סוחרי שדרות במצוקה: יושבים ובוהים בתקרה
כ-30 רקטות פגעו ביממה האחרונה בנגב המערבי, אחת מהן במגרש כדורגל של תיכון בשדרות. הורי התלמידים התכנסו לישיבה שבה התברר שאם לא יימצא פתרון כלכלי, לא תצא השנה משלחת של תלמידי התיכון למחנות ההשמדה. בעלי עסקים מתלוננים שהמצב מחמיר מיום ליום: "אין כמעט קונים"
שעות אחדות לאחר שרקטה אחת, מתוך כ-30 ביממה החולפת, פגעה במגרש הכדורסל בתיכון בשדרות, התכנס אמש (יום ה') ועד ההורים לדון במצוקה הכלכלית המחריפה, שגרמה בין היתר לכך שהשנה לא תצא משלחת לפולין. מנהלת בית הספר, מרטין עובדיה, סיפרה לחברי הוועד, "כמדי שנה אנו מבקשים גם השנה להוציא משלחת של 20 נערים לפולין למחנות ההשמדה. מתוך 20 התלמידים רק נער אחד שילם והשאר הודיעו לנו כי אין ביכולתם לעמוד בעלות הכספית שהיא גבוהה מאוד עבורם".
תופסים מחסה בשעת "צבע אדום" (צילום: AP)
העלות להורה נאמדת בכ-3,500 שקלים לאחר סבסוד של משרד החינוך ורשת אמי"ת. יושב ראש ועד ההורים, יוסי סויסה, הודיע כי אינו מוכן לוותר על המסע לפולין כי הוא רואה בכך חשיבות רבה. "לא פעם הגיעו אליי הורים ואמרו לי בדמעות בעיניהם שאינם יכולים לשלם אפילו 150 שקלים לטיול השנתי ואנו ניסינו בכל דרך לסייע להם. כאן מדובר במשהו ערכי שאני כיושב ראש לא מוכן לוותר עליו. התלמידים האלה חייבים לצאת".
גם הורים אחרים בוועד אמרו שיעשו הכל כדי שהתלמידים ייצאו. "בכל שנה המצב נעשה יותר ויותר קשה, אבל הורים חרקו שיניים והוציאו את ילדיהם למסע הזה לפולין בשל חשיבותו. אני אפנה לתורמים לכל מי שרק ניתן כדי שהתלמידים הללו יצאו למסע. אני שומע סיפורי מצוקה קשים מיום ליום. אנשים לא ממש מבינים עד את ההשלכות של ירי הרקטות על המצב הכלכלי של האזרח בעיר", אומר סויסה.
לדברי סויסה, ההורים מנסים להסתיר את המצוקה כדי למנוע את הבושה מהילדים. "אנו מנסים בשקט לתמוך לסייע, אבל פה אנו באמת מבקשים שיעזרו לנו. זה לא סתם טיול".
אנשים צריכים להבין שאנחנו בקריסה
הסוחרים בשדרות מתלוננים אף הם על מצוקה גוברת. השבוע הגיעו לוועדת הכלכלה של הכנסת, ולאירועים נוספים. ביום שני השבוע התעמת יו"ר ועד ההורים בעיר, ששון שרה, שהוא בעלים של חנות מכולת עם שר האוצר, רוני בר-און, והטיח בו מילים קשות. כבר באותו ערב חש ברע ואושפז עם לחצים בחזהו בבית החולים. "אין מה לעשות. המצב הכלכלי הגיע לקו האדום והחלטנו לפעול ישירות בכל דרך מול כל גורם אפשרי. אנשים צריכים להבין שאנו בקריסה , וזאת לא סתם אמירה אלא המציאות של ממש".
לקפה קיו בשדרות הגיעו חמישה בני אדם. בבוקר עוד היו אופטימיים שם. "קיבלנו טלפון מבית שמש על התארגנות של שני אוטובוסים כ-80 איש שבואו אלינו קצת לשבת לעזור לנו. בפועל הגיעו רק שמונה. הם פחדו להגיע. המצב פה הולך ומידרדר. ההכנסות ירדו בחצי, אנשים מחוץ לעיר לא מגיעים בכלל וזה בא לביטוי בקופה ובעובדים ששלחנו הביתה", אומר אלי כהן אחיו של בעל המקום. לאלי גם עסק אופנה, "סופי מעצבים" בבעלות אשתו: "בביגוד המצב גרוע לחלוטין. הכנסות ירדו שם עד כמעט 80 אחוזים, וזה הולך ונעשה נורא ונורא".
בשבוע שעבר פגעה רקטה בביתו של דוד תורג'מן, בעל חנות מכולת, והרסה הכל. "אין כמעט קונים. אנו פשוט יושבים ומסתכלים על התקרה. אין תנועה. היום יום חמישי יום של קניות לשבת, ודווקא עכשיו היה הירי הזה ששיבש את הכל".
גם הכנסותיה של ברטה קאושנסקי מוועד הפעולה של הסוחרים בעיר, בעלת משרד להנהלת חשבונות, נפגעו בשל מטחי הרקטות. "אין פה עסק שלא נפגע בעיר הזו, בכל התחומים. אני רואה את זה אצלי וגם אצל חבריי. היינו השבוע בוועדת הכספים ונמשיך להיאבק. לא רצינו להוציא הרבה בעלי עסקים, כי הם בקושי עובדים אז אולי המעט הזה".