מת הסופר ארתור ס. קלארק
קלארק, מסופרי המדע הבדיוני האהובים והמוערכים במאה ה-20 ומי שחתום בין היתר על יצירת המופת "אודיסיאה בחלל", מת בגיל 90 בשל כשל נשימתי
הסופר ארתור ס. קלארק, איש חזון, מגדולי סופרי המדע הבדיוני במאה ה-20 ומי שחתום על יתר ממאה ספרים על החלל, המדע והעתיד ובהם יצירת המופת "אודיסיאה בחלל", הלך הלילה לעולמו כתוצאה מכשל נשימתי. ארתור ס. קלארק, שנאבק משך ארבעה עשורים בסינדרום פוסט-פוליו ממנו סבל, נפטר בביתו שבסרי לנקה לפנות בוקר, כך מסר עוזרו האישי רוהן דה סילבה. "הוא נפטר מהתקף לבבי-נשימתי", אמר דה סילבה.
קלארק, שחגג בחודש דצמבר האחרון יומולדת 90, הביע בין היתר משאלה שאי.טי יתקשר ושהשלום ישרה בסרי לנקה. ביחד עם אייזק אסימוב ורוברט אנסון היינליין היה ס. קלארק צלע משמעותית במשולש שווה השוקיים של יוצרי המד"ב, שיצירותיהם הפכו לקלאסיקה בחייהם ועוררו עניין ומחלוקת.
קלארק. תקשר באמצעות המחשב (צילום: Gettyimages Imagebank)
ס. קלארק נולד ב-1917, במחוז סמרסט באנגליה, וזכה להכרה בינלאומית, כששיתף פעולה ב-1968 עם הבמאי האמריקני סטנלי קובריק בסרטו "אודיסיאה בחלל", המבוסס על ספרו.
אפשר להצביע על ס.קלארק כאיש חזון ומעשה, לאחר שהניח כבר ב-1945 את היסודות המדעיים לבניית לווייני תקשורת. במהלך מלחמת העולם השנייה הוא שרת בחיל האוויר המלכותי כמפענח מכ"ם ובתום המלחמה סיים תואר ראשון בלימודי מתמטיקה ופיזיקה. בתחילת דרכו כתב מספר ספרי עיון, שעסקו בטיסות חלל וברקטות, הבולט שבהם היה "חקר החלל", שראה אור ב-1951. לצד הכתיבה עסק קלארק בתחילת דרכו כסגן עורך של המגזין "Science Abstracts" ובמקביל פרסם גם שלושה ספרים לילדים.
בשנותיו הראשונות ככותב הושפע משמעותית מכתביו של התיאורטיקן ק"ס לואיס. לאחר מותו של לואיס אמר קלארק על Ransom Trilogy: "זוהי אחת מהיצירות הבודדות בתחום המדע הבדיוני שניתן להחשיבה כספרות". בשנת 1948 פרסם את הסיפור "הזקיף" לתחרות של רשת BBC. הסיפור היווה מאוחר יותר את הבסיס ליצירתו המונומנטלית "אודיסיאה בחלל".
ב-1953 נישא קלארק למרילין מייפילד, גרושה בת 22 ואם לילד. אחרי ששה חודשים התפרקה החבילה, אך הגירושין נכנסו לתוקפם רק עשור מאוחר יותר. בשנת 1956 העתיק קלארק את מקום מגוריו לציילון, הקרויה כיום סרי לנקה ושם התגורר עד יום מותו. הסיבה למעבר לסרי לנקה היתה אהבתו לצלילה תת ימית, שלדבריו קרבה אותו לתחושת חוסר המשקל הקיימת בחלל. "אני לחלוטין מתפקד מתחת למים", אמר בעבר.
בשנות הששים הצטרף קלארק כפרשן לשידור ההיסטורי שהנחה וולטר
קרונקייט על נחיתת האפולו 11 על הירח. בשנת 1976 הוכרז קלארק כחבר מן השורה במכון האמריקני לאווירונאוטיקה ואסטרונאוטיקה. "לעתים אני נשאל כיצד הייתי רוצה שיזכרו אותי", אמר קלארק לאחרונה, "היתה לי קריירה מגוונת ככותב, חוקר תת ימי וחוקר חלל. מכל אלה הייתי רוצה להזכר ככותב". משנות החמישים ואילך פרסם קלארק מאה ספרים. כשהיה בן 79 ראה אור ספרו "3001: האודיסיאה הסופית" שהפך לספר הנמכר ביותר שכתב.
ברשימת ספריו שראו אור בעברית "קץ הילדות", "מפגש עם ראמא", "שירת ארץ רחוקה", "מזרקות גן העדן", "העיר והכוכבים", "תשעה מיליארד שמותיו של אלוהים". קלארק זכה בפרס נבולה של כותבי המד"ב בארה"ב שלוש פעמים, בפרס הוגו של הוועידה העולמית של מד"ב פעמיים ובשנת 1980 זכה בתואר המאסטר הגדול של אגודת סופרי המד"ב באמריקה. בשנים האחרונות תקשר עם חבריו ומעריצים מכל העולם באמצעות המחשב. באחד הראיונות האחרונים שהעניק אמר: "יום יבוא וציוויליזציות על תמצא שרידים של זנים נכחדים ואז אולי אחיה בזמן אחר".