צעדים ראשונים: התוכנות המומלצות ללינוקס
קיימות אינספור תוכנות ללינוקס. הנה הבחירות שלנו, כולן פשוטות וחינמיות, והן יתמכו בכם היטב בצעדיכם הראשונים במערכת ההפעלה החדשה
זה עתה התקנתם לינוקס ואין לכם מושג איך מוצאים תוכנות מתאימות? לפניכם רשימה שתסייע לכם בצעדים הראשונים. למרות המיתוס, רוב התוכנות ללינוקס למשתמש הביתי כוללות ממשקים גרפיים פשוטים, שייראו לכם מוכרים מ-Windows, כך שההסתגלות תהיה מהירה.
לשמחתנו, בלינוקס, בניגוד ל-Windows לא צריך לחפש ברשת. אפשר להתקין מגוון רחב של תוכנות, באמצעות מנהל החבילות המשולב בהפצת הלינוקס שלכם (Yum, Synaptics וכדומה). מנהל החבילות עושה עבורכם את העבודה - הוא מוריד את הגירסה העדכנית ביותר של התוכנה, את הכלים שהתוכנה דורשת כדי לפעול (dependencies) ומתקין את הכל.
חלק מהתוכנות כבר מותקנות עם ההפצה שלכם כברירת מחדל, ושווה לבדוק אם יש לכם אותן באמצעות לחיצה על alt+f2 והקלדת שם התוכנה.
OpenOffice.org - כן, השם המלא הוא OpenOffice.org, לא רק OpenOffice. חבילת ה-Office הזו מבוססת על גרסת StarOffice של חברת Sun Microsystems הזמינה בגרסאות מסחריות. החבילה כוללת מעבד תמלילים, גיליון אלקטרוני, תוכנת מסד נתונים, תוכנת מצגות ותוכנות ציור. כולן תומכות במגוון רב של סוגי קבצים - דוגמת מסמכי Word מבית מיקרוסופט בגרסאות Office 1997 עד Office 2003. את החבילה ניתן להוריד בחינם גם לחלונות ולמקינטוש. קראו את המדריך שלנו למתחילים.
Thunderbird - תוכנת דואר אלקטרוני עשירה במיוחד מאותם חבר'ה שהביאו לכם את Firefox, בעלת ממשק שמזכיר את Outlook Express ותוכנת המייל של Netscape זכרונה לברכה.
ואם אתם כבר נמצאים באתר Mozilla.org, לכו לדף ה-Projects, הורידו והתקינו את SeaMonkey, המשלבת דפדפן, תוכנת דואר אלקטרוני ועורך HTML פשוט.
Pidgin - לשעבר Gaim. תוכנת מסרים מיידיים שמשתפת פעולה עם תוכנות המסרים המיידיים האחרות הקיימות, ומאפשרת לכם להשתמש בכל חשבונות המסרים המיידיים בו-זמנית.
Kopete - תוכנת מסרים מיידיים נוספת, שמתחברת לשורה ארוכה של שירותי IM מוכרים יותר ופחות: MSN, Yahoo, Jabber, IRC, Gadu-Gadu ועוד. הממשק ידידותי ופשוט, ומזכיר את זה של MSN Messenger הישנה. כפי שמשתמע מה-K שבתחילת המילה Kopete, היא מגיעה עם שולחן העבודה KDE, כך שאם הפצת הלינוקס שהתקנתם כוללת את KDE אין צורך להתקינה בנפרד. רשימת החברים ב-Kopete מסתנכרנת עם פנקס הכתובות הקיים ב-KDE, כך שניתן להשתמש בה גם מתוכנות אחרות בשולחן העבודה.
Amarok - נגן מוזיקה מבוסס KDE עם הרבה אפשרויות, המיועד לעבוד עם iPod מבית אפל, ZEN מבית Creative, ועוד נגני מוזיקה פופולריים אחרים (אפשר גם לגרום לו לעבוד בסביבות אחרות).
Xmms - נגן מוזיקה פשוט וקטן להשמעת קבצי mp3 ו-ogg (פורמט פתוח שמציע איכות דומה לשל mp3), והיא תחליף ל-Winamp. היצע הסקינים הקיים ל-Xmms יהפכו את השימוש בו לכייפי, אם אתם חובבי עיצוב.
Evolution - תוכנת דואר אלקטרוני מצוינת עבור משתמשי GNOME, בעלת עיצוב המזכיר לרבים את זה של Outlook. היא משלבת דואר אלקטרוני, ספר כתובות ולוח שנה. למי שלא מסתפק ב-Mozilla Thunderbird.
Rosegarden - תוכנת הקלטת ועריכת המוזיקה הזו נמצאת בקטגוריה של תוכנות מוזיקה דוגמת Sonar ו-Cubase חבילות הפקת מוזיקה פופולריות לסביבת חלונות.
AVG Anti-Virus - גם אם לינוקס הרבה פחות פתוחה להתקפות וירוסים מאשר חלונות, אבל היא לא לגמרי מוגנת. AVG מציעה את חבילת האנטי-וירוס הזו בחינם למשתמשי לינוקס. קחו בחשבון שהסיכויים לחטוף וירוס, תוכנת ריגול או לחוות פריצה הם נמוכים בהרבה ממה שאתם רגילים אליהם בכל אופן.
Skype - תוכנת ה-VoIP, המציע שיחות בחינם ממחשב למחשב ובתשלום ממחשב לטלפון, קיימת גם בגירסה חינמית ללינוקס - אך אינה פתוחת קוד. חלק גדול מהתכונות זהה לגירסת ה-Windows, וניתן לנהל שיחות טלפון באמצעות המחשב מהלינוקס גם עם משתמשי Windows.
Tux Paint - תוכנת ציור, שלא לומר קשקוש, בסיסית מאוד ומותאמת לילדים או למי שמחפש תחליף ל-mspaint המובנית ב-Windows. למי שלא צריך את התכונות המתקדמות של Gimp, ורוצה סתם לצייר.
Nexiuz - נכון, היצע המשחקים המסחריים ללינוקס עדיין לא גדול מספיק, בהשוואה למשחקי PC או קונסולות. הסיבה היא חברות הגיימינג, שמעדיפות להפיץ משחקים לפלטפורמות אלו מסיבות כלכליות. בכל זאת ניתן למצוא לא מעט משחקים מעניינים ללינוקס. Nexius הוא משחק יריות בגוף ראשון (FPS) מבית היוצר של Alientrap, בסגנון Doom 3, שמופץ תחת הרשיון החופשי GPL.
K3b CD Kreator - תוכנת צריבה לדיסקים ו-DVD, חלק משולחן העבודה KDE, בעלת ממשק גרפי ונוחה מאוד לעבודה.
עוד בפרויקט פסח "משעבוד לגאולה":
- סקירה: ReactOS - האם היא Windows בחינם?
- האישים והחברות שמאיימים על חירותנו
- טיפים למתחילים ב-OpenOffice