דו"ח גרונאו: תחרות לכולם בשוק התקשורת
פרופסור ראובן גרונאו הגיש את ממצאי הוועדה שבראשותו לשר התקשורת. מתוך המסקנות: כניסה של מתחרים נוספים לבזק שיפעלו על התשתית שלה, הגדלת רוחב הפס הזמין לצרכן באמצעות השקעה בתשתיות תקשורת מתקדמות והגברת התחרות בשוק הסלולר באמצעות מפעילים סלולריים וירטואליים - לצד חוזים בהירים והתחייבות על מחיר קבוע לצרכן הסלולר. בזק: הדו"ח מאכזב
לאחר שנה של דיונים, עיקרי מסקנות דו"ח ועדת גרונאו בתחום שוק התקשורת בישראל הוצגו היום (ד') בפני שר התקשורת, אריאל אטיאס במשרדו בירושלים.
בין המסקנות: חברות הסלולר יוכלו לספק שירותי טלפוניה קווית על תשתית בזק שתפורק למקטעים. האחרונה תהיה חייבת להשכיר אותם למתחרות במחירים הוגנים. בתמורה, תוכל בזק לספק סל שירותים משולב של טלוויזיה רב ערוצית, שירותי אינטרנט וטלפוניה יחד עם חברת הבת yes - בדומה לחברת הכבלים HOT. עוד תאופשר לבזק גמישות גדולה יותר בקביעת תעריפיה, אך ההפרדה המבנית תישאר.
סלולר: לפתוח את הגן
בתחום הסלולרי, הוועדה תומכת בהמלצות חברת NERA (שעסקה במחקר כלכלי) להכנסת מפעילים וירטואליים על תשתיות הסלולר הקיימות והפחתת תעריפי הנדידה לצד הקמת רשתות WiMax (רשתות אלחוטיות עירוניות לאינטרנט מהיר). עוד בתחום הסלולר, תקופות ההתחייבות יקוצרו לתקופה שלא תעלה על 24 חודש ותיאסר כריכה בין מכשירים למסלולי שירות לצד שמירה על מחיר אחיד לאורך תקופת ההתחייבות.
יו"ר הוועדה, פרופ' גרונאו ציין כי התחרות בשוק התקשורת הצטננה. עוד ציין גרונאו לרעה את תוכניות התעריפים של חברות הסלולר ללקוחות קיימים. הירידה היא רק במחיר הטלפוניה הנייחת. יו"ר הוועדה, בתשובה לשאלת ynet, ענה ביחס ל"גן הסגור" באינטרנט הסלולרי כי אם יש כשל תעריפי או כשל רגולטורי – ההמלצה היא להסיר אותו ולאפשר אינטרנט פתוח גם בסלולר.
ישראל: מפגרים בתעריפי טלוויזיה ורוחב פס
על פי גרונאו, הפיגור העיקרי הוא בטלוויזיה הרב-ערוצית וברוחב פס לאינטרנט. התחרות בתחום הטלוויזיה והאינטרנט היא רק בין מעטים ולהתנהגות דואפוליסטית שאותה יש לשבור. ולכן, תתאפשר כניסה של ספקי תוכן חדשים על גבי רשתות של אחרים - בזק והכבלים.
אסף כהן, סמנכ"ל משרד התקשורת וחבר הוועדה ציין בין השאר כי מנויי "בזק" יוכלו לעבור למודל של "ADSL עירום" - תשתית אינטרנט ללא קו טלפון לשיחות, מבלי שהדבר ייחשב הפרת ההתחייבות לחברת בזק.
בתחום רוחב הפס, ההמלצה היא לשדרג את הרשתות לרשתות הדור הבא (NGN) ובכך לרפא את הקיפאון אליו נכנס שוק התקשורת בשנים האחרונות, תוך כדי שמאפשרים "גישה לכל". ברם ציין גרונאו, כי התחרות צריכה להיות הוגנת, לצד "הגנת ינוקא" לשחקנים חדשים בשוק. גרונאו ציין כי התחרות תתפוס מקום גדול יותר לצד הפיקוח, שיהפוך להיות פשוט יותר. בשנת 2013 - שירותי תשתיות אינטרנט מתקדמות ומהירות בהרבה מ-ADSL, כמו VDSL, FTT וכו' ייחשבו כחלק מחובת "השירות האוניברסלי".
בתחום הטלוויזיה הרב ערוצית תוצע גם "חבילת ערוצים בסיסית צרה", שתכלול חמישה עד עשרה ערוצים. ביניהם את כל הערוצים הפתוחים, ועוד ערוצים שיש בהם ערך חברתי או תרבותי מיוחד. במקביל, תבוטל החבילה האנלוגית תוך שלוש שנים.
רקע
ועדת גרונאו בראשותו של פרופ' ראובן גרונאו, מומחה לכלכלה מהאוניברסיטה העברית בירושלים, מונתה בתחילת 2007 וישבה במשך יותר משנה על המדוכה, על מנת לגבש ולהתוות את המדיניות הכוללת בשוק התקשורת בישראל לשנים הקרובות.
לחברי הוועדה מונו בכירים במשרד התקשורת כמו סמנכ"ל המשרד ד"ר אסף כהן וראש אגף ההנדסה והרישוי חיים גירון, כמו גם נציגים בכירים של משרד האוצר והמשנה לממונה על ההגבלים העסקיים, מירב בארי.
בנוסף להם מונו אלוף משנה (מיל') אבי ברגר, לשעבר ראש מחלקה באגף התקשוב, אהוד פלג מנכ"ל המועצה לצרכנות וד"ר אילן אבישר, חבר מועצת הקולנוע ולשעבר חבר המועצה לשידורי כבלים ולווין.
בזק: הדו"ח מאכזב
מבזק נמסר כי "בזק קיבלה את המלצות וועדת גרונאו באכזבה רבה. המטרה המרכזית שעמדה בבסיס הקמת הוועדה היתה להגדיר כללים מקלים ככל שרמת התחרות עולה. במקום זה, ולמרות התמורות הדרמטיות שחלו בתחרות בשוק התקשורת הנייח שהביאה לירידה גדולה בנתח השוק של בזק, הדו"ח מקשיח את הכללים ומשמר את המצב שבו החברה לא יכולה להתחרות ולכן לקוחותיה נפגעים.
ללא ספק מדובר בדו"ח שמשקף תפישת עולם של תכנון מרכזי של השוק ולא הסדרה ליברלית בתנאי תחרות חופשית, התורמת לשיפור מצבו של הצרכן, כפי שמקובל בעולם ובענפים אחרים".