שתף קטע נבחר
 

בנק ישראל: רבע מהקשישים עניים

בסך הכל חיים בישראל 150 אלף קשישים עניים. ללא הקצבאות, ובפרט קצבת הזיקנה, היו יותר מחצי מהקשישים מתחת לקו העוני. כ-90% מהמשפחות שבראשן עומד קשיש מקבלות קצבת זיקנה, וקצבה זו מהווה מרכיב חשוב בכלל הכנסותיהן

ללא הקצבאות, ובפרט קצבת הזיקנה, היו יותר מחצי מהקשישים מתחת לקו העוני. כך עולה מדו"ח בנק ישראל ל-2007 שעתיד להתפרסם בקרוב.

 

על פי הדו"ח, 1 מכל ארבעה קשישים בישראל הוגדר כעני, שיעור דומה לעוני בקרב האוכלוסייה כולה, אך גבוה בהשוואות בינלאומיות. סך הכל, חיים בישראל כ-150 אלף קשישים עניים.

 

בדו"ח נכתב, כי בשנים האחרונות התחזקה אצל קובעי המדיניות הגישה שלפיה מוקד התמיכה הממשלתית צריך לעבור מתמיכה אוניברסלית לתמיכה סלקטיבית לפי צרכים כלכליים או אחרים.

 

גישה זו גרמה, על פי הבנק, לקיצוץ והקפאה של קצבאות הזקנה, שהובילו לירידה ריאלית של 9.1% בקצבאות הזקנה ב-2003, חוץ מלקשישים הזכאים להשלמת הכנסה או קצבת שארים. עם זאת, גם לאחר שקובעי המדיניות החליטו על הגדלה מחודשת של הקצבאות, עד לרמה של 2,181 שקל בחודש ליחיד, יחד עם השלמת הכנסה - 28% מההכנסה הממוצעת במשק.

 

מהדו"ח עולה עוד, כי כ-90% מהמשפחות שבראשן עומד קשיש מקבלות קצבת זיקנה, וקצבה זו מהווה מרכיב חשוב בכלל הכנסותיהן.

 

החוקרים מצאו, כי בשל המשקל הגבוה של הקצבאות והתמיכות הממשלתיות בהכנסות הקשישים ובעיקר בקרב העניים שבקרבם, לשינויים בקצבאות יש השפעה מכרעת על שיעור העוני בקרב הקשישים ועל ההסתברות שלהם להיות עניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
הפגנת קשישים (ארכיון)
צילום: דן בלילטי
מומלצים