שתף קטע נבחר
 

מחקר: רעב ומחלות הקשו על תושבי מצרים העתיקה

מניתוח גופות שנמצאו בבית הקברות העתיק בעיר תל אל ערמנה עולה כי רוב האוכלוסייה סבלה מאנמיה, התזונה הייתה לקויה ובני הנוער סבלו מפציעות בעמוד השדרה שנגרמו מעבודות בנייה

ראיות חדשות על אורח החיים במצרים שלפני מאות שנים מראות כי תנאים חמורים העיקו על התושבים העניים והחולים, זאת בניגוד להנחות קודמות על שפע ואושר שאפיין את החיים באזור זה, כך מלמד מחקר חדש.

 

יצירות אמנות שהתגלו לפני יותר מעשור בעיר העתיקה תל אל-עמרנה שבמצרים, שהייתה עיר הבירה לתקופה קצרה בעת שלטונו של פרעה אחנתון, ציירו תמונה אחרת של רווחה ועושר. אחנתון שלט במצרים בין השנים 1379 ל-1362 לפני הספירה, והעיר ננטשה זמן קצר אחרי מותו, אז עלה לשלטון תות אנך אמון.

 

אך מחקר שנערך לאחרונה על שיירים של תושבי העיר, שנמצאו בבית הקברות המקומי, הראו כי רבים מהם סבלו מאנמיה, עצמות שבורות, בעיות גדילה ואחוז תמותת ילדים גבוה מאוד, אומרים הפרופסורים בארי קמפ וג'רום רוז, שהובילו את המחקר.

 

רוז, מרצה לאנתרופולוגיה מאוניברסיטת ארקנסו, אומר כי המתים שנקברו בתל אל עמרנה הובאו למקום גם מאזורים אחרים ממצרים. "זה אומר שתקופת המחסור קדמה לתקופת עלייתו לשלטון של אחנתון", אמר ביום חמישי. "המצב לא היה אידיאלי עבור המצרים, ואחנתון הבטיח לשפר אותו".

 

רעב ומחלות

קמפ, מוביל הפרוייקט לחקר תל אל ערמנה, מסביר כי המחקר התמקד בקברים של אנשים רגילים שנמצאו באזור ולא

אצילים, כדי לקבל תמונה אמיתית יותר. "הרעיון של בחינת גופותיהם של אנשים כדי ללמוד על בריאותה של כלל האוכלוסייה בתקופה מסויימת חדש למדי", הוא מודה.

 

בכנס שנערך בקהיר הציג רוז את הממצאים, ביניהם תמונות של פציעות קשות בעמוד השדרה בקרב נערים צעירים, ככל הנראה בעת שעסקו בעבודות בנייה בעיר. המחקר מראה כי 74 אחוזים מהילדים והנוער ו-44 אחוזים מהמבוגרים סבלו מאנמיה, הוא מוסיף.

 

הגובה הממוצע של הגברים המצרים עמד על 159 סנטימטרים בלבד, של הנשים המצריות - 153 סנטימטרים. "המחסור בגובה מצביע על תזונה דלת חלבונים. האנשים האלו לא אכלו מספיק כדי לממש את פוטנציאל הגובה המלא שלהם", אמר רוז.

 

החוקרים מאמינים כי המשך המחקר על שרידי תל אל עמרנה עשוי לסייע להם לצייר תמונה ריאליסטית של החיים דאז, ואולי אף ללמד יותר על שלטונו של פרעה אחנתון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
74 אחוז מהמצרים הקדומים סבלו מאנמיה
צילום: איי פי
מומלצים