לגדול זה כואב: על כאבי גדילה אצל ילדים
הילד מתלונן על כאבי שרירים בלי כל סיבה נראית לעין? יכול להיות שהוא סובל מכאבי גדילה. מדובר בתופעה נפוצה מאוד בקרב ילדים בני 3-5 ו-8-12 ואין לכך טיפול, אבל אפשר להקל. קבלו מספר עצות
כאבי גדילה הם תופעה שכיחה, שמופיעה לרוב בשתי קבוצות גיל – בקרב בני 5-3 ובקרב בני .12-8 מחקרים בקרב ילדים בגיל בית ספר הראו שלפחות 10-20% מהם סובלים מכאבי גדילה. כאבי הגדילה מופיעים באופן שווה בבנים ובבנות.
לדברי ד"ר מיקי שטיין, מומחה לרפואת ילדים בשירותי בריאות כללית בחיפה, הכאב מופיע לרוב בגפיים התחתונות, אם כי ייתכן גם בזרועות. המיקום האופייני: בירך, בסובך או מאחורי הברך. הכאב לא מתמקד בגף אחת בלבד ומופיע פעם בצד ימין ופעם בצד שמאל. הילדים מצביעים בדרך כלל על האזורים השריריים של הרגליים כמקומות הכואבים ביותר.
הכאבים נוטים להופיע בשעות אחר הצהריים המאוחרות והלילה, ואף עשויים להעיר את הילד מהשינה. אופייני לכאבים האלה שהם אף פעם לא מופיעים בבוקר או בשתי הרגליים והם לא קשורים לחבלה, מכה או תאונה. לרוב הכאב חולף תוך 20 דקות לכל היותר.
ככל הידוע, לא מדובר בכאבים שנובעים מהתארכות העצמות ומגדילתן. לדברי ד"ר שטיין, ההנחה המקובלת היא שמקור הכאבים הוא בשרירים שאומצו במהלך הפעילות היומיומית, מאחר ויש נטייה להחמרת הכאבים אחרי ימים שבהם חוו הילדים שמתלוננים על הכאבים האלה פעילות גופנית מאומצת. למרות השם שניתן לתופעה אין שום קשר בין קצב הגדילה של הילד לבין הופעת הכאבים. הם גם לא מבשרים על שום מחלה רצינית וחולפים עם הזמן.
איך מבדילים בין כאבי גדילה לכאבים אחרים?
- ראשית, יש לשלול מחלות אחרות שגורמות לכאבים ברגליים. לצורך כך יערוך הרופא בדיקה גופנית, ואף יפנה לבדיקות דם בסיסיות לשלילת דלקת מפרקים ומחלות אחרות ולצילומי רנטגן של עצמות הרגליים. כמובן, אם אכן מדובר בכאבי גדילה, יהיו הבדיקות וההדמיה תקינות.
- ילדים שסובלים מכאבי פרקים מתנגדים למגע באזור הכואב, שהוא נפוח, חם למגע ורגיש מאוד. לעומת זאת, אצל ילדים שסובלים מכאבי גדילה לא הפרקים ולא השרירים ייראו נפוחים ואדומים, וגם לא יהיו רגישים למגע.
- כאבי הגדילה לא מלווים בסימפטומים נוספים, כמו הגבלת פעילויות במשך היום, חולשה, תיאבון ירוד, התעייפות מהירה וסימנים כמו חום, צליעה וירידה במשקל.
איך מטפלים בכאבי גדילה?
למרות שלא ניתן למנוע את כאבי הגדילה, אפשר להקל עליהם. הנה עצותיו של ד"ר שטיין:
- יש להקפיד על לבישת מכנסי פיג'מה מחממים או כיסוי הרגליים בשמיכה בלילות, בעיקר בלילות הקרים.
- מומלץ לעסות ולחמם את השרירים הכואבים. גם מתיחות והרפיית השרירים עשויות לעזור.
- רצוי להפחית את הפעילות הגופנית, אך לא להימנע ממנה לחלוטין.
- רצוי להימנע מטיפול תרופתי, אלא אם הכאב חמור ועושה רושם שתרופה להקלת הכאב תסייע.
מתי מומלץ לפנות לרופא הילדים?
- אם עיסוי גורם להחמרת הכאב.
- אם ניכרת רגישות במפרקי הרגליים.
- אם הכאב מלווה בחום ובפריחה.
- אם הכאב נמשך לאורך כל היום ומלווה בצליעה.
- אם הכאב מתעורר תמיד באותה רגל ובאותה נקודה.