ג'קי בן זקן: "כשאתה גדול, אתה מחסל את המתחרים"
העובדה שמנופים פיננסים איבדה מחצית משווייה לא מטרידה את בן זקן. הוא משוכנע שרכישת קניון ארנה היתה עסקה מצוינת, שבנהריה הוא מקים את הקניון הטוב במדינה, ולאחר שהפך לסלבריטי הוא מתלבט אם להמשיך בעונה השלישית של תוכנית "הכרישים"
הירידות בשוק ההון והמשבר העולמי לא מטרידים את ג'קי בן זקן (41), מבעלי השליטה במנופים פיננסים. הוא מאמין שהעסק שלו יציב ושההיסטוריה כבר הוכיחה שחברות נדל"ן מניב שורדות גם בתקופות קשות. למעשה, בן זקן יכול להתפנות עכשיו למה שהוא אוהב לעשות באמת - להיות יזם נדל"ן, ולאתר ולשווק נכסים ברחבי הארץ והעולם.
מלוא הנטל הניהולי בחברה היה מוטל על בן זקן עד אוגוסט 2007, אז נכנס דני וקנין לתפקיד מנכ"ל מנופים פיננסים לאחר שכיהן במשך שנתיים כמנכ"ל הפניקס פיננסים והשקעות. בן זקן עסק באיתור עסקאות ובניהול הקניונים, ואף היה מעורב במגזין שהוא משווק. "חיפשתי שותף יותר ממנכ"ל", מסביר בן זקן. וקנין קיבל אופציות בשווי 15.8 מיליון דולר ושכר של 2 מיליון שקל בשנה, בנוסף למענק התקשרות בשווי מיליון דולר - הבעת אמון מובהקת מצד מנופים.
בן זקן ושותפו לעסקים אברהם נניקשווילי, שנחשב למי שהביא את הכסף למנופים, הכירו את וקנין כשניהלו משא ומתן לרכישת נצבא בשנת 2005 - עסקה שלא צלחה. בסוף 2006 נפגשו שוב כשוקנין נתן להם את המימון לעסקת הרכישה של מחצית מבניין משרדים בדאלאס. "אנחנו היינו חברה בתחילת הדרך, הוא היה איש חשוב. זה נראה לא ישים, אבל יש לנו חוצפה", מחייך בן זקן. וקנין מנהל היום את הפעילות הציבורית של בן זקן ונניקשווילי, אך לשניים יש גם פעילות פרטית שעדיין מנוהלת על ידיהם (הפעילות כוללת את מ.ע.ר דרום, פאואר סנטר סטאר באשדוד ואת המגזין המקומי באשדוד). הראיון מתנהל עם וקנין ובן זקן יחד, אך ניכר כי בן זקן שולט בכל פרטי העסקאות ("בקניון נהריה כבר שיווקנו 70%, והשבוע עולים על הקרקע"). הוא מתפנה במהלך הראיון לשיחה ברדיו על מצבה של קבוצת הכדורגל שבבעלותו מ.ס אשדוד ("הקבוצה תעלה לי השנה יותר מ־10 מיליון שקל"), בודק את הטיסה הצפויה לו ולוקנין למחרת היום לקזחסטן - המדינה החדשה שבה הם פועלים, ובעיקר מתרעם כשאנחנו מעלים שוב את השאלה על רמת המינוף של החברה ואת הטענה שבעצם אף אחד לא יודע מאיפה הגיע הכסף.
עזבו את המניה, תסתכלו עלינו
ביולי 2005 רכשו אברהם נניקשווילי - אשדודי ממוצא גיאורגי - ובן זקן שלד בורסאי ריק מפעילות ממשפחת בליליוס תמורת חצי מיליון דולר. הם שינו את שמו למנופים פיננסים והזרימו מיד 8 מיליון שקל כדי לחלץ את החברה מרשימת השימור (המניות הלא סחירות) בבורסה. בינתיים, על רקע המשבר החריף בשוק ההון בכלל ובמניות חברות הנדל"ן בפרט, איבדה מניית מנופים כמחצית משווייה מתחילת השנה והיא נסחרת כיום על פי שווי שוק של כ־210 מיליון שקל בלבד. ההון העצמי של החברה עמד בסוף הרבעון השלישי על 195 מיליון שקל והיווה כ־15% מסך המאזן. ואם לא די בכך, הרי שאיגרת החוב שלה נסחרת בתשואה דו־ספרתית של יותר מ־11%. נותר להמתין למימושים שתבצע מנופים כדי לראות גם רווחים ואולי את בלימת הנפילה בבורסה.
כשבן זקן נשאל על מצבה של מניית מנופים, הוא מגיב: "עזבו את רמת המסחר במניה. תסתכלו על ההון העצמי, תבחנו את ההשקעות של בעלי החברה מעבר להון העצמי".
