החשב הכללי: יש הפרה בוטה של זכויות עובדי הקבלן
לדברי שוקי אורן, בתחומי השמירה והניקיון מועסקים עובדים מאוכלוסיות חלשות, שזכויתיהם מופרות בעקבות הפרטת שירותים וחברות ממשלתיות. למרות זאת, אורן סבור "שהמגזר הפרטי יודע לעשות דברים טוב יותר מהמגזר הממשלתי"
לדברי אורן, "בתחומי השמירה והניקיון מועסקים עובדים בלתי מיומנים, שהם אוכלוסיות חלשות. בעבר עובדים אלו היו חלק מן הסקטור הממשלתי, אבל החלטנו להעביר את העסקתם לידיים פרטיות מתחומי יעילות, וכעת אנו נדהמים לגלות שישנה הפרה בוטה של החוק בתחום שמירה על זכויותיהם".
אורן הוסיף כי הוא אינו מסכים עם הגישה לפיה עיקר הפעילות צריכה להתמקד בהסברה, על מנת שהעובדים יהיו מודעים לזכויותיהם ולכן ילחמו עליהם. "מדובר באוכלוסיה חלשה שחוששת לאבד את מקום עבודתה, ולכן היא לא תילחם על הזכויות שלה. לכן עלינו לקחת אחריות אקטיבית ולא להרשות זאת", אמר.
אורן הזכיר כי בימים אלו מתגבשת טיוטה של הצעת חוק שמטרתה לוודא כי הגופים הרוכשים שירותים מחברות המעסיקות עובדי קבלן יהיו מחויבים לוודא כי אותן חברות מקיימות את הוראות החוק ומעניקות לעובדים את המגיע להם. לדברי אורן, יוזמת חקיקה כזו היא בבחינת "תעודת עניות" למשק הישראלי, אולם היא מחייבת המציאות.
לדברי אורן, כל אגפי החשבות במשרדי הממשלה מחויבים לבצע בדיקות מתמשכות בתחום שמירה על זכויות העובדים. "אני רואה בזה חשיבות גדולה מאד", אמר, "אני מתבייש שהממשלה צריכה בכלל לעשות זאת. ישנה כעת טיוטת חוק בעניין הזה שנמצאת בתהליכי גיבוש, ואני מתבייש שאנחנו צריכים חוק שכזה. אנשים שבאים מתאוות בצע צריכים לדעת שזה בסדר להרוויח, אבל לא על חשבון העובדים".
אורן אמר עוד כי שר האוצר, רוני בר-און, רואה את הטיפול בנושא בעדיפות עליונה. "קיימנו כבר מספר רב של ישיבות בעניין הזה, יחד עם רשות החברות הממשלתיות. אבל מלבד הפעילות בסקטור הממשלתי, צריך להטמיע את העניין גם בסקטור הציבורי, במוסדות להשכלה גבוהה ובמקומות נוספים. לא צריך לחכות לחקיקה בנושא. רק אם יהיה ברור לאותם קבלני כח אדם שזוהי הנורמה, שלא נקבל את העובדה שהם יעסיקו אנשים ויפרו ברגל גסה את זכויותיהם, רק אז נגיע לסביבה ראויה יותר. בסופו של דבר, העניין המוסרי חשוב כאן יותר מכל, מעבר לכל שאיפה ליעילות. היעילות צריכה להיות מושגת בסביבה מוסרית תקינה", סיכם.
הממשלה מוציאה כ-2 מיליארד שקלים בשנה לרכישת שירותים מ-250 חברות שמירה וניקיון, שמעסיקות למעלה מ-8,000 עובדי קבלן. ענף השמירה והניקיון בישראל כולל כ-3,000 חברות. היקף הפעילות השנתית של הענף נאמד ב-6.5 מיליארד שקלים, מתוכם 2.5 מיליארד בתחום הניקיון ו-4 מיליארד בתחום האבטחה.