק לרגל יום הצרכן הבינלאומי החל בימים אלה, אפשר להתרשם שיש כאן גן עדן לצרכנים. לא רק ערימת חוקים, תקנות, צווים וכללים נועדה להגן על הצרכנים מכל עבר; אפילו רשות ההגבלים העסקיים אמורה ליצור חומת מגן סביבם, ולמנוע ממונופוליסטים ומקרטליסטים למיניהם לפגוע בתחרות שאמורה להיטיב עם הצרכנים. נו, אז היא אמורה. ניסיונם של אנשי ynet מלמד זאת בחריפות.

 

ראשון לחוש זאת על בשרו היה עמיתנו ניב ליליאן מערוץ המחשבים. בפברואר 2007, לפני מעט יותר משנה, הוא פרסם כתבה על כך שלמעשה קיים מונופול של מיקרוסופט בתחום מערכות ההפעלה למחשבים בכלל ולמחשבים הניידים בפרט: לצרכנים אין למעשה יכולת שלא לרכוש אותם בלא שייאלצו לרכוש גם את תוכנת ההפעלה חלונות.

 

"לצרכן פרטי, שמעוניין לרכוש מחשב ממותג, יוצג עותק של Windows כעובדה מוגמרת שאין עליה ערעור", כתב ליליאן. "בשיחות שניהלנו, טענו המשווקים כי המחשבים מגיעים כך מחו"ל, והאשימו את היצרניות והיבואניות. היבואניות מצדן מאשימות את המשווקים. רענן ביבר, מנכ"ל Dell ישראל, אומר שהדרישה למחשבים הכוללים מערכת הפעלה Windows 'באה מהשטח'. בין כל חילופי ההאשמות האלה, מי שניטלת ממנו זכות הבחירה - הוא הצרכן".

 

ליליאן לא הסתפק בתחקיר העיתונאי, ולאחר פרסום ממצאיו ב-ynet העביר למשרד הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, את החומר שהצטבר בידיו והעיד על המצב החמור בתחום זה.

 

חלפה כחצי שנה, ובסוף אוגוסט 2007 ליליאן ביקש לבדוק מה התקדם בנושא זה מבחינת רשות ההגבלים העסקיים ומה העלתה בדיקתה. פנייתו זו מעולם לא זכתה למענה. עולם המחשבים, כך נראה, ממשיך לפעול בדרכו הרעה באין מפריע.

 

זמן לא רב אחרי פרסום כתבתו של ליליאן על מיקרוסופט פורסמה במדור זה כתבתי על האחידות המופלאה והמדאיגה במחירי הגלישה במהירות 1.5 מגה שמציעות ספקיות האינטרנט השונות. הדבר מדאיג במיוחד כיוון שמספר ספקיות האינטרנט בישראל פחת מ-6 ל-3 בלבד, דבר שבפני עצמו צריך להציב את ספקיות האינטרנט על כוונת רשות ההגבלים העסקיים. בסיום הכתבה צוין, איפוא, כי מן הראוי שהממונה עכל ההגבלים העסקיים תיתן את דעתה על עניין זה.

 

מן הממונה לא שמעתי דבר בעניין זה, אך כמה חודשים לאחר פרסום הכתבה הוזמנתי לפגישה עם קן. במהלך השיחה חזרתי והזכרתי את כתבתי בעניין ספקיות האינטרנט, ואמרתי במפורש שאני מוכנה להעמיד לרשות רשות ההגבלים כל חומר שברשותי המאשר ומוכיח כי ישנה התנהלות קרטליסטית, הלכה למעשה, בתחום זה. התשובה להצעתי זו הייתה דממה בחדר. איש מן הנוכחים, אנשי רשות ההגבלים העסקיים, לא הגיב כלל.

 

יתרה מזאת: בהמשך ההתכתבויות ביני לבין רשות ההגבלים העסקיים העבירו אלי אנשי הרשות חומרים שונים, רובם ביוזמתם – אך בשום שלב לא התבקשתי להעביר אליהם את החומר בעניין הקרטל לכאורה שעליו הצבעתי בכתבה ממרץ 2007.

וכך נותרה הצעתי לסייע בחקירת העניין תלויה באוויר, בכל מובן שהוא, כמוני כניב ליליאן.