הרכישה הגדולה ביותר של מנופים מאז הקמתה היתה של השלד הברוסאי מאקפל, תמורתו שילמה מנופים 140 מיליון שקל ביוני 2007. מטרת הרכישה של מאקפל היתה פעילות של בן-זקן בחו"ל. לקראת סוךף 2007, בעיסקת בעלי עניין, רכשה מאקפל מבן-דודו של ננקשוילי קרקע של 500 דונם בקזחסטן להקמת אלפי יחידות דיור, ומרכז מסחרי גדול.
הרכישה הזו נראתה בזמנו כדבר המבטיח ביותר של הקבוצה. המוכרים של השלד מאקפל, איתן אלדר ורועי גיל, מיהרו לרכוש מניות בחזרה בשוק, בטענה כי הם מאמינים בעיסקה של החברה בקזחסטן. עתה הם ממתינים לאישורים ולתחילת בנייה, בתקווה שמשבר האשראי לא יפגע יותר מדי. "מבחינה ביורוקרטית הם הרבה יותר מתקדמים מישראל, תענוג לעשות שם עסקים".
עם זאת, בהיסטוריה הקצרה של מנופים נמצאות גם כמה עסקאות שלא צלחו. המדינה לא אישרה את השתתפות החברה במכרז בז"ן בגלל הקשר בין נניקשווילי לחברת הגז הרוסית גזפרום, המו"מ לרכישת נצבא שלא יצא לפועל וביטול רכישת קניון השרון ב־2007 מידי אלפרד אקירוב.
קנו בפחות מעלות הקרקע
לפני כשנה רכשו השניים את קניון ארנה במרינה בהרצליה ב־538 מיליון שקל. גורם בשוק ההון טען שהרכישה של ארנה גרמה לכמה אנשים בשוק ההון להתרחק מהחברה. בן זקן לא מסכים: "קנינו אותו בפחות מעלות הקרקע. איפה עוד אפשר למצוא קרקע על הים במדינה? אחרי שרכשנו את ארנה גייסנו 170 מיליון שקל. יכול להיות שהאהדה הכללית לא היתה גדולה, אבל אחרי שעשינו מצגת לשוק ההון אכן התלהבו מהרכישה, והיום אנחנו מקבלים כל הזמן הצעות לשותפות ולרכישה". כפי שכבר פורסם ב"כלכליסט", בן זקן משקיע בימים אלה 80 מיליון שקל בשיפוץ הקניון. "קניתי קניון שמותג ושווק לא נכון. הוא נתפס כקניון לעשירון העליון בזמן שהעשירון העליון כמעט לא מגיע אליו, אבל אנחנו נשנה את המבנה שלו ואת התמהיל. הארנה של היום זה לא הארנה שיהיה", מסכם בן זקן.
באחרונה החלה מנופים גם בהקמתו של קניון ארנה נהריה, על קרקע שקנתה החברה בעיר. בן זקן משוכנע שזה יהיה אחד הקניונים הטובים ביותר. "אנחנו חברה יזמית שיוזמת נכסים מניבים ולא קונה תשואות". במקביל משלים בן זקן את הרחבת הסטאר סנטר באשדוד, שבו הוא גובה דמי שכירות של 20 דולר למ"ר בממוצע. לאחר ההרחבה יכלול הסטאר סנטר כ־50 אלף מ"ר, כולל חדר כושר בשם weat star שבן זקן מקים בימים אלה עם נניקשווילי ושחקני הכדורגל לשעבר ניר סביליה וחיים רביבו. "זה יהיה חדר הכושר הכי גדול במדינה", מודיע בן זקן, ובאותה נשימה דואג להזכיר כי בעברו הוא היה בעליו של מועדון הלילה הטיטורה באשדוד: "גם הוא היה הכי גדול במדינה". אגב כך הוא מזכיר כי רביבו, שאיתו שיתף פעולה בכמה אפיזודות בעבר, משמש דירקטור במנופים ואמור לקבל אופציות מהחברה בקרוב. לשאלה מדוע הוא שואף שהכל יהיה הכי גדול, עונה בן זקן בנחרצות: "כשאתה בינוני וקטן, אתה אחד מהרבה. כשאתה גדול - אתה מחסל את המתחרים הבאים".
קשה להגיד שבתחום הקניונים אתה הכי גדול. קבוצת עזריאלי, קניוני ישראל ועוד מחזיקים יותר נכסים ממך.
"אנחנו כקבוצת קניונים גדולים יותר מבחינת שטחים מביג".
בדצמבר 2007 מכרה מנופים את חלקה בקניון הסיטי באשדוד, שבו היתה שותפה עם נצבא, ב־83 מיליון שקל. את חלקה בקניון רכשה הקבוצה של בן זקן ונקשווילי בספטמבר 2005 לפי שווי כ-40 מיליון שקל. העסקה הסבה למנופים רווח הון של 28 מיליון שקל. בן זקן לא מסתיר את כוונתו למכור בעתיד כל אחד מנכסי החברה "אם זה יהיה במחיר הנכון", אך מסייג: "חוץ מפרויקט סטאר, שהוא האהבה הראשונה שלי. השאר זה על בסיס עסקי טהור".