שתף קטע נבחר

פתח וחמאס חתמו על הסכם לחידוש הדיאלוג

נציגי הפלגים הפלסטינים חתמו בצנעא שבתימן על הסכם שיאפשר חזרה לדיאלוג, במטרה לגשר על הפערים בין חמאס לפתח. שני הצדדים אומרים כי לפי שעה הם עדיין רחוקים מהסכם שישיב את המצב למה שהיה טרם "הפיכת חמאס" ברצועה

הפתח והחמאס חתמו היום (א') על הסכם לחידוש הדיאלוג, בחסות תימן. רשת הטלוויזיה "אל-ג'זירה" דיווחה כי הצדדים סיכמו על חזרה לדיאלוג וכן על החזרת המצב ברצועה "למצב ששרר לפני האירועים בעזה".

 

מקורות פלסטינים בחמאס ובפתח אישרו ל-ynet כי מדובר בהסכם שתכליתו: חידוש הדיאלוג בין התנועות,

על בסיס היוזמה התימנית. עם זאת, בשני הצדדים אמרו כי טרם הוברר מתי יחודש הדיאלוג. תימן שואפת להגיע להסכם שידגיש את אחדותם של הפלסטינית מבחינת הטריטוריה, השלטון והעם. 

  

בפתח אומרים כי כל דיאלוג שלא יכלול את החזרת השליטה ברצועת עזה לידי הרשות הפלסטינית בהנהגת הנשיא מחמוד עבאס (אבו מאזן) לא יהיה רלוונטי. מנגד, אומרים בחמאס כי יהיו מוכנים לדיאלוג ללא תנאים. שני הצדדים אומרים כי לפי שעה הם רחוקים מאוד מלהגיע להסכם על החזרת המצב למה שהיה טרם "הפיכת חמאס" ברצועה.

 

בחמאס אומרים כי כל דיאלוג חייב להתבסס על שותפות מלאה של החמאס במוסדות אש"ף והקמת ממשלת אחדות שתתבסס על ההסכמים הקודמים בין הצדדים, על ההבנות שהושגו בהסכם קהיר ובמסמך האסירים. בנוסף, דורשים בחמאס כי תובטח לתנועה שותפות מלאה בבניית המנגנונים הביטחוניים הפלסטינים מחדש, הן ברצועה והן בגדה.

  

דובר חמאס: לא נסכים לחזרת המושחתים

נראה כי למרות ההצהרות, שמשרתות בעיקר את ההנהגה התימנית ערב הפסגה הערבית, הדרך לפיוס בין פתח לחמאס ארוכה. בחמאס אומרים כי ישראל וארה"ב לא יאפשרו לאבו מאזן ללכת למהלך אמיתי של פיוס ודיאלוג שיתבסס על שותפות ואחדות וכי החזרת המצב לקדמותו ברצועה במובן שבו תופסים פתח את הדברים - אינו בא בחשבון.

 

סגן ראש הלשכה המדינית בחמאס, ד"ר מוסא אבו-מרזוק, העומד בראש משלחת הארגון לשיחות בתימן, אמר כי "שני הצדדים סיכמו שהיוזמה התימנית תהיה מסגרת לדיאלוג, אך אין כל הסכמות בנוגע לפרטים". עוד הוסיף כי לא נקבע מועד לחידוש הדיאלוג. לדבריו, החזרת המצב למה שהיה לפני ההפיכה, משמעותו, מבחינת החמאס, הוא גם החזרת המצב בגדה והחזרת ממשלת חמאס.

 

דובר חמאס, סמי אבו-זהרי, אמר כי תנועתו לא תסכים ל"חזרת המושחתים לרצועה. לא נאפשר את החזרת המנגנונים הקודמים ואת המושחתים העומדים בראשה". עוד אמר אבו-זהרי כי לדעתו הסיכויים להחזרת הדיאלוג קלושים. לדבריו, "אבו מאזן אינו מחליט על חזרה לדיאלוג, כי זו החלטה ישראלית-אמריקנית".

 

שיחות תימן: ימים של משברים

בשעות שלפני חתימת ההסכם נפוצו ידיעות בדבר משבר בשיחות הפיוס בין פתח לחמאס שהתנהלו בתיווך תימן בצנעא. הסיבה למשבר: סירוב חמאס להצעת המתווכים התימנים להשיב את השליטה ברצועת עזה לידי הרשות הפלסטינית. הארגון דרש כי פעולה דומה תבוצע גם בגדה המערבית, שם הדיח פתח את ממשלת חמאס ועצר חלק מפעילי הארגון.

 

על פי הצעת הפשרה התימנית המקורית, יוותר חמאס על השלטון ברצועת עזה, אותו לקח בהפיכה צבאית ביוני 2007. במקביל, ייערכו בחירות חדשות, תוקם ממשלת אחדות פלסטינית חדשה ויחל תהליך לשיקום כוחות הביטחון הפלסטינים

תוך שילוב פעילי כל הפלגים במנגנוני הביטחון. אולם, כאמור, עדיין לא ברורים פרטי ההסכם בין הפתח לחמאס.

 

לפני שלושה ימים התפוצצו השיחות בתימן על רקע דרישת פתח מחמאס לוותר על השליטה ברצועת עזה. "העניין נגמר בכישלון בגלל סירוב חמאס לקבל את היוזמה התימנית כמות שהיא", אמר יאסר עבד אבו, יועצו של הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס (אבו-מאזן). משלחת פתח הודיעה כי בכוונתה לעזוב את תימן אולם כעבור כמה שעות חזרה בה והשיחות חודשו.

 

זמן קצר קודם שדווח על ההסכמה לשוב לשיחות, נודע כי מצרים שיחררה 34 אנשי חמאס, שנעצרו לאחר פריצת הגדר של רצועת עזה באזור רפיח. כך דיווחו מקורות ביטחוניים במצרים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן. התגבר על המכשולים?
צילום: AP
אבו מרזוק. מסגרת לדיאלוג
צילום: רויטרס
מומלצים