חד הוריות יוכלו ללמוד ללא אובדן קצבת השלמת הכנסה
למרות התנגדות הממשלה, מליאת הכנסת אישרה היום פה אחד (ד') בקריאה ראשונה הצעת חוק, שמטרתה לאפשר לאמהות חד הוריות לצאת ללימודים אקדמיים מבלי שתאלצנה לוותר על קצבת הבטחת ההכנסה, שהן זכאיות לה מהביטוח הלאומי
מליאת הכנסת אישרה היום פה אחד (ד') בקריאה ראשונה הצעת חוק, שמטרתה לאפשר לאמהות חד הוריות לצאת ללימודים אקדמיים מבלי שתאלצנה לוותר על קצבת הבטחת ההכנסה, שהן זכאיות לה מהביטוח הלאומי, למרות התנגדות הממשלה. את הצעת החוק יזמו ח"כים גדעון סער (ליכוד), מרינה סולודקין (קדימה) ואורית נוקד (עבודה).
לדברי יוזמי החוק, קיימת זיקה ברורה בין רמת ההשכלה לבין היכולת להשתלב בשוק העבודה. לטענתם, רכישת השכלה גבוהה תוציא את ההורים שנסמכים כיום על קצבת הבטחת ההכנסה ממעגל העוני. עוד נטען כי מטרת ההצעה לתקן את המצב הקיים כיום, לפיו הורה יחיד המבקש ללמוד, באופן מלא או חלקי, במוסד להשכלה גבוהה, נשללת ממנו באופן אוטומטי הזכאות לקצבה מכוח החוק. שלילת הקצבה חלה גם על הורה יחיד אשר שכר הלימוד שלו במוסד הלימודים ממומן באמצעות מלגה או מקורות מימון אחרים.
ח"כ סער אמר לאחר האישור במליאה כי "התיקון לחוק נועד לפתור את המלכוד בו מצויות אימהות חד-הוריות רבות, כאשר החוק הוא שמונע מהן להתפתח ולרכוש השכלה, דבר הפוגע בהמשך ביכולתן להשתכר בשוק העבודה ולפרוץ את מעגל העוני".
ח"כ סולודקין אמרה כי "זוהי הזדמנות פז לאימהות החד-הוריות לצאת דרך החוק ממעגל העוני ולהגיע לשוק העבודה עם יתרונות של השכלה".
ח"כ נוקד הוסיפה כי "המצב הנוכחי 'מעניש' את החד-הוריים בכך שכופה עליהם תלות במדינה."
מנתוני הביטוח הלאומי שהוצגו בדיונים על הצעת החוק עולה כי 29 אלף הורים יחידים מקבלים כיום קצבת הבטחת הכנסה. על פי הערכת המוסד, כ-10% מהם יבקשו לממש את זכותם ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה, לאחר שתאושר הצעת החוק באופן סופי.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2006 היו בישראל כ-147 אלף משפחות חד הוריות. בראש 90% מן המשפחות החד הוריות עומדות נשים. למעלה ממחצית האמהות החד-הוריות אינן בעלות השכלה אקדמית. גובה קצבת הבטחת ההכנסה החודשית לאמהות חד הוריות נע בין 2,300 ל-2,677 ש"ח לחודש, על פי מספר הילדים במשפחה. תחולת העוני בקרב משפחות חד הוריות עמד בשנת 2006 על 29.5%, לעומת 20% בקרב כלל המשפחות.
חד הוריות
צילום: אדוארד קפרוב
מומלצים