המדינה חסרת אונים מול סודות במשפחה החרדית
למרות המאמצים של שירותי הרווחה והתערבות הרבנים, הרשויות עומדות לעתים חסרות אונים נוכח מקרי ההתעללות במיגזר החרדי. "זו קבוצה סגורה והכל שמור ולא תמיד אנו יכולים להתערב", מסבירה מנהלת שירותי הילד במשרד הרווחה. לדברי מנכ"ל המועצה לשלום הילד, יש תקווה לשינוי: "בשנתיים האחרונות יש מהפכה, והנכונות להתלונן הלכה וגדלה"
מקרה רודף מקרה, אבל לשירותי הרווחה אין פתרון: בעקבות שורת מקרי ההתעללות שהתגלו לאחרונה בציבור החרדי, מודים גם הגורמים הרשמיים כי למיגזר הסגור הזה הם מצליחים להגיע לעתים רחוקות ובעיקר מאוחר מדי. כך למשל, המקרה בו חשודה אם מנתיבות בקיום יחסי מין עם ילדיה התגלה רק כאשר הבן שנשלח לפנימייה החל לבצע מעשים מגונים בילד אחר. העובדים הסוציאליים במקום גילו כי הילד כלל לא מבין כי מעשיו אינם מקובלים.
- בית שמש: האם התעלמה מגילוי העריות והתעללה בילדים
- נתיבות: האם אנסה את ילדיה כדי לנקום בבעל
- ירושלים: קשרה את הילדים וגרמה להם כוויות
דליה לב שדה, מנהלת שירות ילדים ונוער במשרד הרווחה, מסבירה בשיחה עם ynet, כי ילדים חרדים חשופים הרבה פחות למה שאסור ולמה שמותר: "זוהי קבוצה סגורה והכל שמור ולא תמיד אנו יכולים להתערב. כמו המשפחה בבית-שמש, שלמרות שהייתה בטיפול של שירותי הרווחה לא הצלחנו לחדור אליה ולהבין את מהות הבעיה, כי זה סוד שמור בתוך המשפחה. רק כשקורה משהו דרסטי אנחנו מצליחים להיכנס ולטפל". למרות זאת, היא מדגישה כי החברה חרדית נפתחה בשנים האחרונות. "אנו בכיוון שהחברה נפתחת, זה אומנם תהליך ארוך אך הם מתחילים להבין בעצמם כי אפשר להחביא עד לגבול מסוים".
ארבע האמהות החשודות בהתעללות (עיבוד מחשב)
אורלט מויאל, שמטפלת במשפחות חרדיות על בסיס יום יומי במסגרת תפקידה כמנהלת אגף הרווחה בעיריית בני-ברק, מספרת כי הדרך ללב המגזר קשה: "לפני כמה שנים היה קשה לחדור לאוכלוסייה דתית חרדית. לכן, התחלנו לחפש פתרונות יצירתיים כדי לנסות ולהגיע לאוכלוסייה מבלי לפגוע בה".
לדבריה: "משום שהמקרים מגיעים אלינו רק כשזה הופך לקטסטרופה, החלטנו שעלינו לנסות ולהתקרב לאוכלוסייה כדי למנוע את אותם מקרים חריגים. לכן יצרנו קשר עם הרבנים והקמנו מועצת רבנים אשר מייצגת את כל הזרמים, ובמקרים קשים כשמשפחות לא מוכנות לקבל את הטיפול הרבנים עושים גישור".
יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד, מאמין כי האופי הסגור של הריכוזים החרדיים הוא זה שמונע את התערבות המימסד: "המיגזר החרדי במשך שנים רבות, בדומה לחברה הקיבוצית, הוא חברה סגורה שנוטה שלא להוציא כביסה מלוכלכת החוצה. הרבה מאוד זמן החברה הדתית-חרדית חששה לתדמיתה ואף בעבר הרבנים אסרו על האנשים ללכת למשטרה".
גם קדמן מאמין כי השינוי במגזר החרדי מתבצע בימים אלה: "בשנתיים האחרונות יש מהפכה, והנכונות להתלונן הלכה וגדלה. כך 30 אחוז מהפונים לפרויקט ליווי שקיים במועצה לילדים שנפגעו מינית, הינם חרדים".
דורון אגסי מנהל עמותת "שלום בנייך", למניעה וטיפול בנפגעי תקיפה מינית ואלימות בקהילה החרדית, מאמין כי חשיפת המקרים האחרונים מעידה דווקא על אותו שינוי חיובי בחברה החרדית: "דברים כאלה התרחשו בעבר ואף אחד לא ידע מהם. כל הזמן אמרו על החרדים שאי אפשר לדעת כלום כי דבר לא יוצא החוצה. בשנים האחרונות יש שינוי שנובע מהחשיפה הגדולה למיניות, דרך האינטרנט, הטלפון או הרחוב. אנשים הרבה יותר מודעים, גם בנושא אלימות במשפחה".
אגסי מסביר כי את השינוי מובילים דווקא הרבנים: "פנו אלי ושאלו אותי על הטיפולים שמציעה החברה לסוגיות כמו פדופיליה ואלימות מינית, הבאנו אנשים מהשורה הראשונה בתחום ואנו מכשירים צוותים טיפוליים לעזרה לנפגעים וטיפול בתוקפים. החברה החרדית עקפה בטיפול בנושא הזה, את החברה החילונית בסיבוב, משום שמדובר בציבור מאורגן וממושמע שמטפל בזה ביד קשה".