שתף קטע נבחר

 

אבטחה פרטית באום אל-פאחם מחשש לנקמה

בעיריית אום אל-פאחם לא לוקחים סיכון, והחליטו להפעיל מהלילה חברת אבטחה פרטית, בשל חששם מנקמה יהודית בעקבות הפיגוע בישיבת מרכז הרב: "היה כבר נתן זאדה בשפרעם ויש מטורפים נוספים", אמר ראש העיר, שגינה את תופעת יידוי האבנים בכבישים בצפון

עיריית אום אל-פאחם תפעיל מהלילה (יום ד') חברת אבטחה פרטית מחשש לנקמה בעקבות הפיגוע בישיבת מרכז הרב בירושלים. החברה תסייר ביישוב, בעיקר סביב מסגדים ומוסדות ציבור. הדברים נאמרו במסיבת עיתונאים של ראשי ערים ביישובים ערביים ויהודיים באזור ואדי ערה, שהביעו מחאה על תופעת יידוי האבנים.

 

ראש עיריית אום אל-פאחם, השייח האשם עבד אל-רחמן, קיבל את ההחלטה בעקבות הדיווח אתמול בערוץ הראשון לפיו קבוצת יהודים מתכננת לפגוע בערבים על רקע הפיגוע בישיבת מרכז הרב. "לכל רעה שלא תהיה. אני חושב שכל אחד מאיתנו צריך להיזהר בימים אלו, ונדרש לעירנות כללית. משוגע אחד יכול להצית את כל העולם", אמר עבד אל-רחמן.

 

הוא התייחס גם לדיווח לפיו רבנים נתנו הכשר הלכתי לפגיעה בערבים: "כששומעים אנשים כמו ליברמן או אפי איתם שאומר 'אנחנו נטפל בכם', אז אנחנו מרגישים אוכלוסיה בסיכון. והדיבורים על רצח ופגיעה בערבים זה דבר מסוכן מאוד, חלום בלהות שאני לא רוצה שאף אחד יגיע אליו. כשמתחילים להכשיר רצח לאדם או לעם, זה לא מקובל עליי כמוסלמי, ערבי, פלסטיני ואזרח במדינת ישראל. צריך לחפש את האנשים שאמרו את זה ולעצור אותם מיד. היה כבר נתן זאדה בשפרעם ויש מטורפים נוספים".  

 

ראש המועצה האזורית מגידו השיב לדברים ואמר כי "רצח וכל ניסיון והכשרה לרצח יש לגנות בכל דרך אפשרית. זה חלום בלהות שיצית תבערה נוראית ומדובר באחריות משותפת שלנו לגנות זאת". 

 

ראשי רשויות ערבים ויהודים מאזור ואדי ערה וחוף הכרמל גינו את התקריות האחרונות של יידוי אבנים לעבר רכבים בכבישי הצפון. עם זאת, הם הפנו אצבע מאשימה לממשלה שאינה עושה די: "מה שקורה בימים האחרונים צריך להדליק אור אדום אצל ראש הממשלה ואצל כולנו כאחד, מוטלת עלינו אחריות קולקטיבית".  

  

פורום ראשי הרשויות של יהודים וערבים בואדי ערה, וחוף הכרמל נפגש בימים האחרונים כדי לדון במשבר: "הניסיון של שנת 2000 מלמד אותנו שצריך להתייחס לדברם שקורים עוד בראשיתם", אמר ראש המועצה המקומית מגידו, חנן ארז. "אנחנו פונים לשלטונות ומבקשים לעשות הכל למען חיים משותפים. הבנו שפיתוח אזורי תעשייה משותפים, פיתוח אזורי תיירות משותפים הם דברים שמבצרים את השותפות. יש מי שמפנטז להיפטר מוואדי ערה. אנחנו נאבקים על ואדי ערה כחלק מקיומה של מדינת ישראל, זה יעד משותף".

 

ראשי מועצות נגד יידוי אבנים 

במסיבת העיתונאים שהתקיימה באום אל פאחם נכח גם ראש המועצה המקומית ג'סר א-זרקא, מורד עמאש, שבתחום יישובו נעצרו נערים בחשד שיידו אבנים אל מכוניות נוסעות בכביש. "אנחנו מגנים בחריפות כל ארוע של יידוי אבנים, אך זה שברגעים אלו ממש היישוב שלי נמצא במצור של כוחות משטרה ומחסומים, זו לא הדרך", אמר עמאש. לדבריו, "ברור לנו שאין דרך אחרת, אלא לקיים חיים משותפים. אך אני פונה לממשלה, למשטרה ולתקשורת ומבקש להנמיך קצת את המתיחות, לצאת מהכפר ולהוריד את המחסומים".

  

עמאש מספר כי לאחר התקרית הראשונה בה יידו אבנים, לפני שלושה חודשים, הפיץ כרוז בקרב תלמידי בית הספר ואף נותן אישור לשוטרים קהילתיים להיכנס לכיתות ולהסביר את חומרת העניין. "אנחנו מסבירים את החומרה שבדבר ומדגישים כי כל ארוע כזה הוא לרעת היישוב".

  

ראש עיריית אום אל-פאחם שגם ביישובו ארעו תקריות של יידוי אבנים רק ביום שלישי שעבר אמר כי בנוגע להסברה האחריות אינה מוטלת רק עליו. "כולנו לא רוצים שיזרקו אבנים. זה המסר שלי לציבור הערבי, אנחנו האזרחים נחפש את השוויון שלנו בדרכים חוקיות. מותר להפגין ולמחות, אבל אסור שזה יגלוש למקומות שהם מחוץ לחוק".

 

לדבריו: "צריך לחפש ולהבין למה הילד שזורק אבן זורק אבן, יש גם ילדים רוסים שזורקים אבן בעפולה וילדים אתיופים שזורקים אבן במקומות אחרים. האפליה קיימת גם במגזרים אלו. מי הוא זה שזורק אבן? אדם שיש לו פרנסה ותשתיות? מי שכועס זה המובטל, זה שאין לו מסגרות חינוכיות. שייתנו לו את כל הכלים הטובים, אדם כזה יהפוך לטוב ביותר". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקום הפיגוע בירושלים
צילום: רויטרס
אום אל-פאחם
צילום: משה מילנר, לע"מ
הספריה בה ארע הפיגוע
צילום: ש.משי - דוברות זק"א
מומלצים