מחיר האורז בשיא של כל הזמנים
המחיר טיפס ל־41 סנט לקילו בגלל עצירת יצוא ובצורות. ארגון המזון של האו"ם מזהיר מפני מחסור קשה וירידה נוספת ביצוא ב־2008. חשש למהומות באסיה ובאפריקה
מחיר האורז עלה ביום שישי בשיקגו לשיא של כל הזמנים, ומחירו העתידי עמד על 20.5 דולר למאה פאונד. יצואניות האורז הגדולות התחייבו בעקבות העליות האחרונות כי לא יעצרו את יצוא האורז, שמשמש כמזון העיקרי לכמעט 3 מיליארד בני אדם, כדי שלא לגרום למחסור.
מחירי האורז, המשמש כמצרך מזון בסיסי עבור יותר מ־2.5 מיליארד בני אדם ברחבי העולם, זינק ביותר מ־10% ביום שישי לרמתו הגבוהה מעולם. הזינוק אירע כתוצאה מהצטרפות מדינות אפריקה לבהלת יבוא האורז, אותה בהלה שתפסה באחרונה יבואניות אורז גדולות בדרום־מזרח אסיה החוששות לאספקת האורז לאוכלוסיותיהן. כך דיווח העיתון "פייננשל טיימס".
המחירים המטפסים מעוררים מחאות חריפות במדינות שונות באפריקה ובאסיה, ומאיימים להביא לחוסר יציבות פוליטית בחלקים שונים של העולם. "לא נעצור את יצוא האורז", התחייב ביום שישי שר המסחר של תאילנד מינגקוואן סנגסוון. תאילנד היא יצואנית האורז הגדולה בעולם. הודו, היצואנית השנייה בגודלה, כבר הודיעה שתגביל את יצוא האורז כדי לספק את הצריכה הפנימית, אך התחייבה לעצור את צבירת המאגרים של אורז על ידי ספקולנטים בתחומה.
הפיליפינים הגבירה החודש את יבוא האורז, ותרמה לעליית המחירים יחד עם סין, הודו, וייטנאם ומצרים שהפחיתו את היצוא. יבולים גרועים בעקבות בצורת באוסטרליה הוסיפו למחסור. מחירי האורז הגבוהים גרמו למהומות בחוף השנהב ולהפגנות מחאה בפקיסטן ובפיליפינים.
ארגון המזון של האו"ם מעריך שיצוא האורז יירד השנה ב־3.5% משום שמדינות רבות חוששות ממחסור ומטילות מגבלות על היצוא מתחומן. תוכנית המזון של האו"ם ניצבת בפני קשיים, וראשיה הזהירו שייתכן וייאלצו לקצץ באספקת המזון לאזורים מוכי רעב כמו דרפור, בשל חוב של חצי מיליארד דולר שצברו. נשיא הבנק העולמי רוברט זואליק העריך בשבוע שעבר כי 33 מדינות בעולם עומדות בפני סיכון לחוסר יציבות בגלל מחירי המזון הגבוהים. זואליק קרא לרפורמה עולמית בשוק המזון והאיץ במדינות המפותחות לפתוח את השווקים בפני תוצרת חקלאית ממדינות מתפתחות כדי לעודד אותן לייצר יותר מזון.
מחירי הסחורות רושמים עליות זה שש שנים ברציפות בגלל התגברות הדרישה ממדינות מתעוררות, ובראשן הודו וסין. האינפלציה בהודו עמדה בחודש שעבר על הרמה הגבוהה זה שלוש שנים, ובסין הגיעה האינפלציה לשיא של 11 שנה.