תוצאות ראשוניות באיראן: השמרנים מובילים
סוכנויות הידיעות פרסמו תוצאות ראשוניות, מהן עולה כי המועמדים השמרנים מובילים כמצופה בספירת הקולות בבחירות לפרלמנט. אתמול הוארך זמן ההצבעה בחמש שעות, מכיוון שהמצביעים נזכרו להגיע לקלפיות בערב. עורכי הדין, עובדי המדינה ומי שרוצה לצאת לארץ אחרת חייב להצביע. והיהודים - הם גם בוחרים את הנציג שלהם בפרלמנט
המועמדים השמרנים מובילים בספירת הקולות בבחירות לפרלמנט האיראני. כך דיווחו הלילה (שבת) סוכנויות הידיעות במדינה, שפרסמו תוצאות ראשוניות של הבחירות. עם זאת, נראה כי גם מועמדים רפורמיסטים הצליחו להשיג רוב בכמה ערים.
מתוצאות ראשוניות שפורסמו על ידי סוכנות הידיעות הרישמית אירנ"א עולה כי השמרנים זכו בשישה מושבים אזוריים מתוך 11 בהם נספרו הקולות עד כה. המועמדים הרפורמיסטים הצליחו לנצח בארבע ערים, ואילו מועמד מטעם הזרם השמרני-המתון זכה במושב אחד.
עם זאת, התוצאות שפורסמו מעידות רק על כ-5 אחוזים מכלל הקולות במדינה, ותוצאות ראשוניות רישמיות צפויות להתפרסם רק בשעות הבוקר.
ארצות הברית טענה אתמול כי "תוצאות הבחירות באיראן ידועות מראש" מכיוון שלבוחרים אין למעשה אפשרות בחירה מלאה. דובר מחלקת המדינה, שון מקורמק, אמר כי "לעם האיראני לא היתה אפשרות לבחור מקשת רחבה של מועמדים". לדבריו, "בעיקרו של דבר, הם צריכים לבחור בין תומך אחד של המשטר לבין תומך אחר של המשטר".
לאחר שרוב המועמדים הרפורמיסטים נפסלו מלרוץ בבחירות לפרלמנט, הצפי הוא כי השמרנים ישיגו רוב וימשיכו לתת את
עד השעה 16:00 הצביעו על פי נתוני משרד הפנים האיראני 16 מיליון מצביעים. התקשורת באיראן מיהרה לראות בנתונים האלה ניצחון וכינתה זאת "מכה" למערב, שעל פי ראייתם, עשה הכל בחודשים האחרונים על מנת לגרום למצביעים שלא להשתתף בבחירות. בין היתר, בהטלת סבב שלישי של סנקציות על איראן במועצת הביטחון של האו"ם.
לעומת זאת, אתר מקומי בעיר תבריז שבצפון-מערב המדינה דיווח כי עד השעה 16 הצביעו פחות מ-300 איש בבחירות וכי מזג האוויר הקר באזור השאיר את רוב המצביעים בבית.
1,700 מועמדים נפסלו
4,500 מועמדים התמודדו על 290 מושבים בפרלמנט. מועצת שומרי החוקה, הגוף האחראי לאשר מועמדים, פסלה לפני הבחירות יותר מ- 1,700 מועמדים מהתמודדות בבחירות, רובם רפורמיסטים, בעיקר בשל חוסר נאמנות מספיקה לאיסלאם. באיראן יש מעל 44 מליון בעלי זכות בחירה מעל גיל 18, נשים וגברים. מעל ל-45 אלף קלפיות הוצבו ברחבי המדינה. תוצאות ראשונות מקלפיות מקומיות צפויות בשבת, אך התוצאות הרשמיות יימסרו רק בעוד מספר ימים. ההערכה כי אחוזי ההצבעה צפויים לנוע סביב ה-50-60 אחוז.דיווחים מטהרן מעידים כי השלטונות בטהרן לא מותירים ברירה לחלק מהאזרחים, אלא להצביע. כך למשל עורכי דין נאלצים להשתתף בבחירות אחרת רשיונם נשלל. כמו כן, הסיכוי לחדש דרכון אפסי, אלמלא קיים רישום על הצבעה בבחירות. עובדי מדינה גם כן נתונים למעקב ורישום ונאלצים להשתתף בבחירות.
הקול היהודי
היהודים כמו שאר המיעוטים במדינה, זוכים לייצוג של נציג אחד בלבד בפרלמנט. אדמונד מועלמי, סוחר יהודי בן 32 אמר לאחר שהצביע: "אנחנו חיים אלפי שנים באיראן ונמשיך לחיות בשותפות עם שאר האיראנים".
ארה"ב האשימה את איראן בהפלייה של המיעוטים הדתיים בתחומה, ובכללם היהודים. לדברי מועלמי, "אין לנו שום תלונות ואנחנו יכולים לקיים את דתנו במשך כל ימות השבוע".
דו"ח זכויות האדם של מחלקת המדינה האמריקנית טען השבוע כי איראן מפלה לרעה מיעוטים בעיקר בתחומי התעסוקה, דיור וחינוך. יהודי צעיר אחר, יוסף סופרי, שעמד מחוץ לקלפי אמר: "אף פעם לא היתה לנו בעיה בנוגע לדת שלנו באיראן ונהננו מחופש. אני נמצא יותר עם חבריי היהודים, אבל יש לי גם חברים מוסלמים".
בניגוד להערכות בימים האחרונים כי הנשיא אחמדי-נג'אד עצמו לא יספיק להצביע, הוא הצליח לשוב מסנגל ולממש את זכותו בקלפי בטהרן. אחמדי-נג'אד ביקר בסנגל והשתתף שם בכינוס ארגון הוועידה האיסלאמית, שם קראו מנהיגי המדינות להעמיד לדין את ישראל בעקבות התקיפות ברצועת עזה.