שתף קטע נבחר
 

מחקר קובע: אנטיביוטיקה לסינוסיטיס - מיותר

האף סתום, הראש כואב ויש לכם רגישות בפנים? כנראה שיש לכם סינוסיטיס. עד היום נתן לנו הרופא אנטיביוטיקה במקרים אלו, מחקר חדש מגלה - זה מיותר. מה צריך לעשות? ברוב המקרים - פשוט לחכות, זה יעבור

רופאים צריכים להפחית את מרשמי האנטיביוטיקה לזיהום השכיח של הסינוסים, פשוט משום שהתרופות אינן עובדות, כך קוראים השבוע חוקרים בבריטניה. על פי הממצאים שפורסמו בכתב העת Lancet בגליונו החדש, כ-90% מחולי הסינוסיטיס מטופלים אנטיביוטית. אולם מחקר שפורסם השבוע הראה כי התרופות אינן משנות את מהלך המחלה, גם כשהיא נמשכת מספר ימים.

 

סינוסיטיס היא מחלה שכיחה המתרחשת פעמים רבות לאחר הצטננות או שפעת. כאחוז עד 5 אחוז מהמבוגרים לוקים במחלה הגורמת לזיהום בחלל הסינוסים: מחילות אוויר קטנות בעצמות הגולגולת הגורמות לטמפרטורה גבוה, כאב ורגישות בפנים ובמצח לצד נזלת דולפת.

 

סינוסיטיס מתבטא בין השאר בכאבי ראש ובלחץ סביב הפנים, לצד האף הסתום, קשיי נשימה ונחירות בלילה (שפוגמות גם בשינה). במצבים קשים עלולה הדלקת להתפשט לכיוון קרום המוח ולגרום שם לדלקת (מנינגיטיס). הסינוסיטיס הכרוני עלול להסתבך גם לאסתמה או לדלקות בדרכי הנשימה (כמו ברונכיטיס), בשל הנוזל המוגלתי שמטפטף לגרון ולריאות. הסינוסיטיס עלול גם לפגום בחוש הריח באופן זמני או קבוע.

 

תלונות החולה הן המובילות את הרופא לאבחן סינוסיטיס. אם אתם סובלים מנזלת, מכאבי ראש ומקשיי נשימה סביר מאוד שמדובר בדלקת בסינוסים. כאבי הראש עלולים להקרין מהשיניים לכיוון הקודקוד. לכך מתלווה פעמים רבות גם חום גבוה. את האבחנה ניתן לאשש בצילום רנטגן של הגולגולת: הצילום ידגים עכירות באזור הסינוסים, שאמור באופן רגיל להיראות שחור. במצב דלקתי האזור ייראה בצילום לבן.

 

מספר הנחיות יעצו לרופאים לרשום אנטיביוטיקה לסינוסיטיס רק כאשר המטופל חולה במשך שבוע עד 10 ימים. הסברה הייתה שמשך המחלה הארוך עשוי להעיד כי המדובר אכן בדלקת חיידקית בסינוסית, ולא נגיפית שאינה רגישה לאנטיביוטיקה.

 

המחלה נעלמה ללא צורך באנטיביוטיקה

במחקר החדש בדקו החוקרים 2,600 חולים עם תסמיני סינוסיטיס. במכוון, הם מנעו מהם אנטיביוטיקה. התוצאות: המחלה חלפה מעצמה אצל כולם, חוץ מ-15 איש שנזקקו בסופו של דבר לתרופה.

 

ראש צוות החוקרים, ד"ר ג'ים יאנג מהמכון לאפידמיולוגיה בשוויץ אמר: "אם המטופלים באים לרופא המשפחה ומספרים לו על תלונות שנמשכות שבוע עד 10 ימים, אין זה מוצדק מספיק כדי להתחיל בטיפול אנטיביוטי".

 

"אנטיביוטיקה לא תמיד עובדת", הסביר ד"ר יאן וויליאמסון, שהשתתף במחקר הנוכחי, "מצאנו שאנטיביוטיקות אינן יעילות לכאבי גרון ודלקות אוזניים. סינוסיטיס, הדומה לדלקות אלה בהרבה מובנים, מעלה חשש בקרב רבים, אך הטיפול האנטיביוטי בו אינו מוצדק ואינו מועיל במרבית המקרים".

 

"על הרופא לייעץ למטופל לשוב רק אם הסימפטומים מוחמרים או שנמשכו למשך שבוע נוסף", אמר ד"ר יאנג. בתוך כך פרסם המכון הבריטי למצויינות בבריאות מסמך הנחיות בו הוא מייעץ לרופאי המשפחה שלא לרשום אנטיביוטיקה אלא אם מצבו של המטופל מוחמר.

 

מה תוכלו לעשות כדי להיפטר מסינוסיטיס?

הטיפול בסינוסיטיס חריף מושתת על אנטיביוטיקה ותרופות המפחיתות גודש (אפדרין בטיפות אף, או פסאודו-אפדרין בכדורים). במצבים חמורים עשוי הרופא להחליט על מתן תרופות קורטיקוסטרואידיות, המפחיתות תהליכים דלקתיים. לסינוסיטיס כרוני, לעומת זאת, טיפול אנטיביוטי אינו מועיל בדרך כלל, שכן אילו מלכתחילה הייתה לו השפעה, לא הייתה הדלקת החריפה מתפתחת לכלל דלקת כרונית.

 

החשיבות, במקרה כזה, היא במניעת גודש באף, מה שמושג לעתים קרובות רק בניתוח להרחבת הסינוסים. הניתוח מבוצע באנדוסקופיה (החדרת מצלמה ומכשור כירורגי זעירים באמצעות סיב אופטי), בדרך כלל בהרדמה מקומית, ודורש אשפוז של יום אחד.

 

הרפואה האלטרנטיבית מתמקדת בדרכים למניעת נזלת צמיגית ובהפחתת הגודש באף. הנה כמה מן הטיפולים שעשויים לסייע לסובלים מסינוסיטיס:

  • תרסיסי מי מלח. התזה אל חלל האף מפחיתה את צמיגיות הליחה, מה שמסייע בהפחתת החסימה בחלל האף והסינוסים.
  • דיקור סיני. הטיפול מיועד להפחתת נפיחות הסינוסים והגודש במערות האף.
  • שמנים אתריים. השימוש בהם עשוי להפחית גודש באף ולסייע בפתיחת דרכי הנשימה. הוא נעשה באמצעות שאיפת אדים המכילים שמנים, כמו אקליפטוס.
  • עיסוי. לחיצות מדודות בכפות הידיים על הפנים ואזור הסינוסים בפרט עשויות גם הן להפחית את הדלקת ולשחרר את הגודש.
  • הומיאופתיה. שיטת טיפול זו מוכיחה את יעילותה בעיקר במניעת סינוסיטיס חריף, על ידי טיפול בתסמיני שפעת ומניעת גודש באף.
  • רפלקסולוגיה. אף שאין לכך הוכחה מדעית, ישנן עדויות רבות שלפיהן לחיצה על הנקודות המקושרות עם האף והסינוסים, המצויות בין אצבעות הרגליים, מחזירה את הסינוסים למצבם הרגיל ומסייעת בהחלמה מהמחלה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא מנדלין
סובל מסינסיטיס? ותר על אנטיביוטיקה
צילום: גיא מנדלין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים