שתף קטע נבחר

פסגת נאט"ו: נציגי מקדוניה עזבו בזעם את הכינוס

המשלחת המקדונית החליטה לעזוב את פסגת נאט"ו יום וחצי לפני תומה - בתגובה להחלטת הברית שלא לצרפה לשורותיה על רקע הסכסוך עם יוון על שמה. גם בגאורגיה ובאוקראינה הביעו תסכול מההחלטה שלא לאפשר להן לנקוט צעדים ראשונים כדי להצטרף

מאוכזבים ועוזבים: מקדוניה הודיעה אחר הצהריים (יום ה') כי משלחתה תעזוב מוקדם יותר את פסגת נאט"ו ברומניה - לאחר שיוון מנעה ממנהיגי המדינות החברות בברית להזמין את סקופיה להצטרף אליה בשל סכסוך בין שתי המדינות על שמה של הרפובליקה היוגוסלבית-לשעבר.

 

עוד על פסגת נאט"ו:

"המשלחת המקדונית תעזוב היום את הפסגה. עלינו להיות עם בני עמנו", אמר שר החוץ המקדוני אנטוניו מילוסוסקי במסיבת עיתונאים בבוקרשט, ביומה השני של הפסגה בת שלושת הימים.

 

שמה של מקדוניה - שהתפצלה מיוגוסלביה ב-1991 - זהה לשמו של המחוז הצפוני ביוון, מקום הולדתו של אלכסנדר מוקדון. יוון חוששת ששמה של מקדוניה מעיד כי יש לממשלה בסקופיה כוונות לספח את המחוז היווני לשטחה. היא הבהירה כי היא מתנגדת לצירוף השכנה לברית הצבאית עד אשר יסכימו שתי המדינות על שם חדש למדינה, ואף איימה לנצל את פסגת נאט"ו כדי לטרפד את הליכי הצטרפותה של מקדוניה לברית הצפון אטלנטית אם המחלוקת בת 17 השנה לא תיפתר.  

 

"ההחלטה הזאת היא אכזבה ענקית", התיחס המתווך המקדוניה במחלוקת, ניקולה דימיטרוב, להחלטה שלא לצרף את ארצו לברית. "היא מנוגדת לערכים שנאט"ו מייצגת, ופוגעת ביציבות בבלקן". שתי מדינות נוספות שהיו באותו מעמד - אלבניה וקרואטיה - הוזמנו להצטרף לברית.

 

תשובה שלילית גם לגאורגיה ואוקראינה

היום גם החליטו ראשי נאט"ו שלא להציע לשתי מדינות נוספות - גאורגיה ואוקראינה - לפתוח בהליכי הצטרפות לברית הצבאית, לנוכח התנגדותה העזה של מוסקבה למהלך. עם זאת, בכירים בארגון הבהירו כי שתי המדינות הסובייטיות-לשעבר צפויות להפוך בהמשך לחברות בברית. "נאט"ו מברכת את שאיפותיהן האירופיות והאטלנטיות של גאורגיה ואוקראינה, ויש בינינו הסכמה שמדינות אלה יהפכו בהמשך לחברות בנאט"ו", אמר מזכ"ל הברית, יאפ דה הופ סחפר.

 

עם זאת, צרפת וגרמניה חששו מתגובתה של רוסיה ועל כן אכזבו את שתי הרפובליקות, שקיוו שבכינוס ברומניה תוצע להם "תוכנית פעולה לקראת הצטרפות", שהיא השלב הראשון לקראת חברות בברית תוך חמש עד עשר שנים. נשיא צרפת ניקולא סרקוזי וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל חששו להרגיז את מוסקבה, שאיימה במשבר צבאי אם נאט"ו תקבל לשורותיה את שתי המדינות, השוכנות על גבולה הדרום-מערבי של רוסיה, וחולשות על קווי אספקת הנפט.

 

נשיא אוקראינה ויקטור יושנקו הודיע לאחר פרסום ההחלטה כי אוקראינה "תהיה חלק מנאט"ו ביום מן הימים". עם זאת, הממשלות הפרו-מערביות בשתי המדינות הזהירו מוקדם יותר כי אם שאיפותיהן לזכות בהזמנה לברית בכינוס הנוכחי יעלו בתוהו, תהיה זו מכה קשה במדיניותן וחיזוק לכוחות הפרו-רוסיים הפועלים במדינות אלה.

 

"תשובה שלילית לגאורגיה תיתפס כניצחון בעיני אלה שמאמינים כי יוכלו להשפיע על החלטותיה של נאט"ו באמצעות מדיניות של סחטנות, יוהרה ותוקפנות", אמר שר החוץ הגאורגי דוד בקרדזה.

 

למרות התשובה השלילית שקיבלו טיבליסי וקייב - קשה להאמין שהודעתה של נאט"ו על כוונתה לצרף לשורותיה את שתי המדינות תתקבל בצורה חיובית במוסקבה. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין צפוי להצטרף מחר לדיונים כאורח הברית - הופעתו האחרונה באירוע חשוב שכזה לפני שיעזוב את הקרמלין בחודש הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ר"מ מקדוניה גרויבסקי. עזיבה מוקדמת
צילום: AP
נשיא אוקראינה יושנקו. עדיין משוכנע
צילום: רויטרס
שר החוץ הגאורגי בקרדזה. מכה קשה
מומלצים