שתף קטע נבחר

 

קנצלרית גרמניה תחרים פתיחת האולימפיאדה

אנגלה מרקל וחברי ממשלתה הודיעו כי לא יגיעו לטקס הפתיחה של האולימפיאדה בבייג'ינג ונקטו בכך גישה מנוגדת לזו של ראש הממשלה הבריטי בראון. האיחוד האירופי ידון בהחרמת הטקס בדיונים שיתקיימו היום בסלובניה. בתוך כך, דיפלומטים מערביים הורשו לסייר בטיבט, לראשונה מאז פרצו המהומות

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הודיעה אתמול (ו') כי לא תשתתף בטקס הפתיחה של האולימפיאדה בבייג'ינג בשל הדיכוי האלים של שלטונות סין של המהומות בטיבט. בכך הפכה מרקל למנהיגה הראשונה של מדינה מערבית שהחליטה להחרים את הטקס.

 

בעקבות לחץ גובר מצד ארגוני זכויות אדם ותומכי הדלאי למה, מנהיגה הרוחני של טיבט, ידונו היום מנהיגי האיחוד הארופי בסוגיה. ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, נחוש בדעתו להגיע לטקס הפתיחה, אולם ההערכה היא כי הודעתה של מרקל תסחוף בעקבותיה את נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, ותותיר את בראון במיעוט.

 

ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק, הודיע כבר ביום חמישי האחרון כי יחרים את פתיחת המשחקים, והפך בכך לראש הממשלה הראשון באיחוד הארופי שנקט בעמדה זו. נשיא צ'כיה, וצלב קלאוס, שבעבר הבטיח שיסע לבייג'ינג, הצטרף אליו. בהודעה שפרסם טוסק, הוא אמר כי "נוכחותם של פוליטיקאים בטקס הפתיחה בבייג'ינג נראה כעת לא הולם".

 

שר החוץ של גרמניה, פרנק וולטר-שטיינמאייר, אישר את הודעתה של מרקל וציין כי יחרים גם הוא את הטקס. הוא הוסיף כי גם שר הפנים, האחראי על תחום הספורט, לא צפוי להשתתף בפתיחה.

 

אולם בבריטניה נשמעים קולות אחרים. ראש הממשלה בראון אמנם צפוי להיפגש עם הדלאי למה בחודש הבא, אולם אין בכוונתו להביע עמדה כלשהי באמצעות החרמת הטקס. "אנו תומכים באולימפיאדה ומעוניינים בהצלחתה ועל כן ראוי שראש הממשלה ייצג אותנו בבייג'ינג", אמר שר החוץ, דיוויד מיליבנד.

 

בצל הביקורת: סין התירה לדיפלומטים לבקר בלהסה

בעקבות הלחץ הגובר עליה מצד מדינות המערב לפתוח בשיחות עם הדלאי למה, הזמינה סין דיפלומטים מ-15 מדינות לסיור בלהסה, בירת החבל. בין היתר, הגיעו לסיור המאורגן בקפידה נציגי ארצות הברית, בריטניה, צרפת ויפן.

 

בהודעת משרד החוץ הסיני נמסר כי "המבקרים יורשו להתרשם מהעובדות האמיתיות של מה שקרה בטיבט, ממקרי האלימות הפלילית שהתרחשו פה". ביום חמישי נערך סיור דומה לעיתונאים זרים, במהלכו התפרצו נזירים טיבטים לתדרוך והאשימו את הרשויות הסיניות בניסיון להסתיר את האמת בכל הנוגע להתקוממות באזור ההימלאיה.  

 

"כ-30 נזירים צעירים התפרצו אל התדרוך הרשמי וצעקו 'אל תאמינו להם. הם משטים בכם. הם מספרים לכם שקרים'", אמר קלום מקלאוד, כתב העיתון "יו.אס.איי טודיי" הנמנה על חברי משלחת העיתונאים הזרים. ערוץ הטלוויזיה "TVB" מהונג קונג שידר את תמונות התקרית, בהן נראו הנזירים בגלימותיהם האדומות כשחלקם בוכים.

 

הדלאי למה אמר היום כי "תוקפנות דמוגרפית" מאיימת על התרבות הטיבטית, בשל מעברם של סינים רבים לחבל הארץ. לטענתו, בלהסה הבירה בלבד, מספרם של הסינים הוא כעת כפול ממספרם של הטיבטים.

 

לטענת בייג'ינג, מאז תחילת המהומות נהרגו 18 אזרחים חפים מפשע ושני שוטרים באלימות שהפעילו כלפיהם המתפרעים. סוכנות הידיעות הסינית הרשמית אף הודיעה הבוקר כי בכוונת הממשלה הסינית להעניק פיצויים בסך 28 אלף דולר לכל אחת ממשפחות ההרוגים ולספק טיפול רפואי בחינם לפצועים.

 

לדברי מנהיגי טיבט החיים בגולה, מניין ההרוגים בעימותים עם כוחות הביטחון הסינים עומד על כ-140 בני אדם. ההערכה היא שכאלף נוספים נפצעו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרקל והדלאי למה. חרם
צילום: איי אף פי
בראון על רקע דגל סין. תמיכה
צילום: איי אף פי
מומלצים