סתימת פיות לגולשים: הגישה של נענע מול תפוז. דעה
לא כל סכנה אפשר לפתור עם מקש .Delete הכאוס העשיר והמורכב של תוכן הגולשים מסרב להפוך לסיפור פשוט אחד, אבל את הבלוג שלי לא אכתוב בתפוז
איפה עדיף לפתוח בלוג, בתפוז או בישראבלוג? מי מאתרי הבלוגים הישראליים הגדולים דואג יותר לבלוגרים שלו? זו לא שאלה קלה.
מקרה א:' הבלוג "עומדים בשער" בתפוז, שמופעל בידי אדם אנונימי, העביר במשך כמה חודשים ביקורת נשכנית על אתר הספורט ,One אחד האתרים החזקים במפת התקשורת הישראלית. הנהלת תפוז קיבלה לאחרונה מכתב מעורכי הדין של One ובו בקשה להסיר את התוכן הבעייתי. מה היא צריכה לעשות? אסור לצנזר, אומר מיד האינסטינקט הישראלי. אנחנו אוהבים לראות דוד קטן שיוצא נגד גוף גולייתי, ולא אוהבים צנזורה.
מקרה ב:' מספר נערות אנורקטיות מתאגדות בישראבלוג כדי לעודד זו את זו להרעבה עצמית קיצונית. בבלוגי ה"פרו-אנה" הן מתעדות את המאבק ברעב, השקרים להורים והשאיפה להגיע להתעלמות מוחלטת מצרכי הגוף. על רגעי המשבר הן מתוודות בבלוג בשנאה עצמית אלימה.
למחוק, אומר הפעם האינסטינקט. מאות ממשתמשי ישראבלוג התאגדו כדי לדרוש מהנהלת האתר לסגור בלוגים שמעודדים אנורקסיה. בלוגי הפרו-אנה מזיקים לא רק לנערות שכותבות אותם, טוענים הגולשים, אלא גם לנערות שנתקלות בהם במקרה. אנורקסיה נחשבת למגיפה שמועברת על ידי התקשורת, ומאות נערות שמדווחות באינטרנט על שאיפתן להרזיה קיצונית עלולות לסחוף בנות נוספות למעגל.
אי אפשר לפתור כל בעיה עם delete
הנהלת תפוז החליטה לצנזר את "עומדים בשער" בהתאם לדרישה שקיבלה. הבלוגר האנונימי, שזעם על ההתערבות בתכניו, החליט לסגור את הבלוג, ואתר תפוז ספג את הביקורת הצפויה על התקפלות פחדנית והתעלמות ממחויבותו לגולש.
במקרה של האנורקסיות, הנהלת ישראבלוג הודתה לגולשים על הדאגה, אך הודיעה שלא תסגור את בלוגי הפרו-אנה ותנסה לטפל בטרנד בדרכים אחרות, תוך התייעצות עם אנשי מקצוע. "אנחנו מסכימים שהבלוגים בעייתיים," כתבה מנהלת ישראבלוג בבלוג הרשמי של האתר, "אבל הם גם מהווים זעקה אמיתית לעזרה. עדיף שהזעקה הזו תשמע כאן בישראבלוג, במקום בו יש גם אוזניים קשובות."
בסופו של דבר, שתי ההחלטות לגיטימיות, למרות המחאות. מבט זהיר על שני המקרים מראה בבירור שלא הכל מסתכם בגיבורים ובנבלים, ושלא כל סכנה אפשר לפתור עם מקש .Delete הכאוס העשיר והמורכב של תוכן הגולשים מסרב להפוך לסיפור פשוט אחד.
אתר בלוגים או גוף תקשורת?
אבל זה לא אומר ששני האתרים יצאו בסדר באותה מידה מהסערות-בכוס-תה שלהם. רק אחד מהם היה מוכן ללכלך את הידיים. רק בנענע החלו להבין, אולי, את האמת הקשה והלא כלכלית: מי שרוצה לעשות כסף ממילים שאנשים אחרים כותבים צריך להיות מסוגל להתמודד עם השדים שמילים מעוררות. שזה אומר, בין השאר, להעסיק פסיכולוגים.
ואילו תפוז תיטיב לעשות אם תגבש מדיניות רשמית לגבי כותבים אנונימיים עם פה גדול - ותעמוד בה באומץ. רצוי גם לשקול הקצאת תקציב להתמודדות עם תביעות דיבה.
אחרי מקרה "עומדים בשער," אני יודעת שאת הבלוג הבא שלי לא אכתוב בתפוז. אתר בלוגים שלא יתייחס ברצינות להיותו גוף תקשורת אינטרנטי עלול לגלות בשנים הקרובות שהגולשים עוזבים אותו לטובת פלטפורמה שאכפת לה יותר.