59 שנה אחרי דגל הדיו, נפרס הדגל הגדול בעולם
ב-1949 הונף הדגל בעת כיבוש אילת על-ידי חטיבת הנגב - והיום נפרס בטקס חגיגי דגל ענק מצפון לעיר
59 שנים לאחר שדגל דיו מאולתר הונף באילת, שנכבשה במבצע עובדה, נפרס הבוקר (יום א') דגל ענק צפונית לעיר. מדובר בדגל הגדול בעולם, שאורכו 200 מטרים ורוחבו 100 מטרים.
כדי לפרוס את הדגל הענקי, לקחו חלק באירוע תלמידי חטיבות הביניים של כל בתי-הספר התיכוניים בעיר אילת וחבל איילות. לאחר מכן נערך במקום טקס לציון יום אילת ולציון שנת ה-60 למדינת ישראל. הדגל נתרם על-ידי גרייס גלינדס-גופאנה, אשת עסקים מהפיליפינים. נציגי ספר השיאים של גינס ביקרו במקום בשעות הבוקר המוקדמות, על מנת לבחון האם הדגל תואם את הקריטריונים לשבירת השיא.
הדגל הענק (צילום: יוסי דוססנטוס)
בטקס השתתפו השרה רוחמה אברהם - השרה המקשרת בין הממשלה לכנסת והממונה על אירועי שנת ה-60 למדינת ישראל, ראש עיריית אילת, מאיר יצחק הלוי ומנכ"ל רשות הטבע והגנים, אלי אמיתי. כהכנה לאירוע עברו כל תלמידי חטיבות הביניים באילת שיעורי הכנה בנושא מבצע עובדה, סמלי המדינה ומשמעות הדגל.
השרה אברהם אמרה בטקס: "אילת הינה עיר התיירות של מדינת ישראל ומהווה נקודת יישוב מרוחקת שאין בקרבתה עיר ישראלית נוספת. היא מחייבת את הממשלה להשקיע בה משאבים מיוחדים, לפתח את מערכת התחבורה, העסקים הקטנים והתעשייה כדי שאילת תמשיך ותשגשג כעיר עצמאית ומצליחה".
היא הוסיפה: "הדגל הוא סמל ומקור לגאווה, לכל אזרח, לכל מדינה, למען הדגל בני אדם חיים ונהרגים. הדגל הוא הדבר היחיד שלמענו מוכנים בני אדם למות. את הארץ הזו קנינו בדם בנינו וסיפור הגבורה של דגל הדיו הוא ההוכחה לכך".
הנפת הדגל היתה למעשה שיאו של מבצע "עובדה", המבצע האחרון במלחמת העצמאות והגורם העיקרי בעיצוב גבולות מדינת ישראל באיזור הנגב. ב-4 למרס 1949 החל משא ומתן לסיום הלוחמה בין מדינת ישראל לירדן, במהלך השיחות טענו הירדנים לבעלות על הנגב הדרומי ובתגובה יצאו כוחות צה"ל למבצע "עובדה", שנועד לבסס את השליטה הישראלית באזור.
תחילתו של המבצע ב-5 במרס 1949, עת יצאו כוחות צה"ל דרומה בשתי זרועות: חטיבת הנגב - דרך הר הנגב המרכזי; וחטיבת גולני - דרך הערבה. חטיבת הנגב לא נתקלה בהתנגדות, חטיבת גולני נתקלה ביחידת לגיון ערבי, אך איגפה אותה והמשיכה דרומה. חמישה ימים לאחר תחילת המבצע, הגיע כוח החלוץ של חטיבת הנגב לתחנת המשטרה באום רשרש והניף את דגל ישראל שאולתר על ידי חובשת החטיבה מסדין וציור דיו.