 

מדוע, בעצם? מנין נובע היחס הבעייתי מאוד שנחשף כאן של רשות ההגבלים העסקיים למידע שמעיד, לפחות לכאורה ובאופן ראשוני, על קיומם של קרטלים? מדוע במקרה של מיקרוסופט אין סימן שנפתחה חקירה, ובמקרה של ספקיות האינטרנט פשוט התעלמה הרשות ממידע שהיה זמין לה, הן עקב הפרסום והן בעקבות ההצעה להעביר את "האקדח המעשן" ולו לשם בדיקתו?

 

בואו נעשה עכשיו תרגיל פשוט: את משפטי השאלה מן הפסקה הקודמת נהפוך למשפטי חיווי. הנה: נחשף כאן יחס בעייתי מאוד של רשות ההגבלים העסקיים למידע שמעיד, לפחות לכאורה ובאופן ראשוני, על קיומם של קרטלים. במקרה של מיקרוסופט אין סימן שנפתחה חקירה, ובמקרה של ספקיות האינטרנט פשוט התעלמה הרשות ממידע שהיה זמין לה, הן עקב הפרסום והן בעקבות ההצעה להעביר את "האקדח המעשן" ולו לשם בדיקתו.

 

ועכשיו נלך צעד אחד קידמה ונשאל: את מי משרת היחס הזה, וכפועל יוצא מכך – במי הוא פוגע?

 

ברור שכל עסק שמנהל לכאורה פעילות קרטליסטית רק נהנה אם אף אחד לא יושב לו על הזנב ומטריד אותו בשאלות, שלא לומר בחקירות, שסופן עלול להיות הגשת כתב אישום. זה גם מחזק את ביטחונו העצמי שבעצם זה בסדר, לפחות מבחינת הרשות שמופקדת על אכיפת החוק לגביו. כך שבקיצור, אין ממה להתרגש.

 

אשר לצרכנים, כשק החבטות הקבוע – ולו במחדלים – מצד רשויות שונות אשר אמורות להגן עליהן באמצעות אותה ערימת חוקים, תקנות וכל השאר, נראה כי גם כאשר יש מי שקם להגן עליהם, ובכלל זה ארגוני צרכנים ועיתונאים, מנפנפים אותם לכל רוח. כי, אחרי ככלות הכל, מה הם כבר יעשו להם, לאנשי רשות ההגבלים העסקיים?

 

אז אולי התחלת מחשבה בעניין הזה: משרת הממונה על ההגבלים העסקיים אינה מלוּוה בקושאן לכל החיים. וכמו כל בעל תפקיד שאינו ממלא את תפקידו כראוי, מן הראוי להחליפו במינוי טוב יותר. מנובמבר 2005 ועד היום עברו כשנתיים ומחצה. די זמן כדי להבין שתקופה זו אינה מן היפות בתולדות רשות ההגבלים העסקיים.

 

אז אולי, כחלק מאיחולינו ליום הצרכן הבינלאומי, נקווה שבשנה הבאה כעת חיה נוכל לכתוב דברים משמחים יותר על ממונה פעיל/ה ונחרץ/ת יותר.

 

רשות ההגבלים: כל הנושאים נבדקים

מרשות ההגבלים נמסר בתגובה, כי "שאלת מעמדה של מייקרוסופט כבעלת מונופולין בשוק הישראלי נבחנת בימים אלו על ידי רשות ההגבלים העסקיים. לפי מסקנות הבדיקה יוחלט באילו צעדים לנקוט מכוח חוק ההגבלים העסקיים.

 

"הרשות ערכה לאחרונה בדיקה כלכלית של התחרות בשוק ספקיות האינטרנט כדי לאמוד את התמורות בשוק. ממצאי הבדיקה, הנסמכים על ניתוח נתוני למ"ס ונתונים של החברות, מעידים על העדר סימנים לירידה ברמת התחרות בין המפעילים הן בתחום ה ISP והן בתחום השיחות הבינ"ל. רשות ההגבלים פועלת בנחישות להגן על התחרות לרווחת הצרכנים בכל הכלים העומדים לרשותה ובהתאם לסדרי עדיפות מקצועיים של הקצאת משאבים, כפי שמתחייב מרשות ציבורית."

  

הכותבת היא עורכת דין המתמחה בנושאי צרכנות

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים