ברק: להרוס בית המחבל; מומחה: זה יהיה קשה
במשרד הביטחון אישרו כי פנייה בנושא הריסת הבית הועברה אליהם. הנושא נמצא בבחינה משפטית בצה"ל ובמשרד הביטחון. סגן הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר הסביר ל-ynet כי "יהיה קושי משפטי להרוס את ביתו של המחבל". החלטה חיובית עשויה להתעכב בבג"ץ
"יהיה קושי משפטי להרוס את ביתו של המחבל שביצע את הפיגוע בישיבת 'מרכז הרב' בירושלים, בשל החלטה של ועדה צבאית משנת 2005 כי נשחקה האפקטיביות של ההרתעה במקרים שכאלה", כך העריך אמש (יום ד') בשיחה עם ynet עו"ד אל"מ (מיל') אילן כץ, לשעבר סגן הפרקליט הצבאי הראשי. מי שאמור לחתום בפועל על צו ההריסה הוא אלוף פיקוד העורף, יאיר גולן, שממתין לחוות דעת משפטיות. במשרד הביטחון אישרו כי פנייה בנושא הועברה גם אליהם, ושר הביטחון אהוד ברק תומך בהריסת הבית. כזכור, השר לביטחון פנים הורה למשטרה לפעול להריסת הבית.
שבוע לאחר הפיגוע הקשה בבירה בו נרצחו שמונה תלמידים, ממשיכה שאלת הריסת ביתו של המחבל בשכונת ג'בל מוכאבר במזרח ירושלים להעסיק את המערכת המדינית והפוליטית. "הריסת בתי מחבלים מקורה בתקנות ההגנה לשעת חירום", מסביר עו"ד כץ. "יש להבחין בין הריסת בתים ביהודה ושומרון לבין הריסת בתים במזרח ירושלים".
דגלי חיזבאללה, חמאס והרשות בבית המחבל (צילום: AFP)
עו"ד כץ, שעסק בתחום במסגרת תפקידיו בפרקליטות הצבאית, ציין כי בגדה המערבית הסמכות נתונה בידי המפקד הצבאי,
אלוף פיקוד המרכז, עם קבלת אישורים משפטיים ועמידה במבחן בג"ץ, לעומת זאת במזרח ירושלים הסמכות היא של אלוף פיקוד העורף. "הריסת בתי מחבלים היתה צעד הרתעתי שבוצע כנגד מחבלים שביצעו פיגועים משמעותיים ועל מנת להרתיע אחרים, הדבר עמד במבחן בג"ץ".
בפברואר 2005 אישר שר הביטחון דאז, שאול מופז, את המלצת הוועדה הצבאית המיוחדת שהוקמה לבחינת העניין, בראשה עמד האלוף אודי שני. עד הקמת הועדה נהרסו למעלה מ-300 בתי מחבלים בעיקר ביהודה ושומרון, אך גם במזרח ירושלים.
בוועדה נקבע כי בתחילת הדרך השפיעה הריסת הבתים על מחבלים פוטנציאליים, אולם במרצות הזמן הפך הכלי לאפקטיבי פחות. לכן קבע מופז לעצור את ההריסות. מאז לא נקטה ישראל בדרך זו, וכעת כאשר צצה השאלה מחדש באשר לביתו של המחבל עלא אבו-דיים, העיניים נשואות לאלוף גולן. בפועל, הוא זה שחותם על הצו, אולם הדבר לא יעשה ללא שיקבל חוות דעת מפורטות ממשרדי המשפטים והביטחון.
מבדיקת ynet עולה כי נעשתה פנייה לאלוף פיקוד העורף בעניין, אולם לפי שעה טרם גובשו חוות הדעת המשפטיות ולכן ההחלטה האם להרוס את הבית או לאו - עדיין נותרה ללא מענה.
ההערכה היא כי בתוך כמה ימים תתקבל ההחלטה, אם תהיה חיובית, עתירה לבג"ץ עשויה לעכב את היישום בפרק זמן נוסף. מכל מקום, עו"ד כץ סבור כי מדובר בעניין משפטי סבוך. "הריסת בית מחבל אינה צעד עונשי, אלא הרתעתי. קבעה הועדה הצבאית כי אין בצעד זה הרתעה של ממש וכעת אם יוחלט להרוס את הבית, צריך להוכיח כעת כי אכן יש בפעולה זו היבט מרתיע ולהסביר מדוע".