סרביה הגישה לאו"ם תוכנית לחלוקת קוסובו
כלי התקשורת בסרביה דיווחו כי הממשלה הסרבית הגישה לאו"ם הצעה הקוראת לחלוקה בפועל של מחוז קוסובו לצפון סרבי ודרום אלבני. השר הסרבי לענייני קוסובו: ההצעה תיצור "חלוקה פונקציונלית" בין תושבי קוסובו האלבנים לסרבים
סרביה מציעה לחלק את מחוז קוסובו, שהכריז בחודש שעבר על עצמאותו, לשתי ישויות - סרבית ואלבנית. כך דיווחו היום (ב') כלי התקשורת בבלגרד.
על פי הדיווח, ההצעה הוגשה לאו"ם, המפקח על המחוז מאז המלחמה שניטשה בו ב-1999. על פי ההצעה, בלגרד מכירה בסמכותו השיפוטית של האו"ם בקוסובו - אך היא דורשת שרק הסרבים יוכלו להחזיק במשרות במערכת המשפט, השיטור והמכס בחלקו הצפוני של המחוז, שמרבית אוכלוסייתו סרבית.
במסמך נקבע כי "השוטרים הסרבים יהיו כפופים לרשויות הסרביות המקומיות, ויעבדו על פי הוראותיהן" של רשויות האו"ם בקוסובו. עד כה, בכוח השיטור של האו"ם נכללו סרבים ואלבנים גם יחד. ההצעה אינה קובעת שבכוונתה של בלגרד להכיר בעצמאות החלק האלבני של קוסובו.
כזכור, ב-17 בפברואר הכריזה ההנהגה של תושבי קוסובו האלבנים על עצמאותו של המחוז מסרביה. ההכרזה החד-צדדית זכתה להכרה מצידן של מדינות בולטות באיחוד האירופי ובמערב - אך סרביה ורוסיה כינו את הצעד בלתי חוקי. רק בשבוע שעבר הודיעו שכנותיה של סרביה - קרואטיה, הונגריה ובולגריה - כי הן מכירות בעצמאות המחוז.
פרשנים ציינו כי בלגרד מנסה לקבל את השליטה הפוליטית והאדמיניסטרטיבית על אזורי המחוז שבהם מתגורר רוב סרבי - המצויים בעיקר בחלקו הצפוני. השר לענייני קוסובו בממשלת סרביה, סלובודן סמרדז'יץ', אמר כי בעקבות הכרזת העצמאות ה"בלתי חוקית" של תושבי קוסובו האלבנים, רק הסרבים יוכלו להשליט בה את סמכותו של האו"ם. לשיטתו, ההצעה תיצור "חלוקה פונקציונלית" בין תושבי קוסובו האלבנים לסרבים.
להצעה לא התקבלה כל תגובה מצד האלבנים, המהווים 90 אחוזים מאוכלוסיית המחוז המונה 2 מיליון איש.
נשיא רוסיה היוצא, ולדימיר פוטין, הורה היום לממשלתו להכין תוכנית מגירה למתן סיוע הומניטארי לסרבים המתגוררים בקוסובו. סוכנויות הידיעות הרוסיות איטר-טאס וריא-נובוסטי דיווחו כי פוטין הבהיר שמדובר בתוכנית למתן סיוע - ולא בשיתוף פעולה פוליטי. פוטין הטיל על ראש ממשלתו, ויקטור זובקוב, ללמוד את הנושא.
ובתוך כך, אמר היום ראש ממשלת המעבר של סרביה, ווייסלב קושטוניצה, כי מדינות המערב משתלטות על שטחים באופן ציני, בכך שהן עוטות על עצמן אצטלה של פעילות הומניטרית.
"הבנייה הבלתי חוקית של הבסיס האמריקני הענק בבונדסטיל והסיפוח של שטחים נופים - אשר הבטיחו את שליטתה ללא עוררין של נאט"ו בקוסובו - חושפים את הסיבה האמיתית להפצצה שהחריבה את סרביה", אמר קושטוניצה,
באירוע לציון יום השנה ה-9 לתחילת הפצצות נאט"ו בבלגרד, שגרמו לרודן סלובודן מילושביץ' לסגת מקוסובו.