שתף קטע נבחר

 

ברק לרייס ופיאד: נתיר הקמת עיר פלסטינית

גורמים ישראלים אמרו לאחר הפגישה המשולשת של מזכירת המדינה, רה"מ הפלסטיני ושר הביטחון כי "רייס נדהמה מהמחוות". מזכירת המדינה קיבלה חוברת המפרטת את הצעדים הישראלים, שעיקריה מתפרסמים כאן לראשונה

"רייס נדהמה מהמחוות הישראליות", כך אמרו ל-ynet בצהריים (יום א') גורמים ישראלים, בתום הפגישה המשולשת של ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד, מזכירת המדינה קונדוליזה רייס ושר הביטחון אהוד ברק.

 

בפגישה הוגשה למזכירת המדינה חוברת בת 35 עמודים באנגלית, שהוכנה בידי אנשי לשכתו של ברק, במאמץ מרוכז בן שלושה ימים. ברק הנחה את הכנתה ותבע מאנשיו להוכיח שורת מחוות אמיתית, שתפגין את רצינותה של ישראל, בלא פגיעה בביטחון אזרחי ישראל.

 

ל-ynet נודעה שורת המחוות הישראלית המפורטת שהציג ברק בפני פיאד ורייס: הקמת עיר, או מספר שכונות, בהשקעה של איש עסקים ירדני בסמוך לרמלאללה. מדובר בפרויקט שיוקם מצפון לאל-בירה, בין הכפרים אבועיין ועטרה עג'ול. הישוב, או השכונות, נועדו לאכלס כמה עשרות אלפי פלסטינים, כדי להקל את מצוקת הדיור באזור רמאללה. את העיר יחבר כביש שיירד ממחלף באזור ביר זית, באישור צה"ל. בשלב זה נמצאת תכנית זאת במהלך מתן אישורים של המנהל האזרחי באיו"ש, בתאום מול הפלסטינים.


מיקום העיר הפלסטינית (משרד הביטחון)

 

רייס אמרה לברק בפגישה המשולשת כי היא מברכת על העבודה הרצינית שהוצגה בפניה. במהלך פגישותיה היום, עם ברק ועם שרת החוץ לבני, אמרה רייס שרק מעשים שכאלה יאפשרו התקדמות בתהליך.

 

שר הביטחון אמר בפגישה כי בכוונת ישראל להוריד את מאחז מבוא חורון, בנוסף על שניים שכבר הורדו. כן הודיע ברק על הכנסת כוח שיטור בן 700 שוטרים פלסטינים לג'נין, וגולת הכותרת של ההקלות - הסרת מחסום אחד ו-50 חסימות עפר, אשר יקלו את תנועת הפלסטינים בין הערים ג'נין, טול כרם, קלקליה ורמאללה.

 

עוד ברשימת ההקלות שהוצגו בפגישה:

  • הקמת תחנות משטרה פלסטיניות בשטחי B.
  • העברת 25 שיריוניות לשכם.
  • הקלות תנועה לאישי ציבור פלסטינים.
  • בניית שני מחלפים לפלסטינים באזור חברון.
  • קידום בניית שלושת אזורי התעשיה ביריחו, בחברון ובמוקיבלה.
  • הגדלת מספר הפועלים המאושרים לעבוד בישראל ב-5,000 איש.

 

בנוסף, במעברים תעשינה הקלות בתנועת אנשי עסקים, שייבדקו במגנומטר בלבד, והגדלת מכסת העוברים ב-500 ל-1,500 ביום. כמו כן, ייפתח שער אפרים לפעילות בימי שישי, יוקל הלחץ במעברי קלנדיה ורחל על ידי הפניית כלואים למעבר ביטוניא, ישודרג המערך הביומטרי במחסומים וישודרגו שם התשתיות ההומניטריות, ממתקני שתייה, דרך סככות צל ועד למבני שירותים.

 

השקעות כספיות במעברים, קידום עסקים

עוד הקלות שהציע ברק לרייס בפגישתם היום ומאוחר יותר בפגישה המשולשת עם פיאד: שדרוג התשתיות לסיוע לפלסטינים הממתינים במעברים, בקעות, ואדי נאר, מעבר בית איבא, מחסום 197, ומעבר תפוח בהשקעה של 8.3 מליון שקלים, העברת 325 מכוניות עבור מנגנוני הביטחון הפלסטינים, העברת ציוד לוגיסטי מצה"ל למנגנונים הכולל גנרטורים, שמיכות, ערכות עזרה ראשונה וכדומה, ובחינת אפשרות להעברת אפודי מגן לשוטרים הפלסטינים הכפופים לאבו-מאזן, ובניית מתקן טיהור השפכים באיזור בית חנון.

  

ראש הממשלה פיאד סירב למסור הצהרה פלסטינית-אמריקנית-ישראלית משותפת, אך ברק תמך בהצהרה משותפת שכזאת, בשל חוברת המחוות שאותה הציג. בסופו של דבר נתנה רייס הצהרה קצרה והשלושה הצטלמו ונפרדו.

 

רייס אמרה בצאתה מהפגישה: "שוחחנו על המצב בשטח ובצורך בשיפור המציאות על פי המסלול שהוצע באנאפוליס. שניהם אמרו לי כי הם נפגשו לפני הגעתי וימשיכו להיפגש גם בעתיד".  

 

בפגישתה קודם לכן עם שרת החוץ לבני, אמרה: "יש אחריות משותפת של הישראלים

והפלסטינים ליצור אווירה ומציאות שבה הפלסטינים מחויבים לביטחון ישראל וישראל מחויבת לאיכות החיים של הפלסטינים. אני מצפה שישראל והפלסטינים יעשו דברים בעלי משמעות גם בתחום הכלכלי ואיכות החיים, וגם בתחום הביטחוני".

  

ביקורה הנוכחי של רייס נערך שלושה שבועות בלבד לאחר שעזבה את ירושלים, ויחד עם התבטאויותיה האחרונות מעיד על הלחץ וחוסר שביעות הרצון של וושינגטון מהתקדמות התהליכים בשטח. בוושינגטון מוטרדים מהמשך הבנייה הישראלית בשטחים, אי-פינוי המאחזים והמשך נוכחותם של מחסומים ברחבי הגדה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגישה המשולשת
צילום: AFP
צילום: AFP
רייס. נדהמה מהרשימה
צילום: AFP
ברק. חוברת הקלות
צילום: דניאל בר און/ג'יני
פיאד. עיר חדשה?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים