משרד החינוך התחרט: ימשיך לתת ארוחה חמה
נציגי המשרד הודיעו בוועדת החינוך כי ימחקו מהצעת חוק חדשה סעיף המאפשר החלפת ארוחה חמה לתלמידים בארוחה רגילה, מחשש שההצעה לא תזכה לאישור הכנסת. ח"כ מלכיאור: "ארוחה רגילה היא מתכון ברור לצמצום התפריט לממדים של סנדוויץ'". ועדת החינוך דחתה דרישה להרחיב את מפעל ההזנה למוסדות חרדים
משרד החינוך החליט לחזור בו היום (רביעי) מהצעת החוק לבטל את מתן ארוחה יומית חמה לתלמידים, ולהחליף אותה בארוחה שאינה חמה. ההחלטה התקבלה מחשש שהצעת החוק החלופית לא תאושר בהצבעה בכנסת.
האחראים על נושא ההזנה במשרד החינוך ביקשו לאפשר לילדים לאכול ארוחת בוקר מיד עם הגיעם ללימודים, או לחלופין ארוחת צהריים קרה. זאת, במסגרת שינוי בחוק הארוחה היומית לתלמיד שנכנס לתוקף בשנה שעברה ומסדיר את מימון ההזנה במסגרת יום חינוך ארוך בבתי הספר היסודיים. בהצעת המשרד, שעברה בקריאה ראשונה בכנסת לפני כחודש, הדגיש משרד החינוך כי הרכב הארוחה הוא הקובע, ולא סוגה.
הסעיף על ביטול הארוחה החמה נמחק מהצעת החוק שהוועדה החלה להכין, ואושרה לקריאה שניה ושלישית. ההצעה החדשה, המרחיבה את הזכאות לארוחה היומית, תכלול במפעל ההזנה גם את גני החובה לילדים מגיל חמש ביישובים ובשכונות שבהם מתקיים יום לימודים ארוך. זאת, בנוסף לתלמידי כיתות א'-ו' של בבתי הספר היסודיים, הזוכים כיום לארוחות על פי החוק שאושר לפני כשלוש שנים.
"סכנה שהתפריט יצטמצם לסנדוויץ'"
יושב ראש ועדת החינוך, ח"כ מיכאל מלכיאור (עבודה), עמד בראש המתנגדים לתיקון החוק בטענה כי יוביל להגשת ארוחות קטנות ולא מזינות. "ארוחה רגילה, אפילו במתכונת סעודת בוקר של בית מלון היא מתכון ברור ובדוק לצמצום התפריט עד לממדים של סנדוויץ'", טען בדיון.
הצעת החוק החדשה משנה ומפשטת את המנגנון הקובע את שיעורי ההשתתפות של הרשויות המקומיות במפעל ההזנה. מנכ"ל מרכז השלטון המקומי, יעקב אגמון, דרש מהוועדה להקפיא את החקיקה של הרחבת החוק על גני החובה, עד שהממשלה תסכים לממן ממקורותיה את עלות הרחבתו ב-30 מיליון שקלים.
אגמון טען כי הרשויות המקומיות לא יוכלו לשאת בהוצאה הנוספת של הרחבת מפעל ההזנה בעקבות קיצוץ מענקי התמיכה הממשלתיים בתקציביהם.
בנוסף, תבע חבר הוועדה, ח"כ שמואל הלפרט (יהדות התורה), להרחיב את מתן הארוחה החמה גם על גני ילדים של המגזר החרדי.
עם זאת, הוועדה דחתה את הדרישה, בטענה כי תבוא על חשבון תלמידי בתי הספר הממלכתיים. "אי הכללת גני הילדים של המגזר החרדי היא אומנם עיוות חמור, אבל עדיף להוסיף לפחות את 35 אלף הילדים מגני החובה הממלכתיים", הסביר מלכיאור.