מחקר ענק: נולדתם פגים? אלו הבעיות שמצפות לכם
לא בכל יום מתפרסמים נתונים ממחקרים כל-כך מקיפים: חוקרים בנורבגיה עקבו אחרי למעלה ממיליון לידות וגילו כי אלה שנולדו פגים נמצאים בסיכון גבוה למות צעירים, לסבול מבעיות פוריות וללקות בקשיי למידה
תינוקות שנולדו טרם זמנם נמצאים בסיכון גבוה ללקות בבעיות בריאות רבות לכל אורך חייהם, למות צעירים, לסבול מבעיות פוריות בבגרותם ומקשיי למידה - כך מגלה מחקר רחב היקף שכלל מעל מיליון לידות בנורבגיה. הנתונים החדשים מופיעים בגליון החדש של כתב העת JAMA
של ההסתדרות הרפואית האמריקנית.
ללידות פגים בשבועות מוקדמים, הן בשל שיעור גבוה של לידות תאומים ושלישיות, והן בשל בעיות רבות במהלך ההריון המביאות לצירים מוקדמים או לניתוח קיסרי דחוף.
הנתונים החדשים צריכים לעניין לא מעט את הנשים בישראל: מנתוני משרד הבריאות עולה כי ישראל היא מעצמת פוריות, כשבשנים האחרונות גדל מספר מחזורי טיפולי הפוריות בכ-50 אחוז. נשים הרות לאחר טיפולי פוריות נוטות
הקדימו את זמנם:
הכל על עולם הפגים
ד"ר איתי גל
10% מהלידות בישראל מתבצעות לפני סוף השבוע ה-37 להריון ומסתיימות בלידת פגים. מהן הסכנות הנשקפות לפגים, איך צריך לטפל בהם ואילו בדיקות מיוחדות יש לעשות להם? ד"ר איתי גל עושה סדר באינקובטור
כבר זמן רב ידוע היה כי לידת עוברים (לידה לפני השבוע ה-37 להריון) עלולים לסבול מבעיות רפואיות והתפתחויות רבות, בהשוואה לילודים שנולדו בזמן תקין. עם זאת רק מעט מהמחקרים בחנו את התוצאות של לידת פגים לאורך זמן.
במחקר החדש אותו ערכו חוקרים אמריקנים ונורבגים, נבדקו 60,354 לידות פגים. בקרב אלה שנולדו בין השבועות 22 עד 27 שיעור התמותה עד לגיל 6 שנים היה גבוה פי 5 אצל בנים ועד פי 10 אצל בנות, בהשוואה לילדים שנולדו בשבוע הריון תקין.
בהגיעם לגיל 13, הבנים הפגים היו בסיכון תמותה גבוה פי 7 בהשוואה לילדים שנולדו במועד. אצל בנות בגיל הזה שנולדו פגות, לא נמצאה תמותה מוקדמת.
באשר לאלה שנולדו בין השבוע ה-28 עד 32 שבועות, סיכון התמותה אצל הבנים היה גבוה פי 2 וחצי, ואצל הבנות הפגות לא נמצא שיעור תמותה גבוה מהרגיל. בכל הקבוצות - סיכון התמותה המוקדמת אצל פגים הגיע לכאחוז אחד.
אבל בכך לא מסתיימות הצרות של הפגים: הם נמצאו בסיכון גבוה לנשירה מבית הספר וגם בעיות הפוריות אצלם גבוהות מן הרגיל. רק 14% מהגברים הפגים ו-25% מהנשים הפגות הצליחו להביא לעולם ילדים בהריון ספונטני ללא טיפולי פוריות, בהשוואה ל-50% מהגברים ו-68% מהנשים שנולדו במועד - בשנת הניסיון הראשונה.
הסיבה למכשולים הבריאותיים עמם נאלצים הפגים להתמודד במהלך חייהם אינם ברורים לחלוטין, אולם החוקרים משערים כי כמה גורמים תורמים לכך ובהם תזונה לא מתאימה, אורח חיים לא בריא וציוד רפואי מיושן בו נעשה שימוש בשלהי שנות ה-60', עת נולדו הפגים שנחקרו עתה.
פגים. הבעיות רק מתחילות בלידה
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים