שתף קטע נבחר

היסטוריה בקפריסין: נפתח מעבר הגבול בניקוסיה

רחוב לדרה שבלב העיר ניקוסיה, בירתם המשותפת של קפריסין היוונית והטורקית, נפתח מחדש למעבר הולכי רגל. הרחוב היווה את קו הגבול בין שני חלקי הבירה החצויה מאז 1964. על פתיחתו החליטו מנהיגי שני צדי האי לרגל פתיחת המו"מ לאיחוד האי. בכיר טורקי: "זהו יום היסטורי". ראש העיר בצד היווני: "זהו הצעד הראשון". שליחת האו"ם: "לפנינו עוד עבודה רבה"

היסטוריה באי המחולק: הקפריסאים היוונים והטורקים פתחו הבוקר (ה') את המעבר ברחוב לדרה, בלב הבירה החצויה ניקוסיה, שסימל במשך שנים את חלוקת האי. בטקס רשמי בהשתתפות ראשי העיר משני צידיה ושליחי או"ם נפתחה לראשונה מזה 45 שנים הדרך למעבר הולכי רגל.

 

"כולנו יודעים שפתיחת רחוב לדרה, אין משמעה שבעיית קפריסין נפתרה. נותרה עוד עבודה רבה לפנינו", אמרה אליזבת ספהר, ראש משלחת האו"ם באי. "עם זאת, הפתיחה מספקת לנו מבט חטוף למה שאפשרי".  פתיחת המעבר מהווה מחווה סימבולית בעיקרה, לקראת פתיחת הדיונים על איחודו מחדש של האי - שהיותו מחולק מהווה בין היתר מכשול בדרכה של טורקיה לחברות באיחוד האירופי.

 

"אנו עדים היום ליום היסטורי - הסרתו של אחד המכשולים בדרך לפתרון", אמר אוסדיל נאמי, עוזרו של מנהיג הצד הטורקי של האי, מחמט עלי טלעת. הרחוב סימל "כמעט חצי מאה של חלוקה", הוסיף נאמי. "כעת הוא מסמל עבורי גם שהקפריסאים הטורקים והקפריסאים היוונים יכולים להתגבר על החששות ועל המחלוקות ארוכות השנים". ראש עיריית ניקוסיה בצד היווני, אלני מאברו, אמרה ש"יש לנו עוד כברת דרך ארוכה לפנינו. זהו הצעד הראשון. אנו מקווים שרבים יבואו בעקבותיו".

 

מנהיגי שני צדי האי הסכימו לפתוח את המעבר ברחוב לדרה, במרכז העתיק של העיר, בפגישתם בחודש שעבר, שבה הפיחו תקווה להסכם שלום כולל. בימים האחרנים עמלו צוותים על ניקוי הכביש וחיזוק המבנים הנטושים לקראת פירוק המחיצות. רחוב לדרה מפוצל מאז 1964, אז הניחו משקיפים בריטים גדרות תיל כדי להפריד בין המגזרים היוונים והטורקים שהחלו להיאבק ביניהם. כעת יהפוך הרחוב למעבר השישי בין שני צדי האי.

 

המשא ומתן על איחוד האי המפולג נפתח מחדש בעקבות ניצחונו של מנהיג המפלגה הקומוניסטית דמטריס כריסטופיאס בבחירות הכלליות בצד היווני של האי. לאחר היבחרו נועד כריסטופיאס עם נשיא הרקפובליקה של קפריסין הצפונית, מחמט עלי טלעת, והשניים החליטו על פגישה נוספת בעוד חודשיים ועל פתיחתו מחדש של מעבר הגבול בלדרה.


מחסום ברחוב לדרה בבירת קפריסין ניקוסיה (צילום ארכיון: AP)

 

קפריסין התפצלה לשתי ישויות ב-1974 לאחר שיוון הגיבה לפלישה הטורקית בהפיכה צבאית. עם זאת, המחלוקות בין צפון קפריסין לדרומה הינן ארוכות שנים ונוגעות למתיחות האתנית ששררה בו לאחר שהסתיים השלטון הבריטי הקולוניאלי. ממשלת האחדות שהוקמה לאחר הכיבוש הבריטי קרסה ב-1963 ולאחר מכן שוגר לאי כוח משקיפי או"ם.

 

רחוב לדרה נחצה לראשונה ב-1958, כאשר ארגון שאיגד תושבים טורקים הקים מחסומים כדי למנוע מחברי הקהילה הטורקית לעשות קניות בחנויות שבבעלות יוונית. המחסומים פורקו ב-1960 אך נפרשו מחדש תוך ארבע שנים בשל מחלוקת חדשה בין שתי הקהילות. מאז הן נותרו על כנם, והרחוב מהווה את קו הגבול בין שני חלקי ניקוסיה החצויה. מאז 2003, נפתחו לאורכו של הרחוב המתפתל חמש נקודות מעבר בין שני חצאי העיר (והאי), אבל חמישים שנות פיצול נתנו את אותותיהם על הרחוב, שחלקים ממנו הפכו לישימון מפורז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המעבר הפתוח, היום
צילום: AFP
העבודות הלילה לקראת פתיחת המעבר
צילום: AP
כריסטופיאס וטלעת. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים