שתף קטע נבחר

 

היהדות חוזרת לאירופה

רשת הלימוד היהודית-אירופית (EJSN) פועלת כבר שנתיים ברחבי היבשת ומביאה לקהילות שיעורים והרצאות ב"וידאו קונפרנס", או אפילו ב"לייב". כעת הגיע הצעד הבא: סמינרים משותפים לקהילות ממדינות שונות. הרב לאו, אורח הכבוד בסמינר הראשון: המאמץ יניב פירות

"אף פעם לא היה ארגון שהיתה לו את היכולת להביא את החוכמה היהודית לכל רחבי אירופה. מוטל עלינו איום גדול והוא אנטישמיות וההתבוללות, אבל הרוב היהודי מתעלם. אם נוכל להעביר באמצעות הרשת הוראה וחינוך לכל רחבי אירופה – נוכל להביא לאנשים זהות ומטרה, והם לא יצטרכו לפחד ולברוח מהיהדות. אני מאמין בזה. אף פעם אל תאמר אף פעם" (הרב יצחק שוחט, לונדון)

 

הקהילות הידלדלו, האנשים לא הגיעו לפעילויות, ולפני כשנתיים קמו רבני קהילות באירופה והחליטו לעשות מעשה: הקימו בבריסל את הארגון EJSN (רשת הלימוד היהודית-אירופית) במטרה לקרב יהודים מכל רחבי אירופה ליהדות, ולעשות זאת בדרכים מעניינות.

 

צילום: ישראל ברדוגו

 

 

יו"ר הארגון, הרב שלום ליברוב, מספר ל-ynet: "השקנו בתחילה הרצאות ועידה בוידאו – שחשובות במיוחד לקהילות הקטנות שאין להם יכולת להביא מרצה בעל שם עולמי. כך הבאנו אליהם את המרצה ב"וידאו קונפרנס", הוא רואה אותם ומתקשר איתם. גם לקהילות גדולות – אנחנו מביאים בדרך זו מרצים בעלי שם – כמו פרופ' ישראל אומן, הרב לאו, הרב עדין שטיינזלץ ובנימין נתניהו וכך יצרנו מועדון שיעורים אירופי. שומעים את המרצה המפורסם. בנוסף אנחנו עושים גם את ה"יורו שיעור" - כמה פעמים בחודש מביאים מרצה אורח לסיבוב הרצאות". על-פי הרב ליברוב, "יש שני מיליון יהודים באירופה. המטרה שלנו היא לקרב אותם לאומה דרך לימוד היהדות".

 

ברשת היהודית-אירופית חברים כבר כ-40 קהילות - מבלגיה, ברלין, מינכן, ציריך, וינה, ורשה. קופנהגן, הלסינקי, קפריסין, האג, פאריז, ז'נוה, באזל ועוד ועוד. כש"ועד קהילות" מתאם את הצרכים מול המרכז בבריסל. אחרי שנתיים של פעילות החליטו ב-EJSN לעלות מדרגה ולחבר את חברי הקהילות בסמינרים. הסמינר הראשון נערך לפני כשבועיים בסטרזה, איטליה, בהשתתפות כ-150 נציגי קהילות מכל רחבי אירופה, ששמעו הרצאות מפי מיטב המרצים. הרב ישראל מאיר לאו הוביל שורת מרצים מרשימה - הרב יצחק שוחט, הרב לוי יצחק גרליק, פרופ' יהושע ליברמן, הרב יוסף גלדמן ועוד. כשעל הצד האומנותי בזמירות שבת ובמוצ"ש ניצח המאסטרו - אברהם פריד.  

 

על-פי הרב ליברוב, זו היתה רק יריית הפתיחה לשבתות וסמינרים בכל רחבי אירופה. בעתיד הוא מתכנן גם הקמת מחלקת הוצאה לאור שתפיץ את חומרי הלימוד בכל השפות בקהילות. יעד נוסף הוא האינטרנט. כשהמטרה היא להגדיל את מספר החברים בארגון על-ידי קורסי מקוונים, שיועברו בשידור חי ברשת. 

