צוות האו"ם: רשת פושעים רצחה את אל-חרירי
ועדת החקירה של האו"ם בנושא ההתנקשות בחייו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, העבירה דו"ח תקופתי. ממנו עולה כי ארגון פשיעה המורכב מבודדים אחראי לרצח - אך אין הדבר מנקה את סוריה מאחריות
התפתחות מסוימת בחקירת רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי: ועדת חקירה של האו"ם טוענת כי בידיה ראיות על-פיהן "רשת פושעים" אחראית להתנקשות לפני כשלוש שנים. לא נמסרו שמות חשודים ספציפיים, אולם לפי הממצאים הרשת עסקה במעקב אחר אל-חרירי בתקופה שלפני הרצח.
ועדת החקירה שהפעיל האו"ם הפנתה בעבר אצבע מאשימה ברורה כלפי דמשק במעורבות ברצח, שאירע בפיגוע משאית תופת בביירות ב-14 בפברואר 2005. משטר אסד נחשב גם לחשוד המיידי ברצח השר הלבנוני פייר ג'ומאייל, ואישים לבנונים אחרים שהתנגדו לנוכחות הסורית בלבנון - אך סוריה הכחישה כל מעורבות.
לפי הדיווח האחרון של ועדת החקירה, שלפי החלטה 1595 של מועצת הביטחון מחוייבת להגיש דו"ח מידי שלושה חודשים, רשת הפושעים הבודדים פעלה גם זמן מסוים לאחר ההתנקשות באל-חרירי, וקשורה למקרים נוספים. מדובר בדו"ח העשירי של הוועדה, אך הראשון כשבראשותה עומד התובע הקנדי לשעבר, דניאל בלמאר.
בשנה שעברה הקים האו"ם בית דין בינלאומי מיוחד בו יועמדו לדין הנאשמים ברצח אל-חרירי, אך עדיין לא ברור מתי הדבר ייצא לפועל. באוקטובר האחרון הודיע מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, כי ימנה צוות מומחים שיבחרו את הרכב השופטים שידון בהתנקשות.
מזכ"ל האו"ם הדגיש כי מטרת בית הדין שיוקם תהיה לשנות את המצב בו מתכנני החיסולים לא יעמדו לדין על פשעיהם. סוריה טענה כי הקמת בית דין בינלאומי מיוחד לפרשת רצח חרירי תפר את ריבונותה של לבנון ועשויה להוביל לפגיעה נוספת ביציבותה.
לבנון עדיין ללא נשיא
לבנון החליטה להיעדר מהפסגה הערבית בדמשק במוצאי שבת, ויועצו של ראש ממשלת לבנון, פואד סניורה, נימק: "ההיעדרות מסמלת שאנחנו לא נמצאים במצב נורמלי. אנחנו רוצים לבטא את החוסר השקט הלאומי ולהביע מחאה על כך שבלבנון עדיין אין נשיא", אמר היועץ.
מאז 23 בנובמבר, מועד סיום כהונתו של אמיל לחוד, אין איש המאייש את משרת הנשיאות בלבנון - בשל מחלוקת בשורת סוגיות פוליטיות בין המחנות הפרו-סורי בראשות חיזבאללה והאנטי-סורי בראשות סעד חרירי.
זו מעכבת את כינוס הפרלמנט שאמור לאפשר בחירתו של מפקד צבא לבנון, הגנרל מישל סולימאן, לתפקיד.
לפני כחודש וחצי השתתפו רבבות בני אדם בעצרת לציון שלוש שנים להתנקשות באל-חרירי. חלק מהמשתתפים בעצרת, שאורגנה על ידי תומכי הממשלה בלבנון, נשאו כרזות שעליהם תמונות של נשיא סוריה, בשאר אסד, והכיתוב "הצדק קרב". בנו של חרירי, סעד, אמר: "באתם לומר שלבנון לא תיפול על ברכיה, מנעתם את רציחתה של לבנון".