שתף קטע נבחר
צילום: אסף רונן

חצי-בריאותית וטעימה לגמרי: מג'דרה

יעל גרטי הנביטה עדשים שחורות אורגניות כדי להכין מג'דרה בריאותית, אבל איך אפשר להכין מג'דרה בלי המון בצל מטוגן? יצאה לה מג'דרה חצי-בריאותית, טעימה ומשביעה

כמחסלת עציצים סדרתית אני נהנית לגלות שוב ושוב שאני מצליחה (ובקלות רבה, יש לציין) לגדל דבר-מה אצלי על השיש. הפעם הנבטתי עדשים שחורות אורגניות, במטרה להכין מג'דרה בריאותית.

 

כיצד מנביטים?

שוטפים כוס עדשים שחורות אורגניות (או כל קטניה אחרת, כמו חומוס) ומניחים ללילה בקערת מים. למחרת מסננים ומניחים במסננת מעל קערה, מכוסה בצלחת ובמגבת. מרגע זה ואילך יש לשטוף את תוכן המסננת פעמיים ביום תחת מים זורמים, לשפוך את הנוזלים שהצטברו בתחתית בקערה, לשטוף את הצלחת ולכסות בחזרה. תוך יום אחד כבר תבחינו בניצנים קטנים, תוך 3 ימים יהיו לכם נבטוטים יפהפיים. מה טוב בזה? ערכן התזונתי של העדשים המונבטות גבוה מערכן של העדשים המקוריות, וקל יותר לעכלן.

 

אפשר לאכול נבטוטי עדשים "חיים" אך זה מרגיש מאוד "ירוק" (אני לא אוהבת) – ואפשר לבשלן בכל תבשיל שהוא: ברוטב עגבניות טריות ולימון, עם אורז מלא, עם בורגול, ועוד. המשעשע הוא שהעדשים השחורות הופכות ירוקות בהנבטה- וחוזרות להיות שחורות/חומות בבישולן.


אחרי הנבטה. עדשים שחורות (צילום: אסף אמברם) 

 

איך מכינים מג'דרה בריאותית?

במקום אורז לבן משתמשים באורז מלא (בחרו בסוג האהוב עליכם, אני השתמשתי באורז מלא עגול) ובמקום עדשים רגילות משתמשים בעדשים אורגניות, מונבטות או לא. מומלץ להשתמש בעדשים השחורות האורגניות, שאינן מתפרקות בבישול, וניתן להשיגן בכל בית טבע. לרוב מכינים מג'דרה על-ידי בישול אורז, עדשים ובצל יחדיו: אני אוהבת לתת לכל מרכיב את הכבוד הראוי לו, כך שאני מבשלת אורז מלא לחוד, עדשים לחוד ומטגנת בצל לחוד: הערבוב נעשה בסוף, תוך הוספת תיבול. כיוון שטיגון אינו נחשב בריא במיוחד (יש כיום סדנאות לטיגון במים!) אקרא למג'דרה שלי, ברשותכם, מג'דרה חצי-בריאותית.

 

מג'דרה חצי-בריאותית

אין זה הכרחי להנביט עדשים, אפשר להכין את המג'דרה הזו עם עדשים שחורות אורגניות, שיש לבשל במשך חצי שעה עד שעה, עד להתרככות מספקת. להנבטה יש להתחיל במלאכה 3 ימים מראש, כמפורט לעיל.

 

אפשר להגיש עם חציל קלוי וטחינה.

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

1 כוס עדשים שחורות אורגניות

שמן זית

1/2 1 כוסות אורז מלא עגול, שטוף

מלח

פלפל שחור גרוס גס

3 בצלים בינוניים, קלופים וחתוכים לרצועות דקיקות

1 כף שטוחה סוכר לבן

מעט כמון טחון

 

להגשה: חציל קלוי על האש, סלט טחינה- לא חובה

(צילום: אסף אמברם)

 

אופן ההכנה:
  1. מניחים עדשים (מונבטות או לא) בסיר מלא מים רותחים (ללא מלח) על אש גבוהה ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש מבשלים עד להתרככות (כ-45 דקות לעדשים רגילות, כ-20 דקות לעדשים מונבטות). נזהרים שלא לבשל יתר על המידה. מסננים ומניחים במסננת/קערה בצד.
  2. מרתיחים מים בקומקום חשמלי. מחממים כף שמן זית בסיר (אפשר באותו סיר שבו בושלו העדשים) על אש גבוהה ומטגנים אורז מלא במשך חצי דקה עד דקה. מתבלים במלח ובפלפל שחור גרוס גס ומוסיפים 3-4 כוסות מים רותחים. מערבבים, מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים במשך 35 דקות או עד שגרגר אורז רך דיו לטעמכם. מסננים, מחזירים לסיר (ללא אש) ומניחים כשהסיר מכוסה במשך 10-20 דקות. עוברים בעזרת מזלג ומפרידים גרגרים.
  3. מחממים 2 כפות שמן זית במחבת גדולה ומטגנים פרוסות בצל עד להזהבה. כשהבצל קרוב להזהבה מוסיפים כף סוכר ומערבבים. מטגנים עד להזהבה ומסירים מן האש.
  4. מערבבים בסיר גדול, מעל אש קטנה-בינונית, אורז מלא מבושל, עדשים מבושלות ובצל מטוגן. מוסיפים 1-2 כפות שמן זית איכותי, מתבלים בכמון, מלח ופלפל שחור גרוס גס וטועמים. מתקנים תיבול במידת הצורך. מגישים חם. מומלץ להגיש לצד חציל קלוי וסלט טחינה.

 

צילומים: אסף אמברם. לאתר שלו הקליקו כאן  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפני הנבטה. עדשים שחורות
צילום: אסף אמברם
מומלצים