 

הדילמה של הרב לאו 

הרב הראשי לשעבר, ישראל מאיר לאו, שהיה אורח הכבוד בכנס, קרא בנאומו בכנס לחזק את הארגון "על מנת לפתוח את הדלת לאחינו ששוהים בחשכה". הרב לאו סיפר על תחושותיו כשהוא רואה את הפעילות העניפה באירופה: "לפני שנים נאמתי בכנס רבני אירופה ואמרתי לנוכחים שאני מעריך אותם ורואה בהם רבי-חובלים העומדים על ספינה בסכנת שקיעה אחרי השואה, ותפקידם הוא לא לנטוש אותה, כל עוד אחד הנוסעים בחיים. סכנת ההתבוללות מרחפת על הקהילות שקמו או נותרו לפליטה – בבריה"מ לשעבר, ובמערב אירופה ואחוז נישואי התערובת הוא עצום".

 

"מאז", מספר הרב לאו, "עברו שנים ודעתי הבסיסית לא השתנתה. אבל למרבה הפלא חלק מאותם רבנים ומנהיגים מצליחים במאמצים שלא יתארו להציל מה שניתן – גם בהגברת החינוך היהודי, בחיזוק הקהילות ואפילו בהקמת קהילות חדשות בבריה"מ לשעבר וגם במערב אירופה. כשרואים שם את בתי הכנסת ובתי הספר ואת רשת הלימוד (EJSN) אי אפשר להתעלם מהעובדה שמושקע פה מאמץ רציני שייתכן שיניב פירות בעתיד".

 

הרב לאו עצמו עדיין לא מסוגל ללון בגרמניה, "אבל אני לא בת יענה וכל עוד יש חיים יהודים באירופה – כולנו צריכים להיות קברניטים ולכן צריך להשקיע בחינוך, תורה והסברה לכל הקהילות על חשיבות המורשת, שבלעדיה אין קיום לעם היהודי ולכן אני מברך על הארגון שנועד לחיזוק השורות לדביקות במורשת אבות. אנחנו חייבים למלא את תפקידנו ולהגיד ליהודים – העתיד הוא בישראל. אבל כדי שיהיה עם מי לדבר על 'לשנה הבאה בירושלים הבנויה' צריך להביא אותם לבית הכנסת. אם אין מרכז קהילתי ובית כנסת – אין עם מי לדבר על ירושלים".

 

"אני התעוררתי כשהבן שלי לא קורא עברית"

ואיך הגיב קהל היעד שהגיע לשבתון בסטרזה, איטליה? רומן הברמן, נשיא הקהילה במינכן, מספר כי הסמינר המוצלח אפילו יסייע לו מבחינה עסקית - "שמחתי לפגוש כאן אנשי עסקים יהודים מהולנד ואנגליה. אני מאמין שיש עתיד גדול לארגון".

 

שלמה צימרמן, איש עסקים מורשה, הגיע לכנס דרך רב חב"ד באזור. לדבריו, "ארגון כזה נותן לנו השראה גדולה. תענוג

להיות קשורים לקהילה אירופית גדולה. אני רוצה להיות חלק מדבר גדול".

 

נגבה ויקרס-נגר הגיעה לשבתון מהאג, הולנד, והיא מסכמת את הצורך הגדול שלה בארגון כלל אירופי: "יש לנו 4 ילדים ואנחנו גרים בעיר שהיו גרים בה בעבר 20 אלף יהודים, אבל אחרי המלחמה נותרה בה קהילה קטנה מאוד. יש לנו גן יהודי, אבל אח"כ הולכים לבית ספר רגיל. אני פתאום התעוררתי לפני כמה זמן ב'שוק' כשהבנתי שהבן שלי לא יודע לקרוא עברית. השבתון הזה מאוד חיזק אותי ועודד אותי לרשום את הילדים בבית ספר יהודי, אולי בקהילה אחרת. אתה מתנתק קצת מכל הגויים שאתה מסתובב איתם ופתאום אתה מבין שיש הרבה קהילות יהודיות באירופה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל ברדוגו
הרב לאו, סטרזה. בחזרה לאירופה
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים