שתף קטע נבחר

 

הרב עמאר: "פשענו כלפי יהדות אתיופיה"

ועדת הפנים והרבנים הראשיים קיימו דיון משותף ב-8,000 חברי הפלאשמורה שנותרו באתיופיה. הרב עמאר המליץ לתקן את החוק כך שרבנים יוכלו לגייר את בני העדה ולאפשר את עלייתם לישראל. ח"כ ביילין לא השתכנע: "המדינה צריכה לשבור את מונופול הגיור של הממסד האורתודוכסי"

"מדינת ישראל, כולל הרבנות, עשו עוול ליהדות אתיופיה", כך הצהיר היום (ב') הרב הספרדי הראשי, שלמה עמאר, בדברים שנשא במהלך פגישה שערך עם חברי ועדת הפנים של הכנסת שערך בלשכתו בירושלים.

 

"אני לא יודע אם יש אחד שיכול להגיד 'לא פשענו בפשע' כי כולנו פשענו כשלא קרבנו את יהדות אתיופיה לשאר עם ישראל", אמר הרב עמאר, "כל הדיבורים היפים לא יכולים לטשטש זאת". דבריו של הרב עמאר נאמרו על רקע דברים קשים שנאמרו בוועדה על מדיניות הממשלה כלפי האתיופים.

 

לפי נתונים שעלו בוועדה, 8,000 בני אדם מעדת הפלאשמורה עדיין ממתינים בגונדאר באתיופיה, וזאת בגלל שמשרד הפנים מעלה אותם בקצב איטי. "יש מקרים של אבות ואמהות שמחכים לילדהם במקרים שהמתנה לעלייה נמשכת שנים שלמות", אמר מרכז פורום האירגונים למען יהודי אתיופיה, אברהם נגוסה.

 

הרב עמאר קרא לממשלה ליישם פתרון של גיור הפלאשמורה באתיופיה. "הצעתי זאת לראש הממשלה לשעבר אריאל שרון", אמר הרב עמאר, "זה רשום בפנקסו אך לצערי זה לא קרה עדיין. אני קורא לועדת הפנים, לשרי הפנים והדתות, ולראש הממשלה, לאפשר לשלוח רבנים לאתיופיה ולחלץ את אותם שמונת אלפים אנשים שנמצאים שם במצב קשה.

 

"בנוסף, אני קורא להקים מוסדות ובתי דין לגיור ברוסיה, בגרמניה, בספרד ופורטוגל, מכיוון שיש מאות אלפי יהודים ברוסיה, אנוסים מספרד, וכן אנשים טובים מאירופה שרוצים מאוד להתגייר". לצד העיסוק בנושא הפלאשמורה, טענו חברי הוועדה בפני הרב שתהליך הגיור היום מסורבל ומקשה על אנשים להתגיייר: "אנחנו מבקשים מהממסד הדתי להקל על האתיופים ועל כל מי שרוצה להתגייר ולקיים תהליך גיור נוח וידידותי יותר".

 

הרב עמאר נענה לאתגר שהוצב לפניו ואמר אני אקים ועדת בדיקה שתבדוק את תהליך הגיור: "הגרים עדיין לומדים יהדות כפי שלמדו לפני שישים שנה ויש למצוא דרך כדי שהלימוד יהיה קליט וידדותי יותר ולא להקשות ולהכביד על האדם בדברים מיותרים".

 

לא כל חברי הועדה השתכנעו מדבריו של הרב עמאר. חבר הכנסת יוסי ביילין (מרצ) אמר כי "לצפות מהממסד האורתודוכסי להקל על תהליך הגיור זה פשוט סוריאלסטי. המדינה פשוט צריכה לשבור את המונופול של הממסד האורתודוכסי ולהפסיק לתת להם להחליט מי רשאי להצטרף לעם היהודי".

 

אתיופים צריכים ללמוד בחינוך הדתי?

נושא טעון נוסף שעלה בפגישה היה העובדה שחלק גדול מהתלמידים האתיופים לומדים בחינוך הדתי, במסגרות חינוך נפרדות או כמעט נפרדות. "בתי ספר דתיים רבים סגורים בפני האתיופים", אמר בדיון יו"ר פורום האירגונים למען עולי אתיופיה נגוסה, "יש בפתח תקוה בתי ספר ש-90 אחוז מהתלמידים בהם הם אתיופים בגלל שהם לא מתקבלים לבתי ספר אחרים, זה פשע".

 

חבר הכנסת אופיר פינס העיד כי מדובר בגזענות לשמה. הרב אמר בתגובה לטענות: "אתיופים הם דתיים במהותם ואוהבים את התורה, וצריכים ללמוד יחד עם תלמידים דתיים. יש קשיים בחינוך שלהם, ישבתי עם כל ראשי החינון בפתח תקווה וגיבשנו תוכנית שבה הם יעורבבו יחד עם שאר התלמידים". עוד אמר הרב עמאר, כי הוא פועל למינוי רשמי נישואין אתיופים וכי הסמיך 22 רבני קהילות ממוצא אתיופי שעברו תהליך לימוד מזורז למען הקהילות האתיופיות בישראל".

 

הרב עמאר סיכם את דבריו באמירה כי עליית יהודי אתיופיה מעוררת בו התרגשות עצומה - "אני מאושר שאלו הן הבעיות שעומדות על הפרק".

 

מהתנועה הרפורמית נמסר בתגובה כי "הממסד הרבני אינו מעוניין באמת לגייר עולים ולכן הדיבורים הללו הם זריית חול בעיניים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועדת פנים בלשכת הרבנות
צילום: תני גולדשטיין
פינס. גזענות בבתי הספר
צילום: דודי ועקנין
ביילין. לשבור את המונופול
צילום: ירון ברנר
מומלצים