שתף קטע נבחר

 

עמותות: הביקוש לסיוע בפסח התחיל בפורים

הפניות מנזקקים לקראת ליל הסדר החלו להתקבל מוקדם עוד יותר מבשנים עברו. אלפי טונות של מצרכים יועברו לפונים, ומשרד הרווחה מעביר 3.25 מיליון שקל בלבד לעמותות. מנכ"ל 'לתת': "בשנה שבה ישראל חוגגת 60 שנים להיווסדה, זו מדינה של שני עמים - עם אחד שיש לו ועם אחד שאין לו"

ארבעה שבועות לפני ליל הסדר, ובעמותות הסיוע מדווחים שהפניות לקראת הפסח החלו לזרום השנה מוקדם מהצפוי. בעמותות מסבירים שהלחץ גובר בעיקר בשל עליית מחירי המזון והאנרגיה. עוד ועוד משפחות חרדות שמא לא יוכלו לערוך את הסדר כהלכתו.

 

ממשרד הרווחה נמסר כי השנה הוקצו 3 מיליון ו-250 אלף שקל שיועברו לעמותות. ניסיון השנים האחרונות מלמד שסיוע משרד הרווחה לעמותות מתורגם לאחר חלוקת התקציב הנמוך יחסית - לשקלים בודדים לכל נזקק המקבל סיוע.


איסוף מזון לנזקקים לקראת פסח אשתקד (צילום: באדיבות "פתחון לב")

 

בעמותות השונות קושרים את העלייה בביקוש לזינוק במחירי המזון, כפי שעולה מתוך נתוני מדד המחירים לצרכן שהתפרסם בחודש שעבר. המדד אמנם ירד ב-0.2%, אבל ההתייקרות במחירי המזון נמשכה במלוא העוצמה: הבשר, העופות והדגים התייקרו ב-2.7% בממוצע, הפירות הטריים ב-5.5. עלייה חדה במיוחד נרשמה במחירי המלפפונים שעלו ב-27%. בסך הכל התייקר סל המזון ב-8.1% לעומת חודש פברואר אשתקד.

 

ארגון "מאיר פנים-כוח לתת" דיווח כי הצטברו עד כה יותר מ-30 אלף פניות לקראת החג. מדובר בעלייה של כ-15 אחוז לעומת פסח בשנה שעברה. עם הפונים נימנים 11 אלף ניצולי שואה נזקקים. כמחצית הפניות הגיעו מאזור שדרות, יישובי עוטף עזה וערים בדרום. יו"ר "מאיר פנים-כוח לתת", דודי זילברשלג, מעריך כי היקף התקציב של הארגון לקראת החג יהיה 10 מיליון שקל. ואולם לדבריו, הארגון יתקשה לענות על הביקושים לנוכח השחיקה בשער הדולר והירידה בתרומות.

 

בעמותת "פתחון לב" אמרו ל-ynet כי היקף הפניות גדל בעשרות אחוזים השנה, והן החלו לזרום זמן רב לפני הרגיל בשנים האחרונות. גם בארגון "לתת" - המאגד 120 עמותות וארגונים - אמרו כי על-פי רוב, הפניות לקראת פסח מתחילות להגיע שלושה שבועות לפני החג. אך השנה התקבלו פניות כבר בפברואר.

 

מייסד ומנכ"ל "פתחון לב", ניסים ציוני, צופה עלייה של 25 אחוז בבקשות לעזרה לעומת אשתקד. הארגון יחלק סלי מזון לחג ל-35 אלף נפשות. "ביום חמישי הייתי בחלוקת מזון במרכז הסיוע שלנו בראשון-לציון, והייתי עד למהומה שפרצה לאחר שאחת האמהות ממקבלות הסיוע מרחה סירופ שוקולד שקיבלה בסל המזון על חתיכת קרקר ונתנה לבנה, בן 5, לאכול את זה כעוגה", סיפר ציוני.

 

"מקבלי סיוע אחרים שראו את המתרחש תקפו את האמא בצעקות ובקללות, והיא לא נשארה חייבת להם. הרוחות התלהטו עד כדי הרמת ידיים. האמא אמרה שלא עמדה בתחנוניו של בנה לחטיף או למשהו טעים שימלא את בטנו הריקה. הסיפור הזה רק ממחיש את גודל המצוקה של המשפחות הרעבות ואת היקף המחסור בקרב תושבי המדינה", אמר.

 

84 אחוז סבורים - יש ילדים רעבים בישראל

פתחון לב ערכה סקר באמצעות מכון דחף לקראת פסח, וממנו עלה כי 84 אחוז מהציבור מאמינים שבישראל יש ילדים רעבים בגלל מצוקה כלכלית, ו-72 אחוז התייחסו בהבנה לכך שילדים רעבים גונבים מזון.

 

"משפחות שקשה להן לשרוד ביומיום צריכות להיערך לארוחת חג, שהיא מושקעת יותר מאשר בשגרה, וזה מלחיץ אותן", אמר ל-ynet ערן וינטרוב, מנכ"ל 'לתת'. "יש משפחות רבות שהיו רוצות לארח, אך אין ביכולתן לעשות זאת".

 

"חוסר הביטחון הזה והדאגה היומיומית מקבלים ביטוי רגשי כשהם יודעים שכל עם ישראל יחגוג והם תלויים במאמץ האזרחי של העמותות. בשנה שבה ישראל חוגגת 60 שנים להיווסדה, זוהי מדינה של שני עמים - עם אחד שיש לו ועם אחד שאין לו". לדברי וינטרוב, הארגון יחלק לקראת החג כ-3,000 טונות מזון בשווי 25 מיליון שקל. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בעמותות מקבלים פניות רבות. ארכיון
צילום: מ.מאמין
יתקשו לעמוד בביקוש. זילברשלג
צילום: רונן בוידק
צילום: אבי כהן
מצוקה גדולה. ציוני
צילום: אבי כהן
מומלצים