שתף קטע נבחר
 

פס"ד תקדימי: הוצאות טיפול בילדים יוכרו לצורכי מס

בית המשפט המחוזי הכיר בתשלום בגין טיפול בילדים כהוצאה מוכרת לאחר שקבע: "אלמלא היו הילדים תחת השגחה מסודרת בשעות העבודה, לא היו יכולים הוריהם לצאת לעבודה ולייצר הכנסה"

הוצאות בגין השגחה וטיפול בילדים ייחשבו כהוצאות מוכרות במס של ההורים. כך פסק היום (א') בית המשפט המחוזי בתל אביב בפסק דין תקדימי.

 

השופט מגן אלטוביה קיבל את ערעורה של עו"ד ורד פרי, אם לשני ילדים, לנכות כהוצאה מוכרת לצרכי מס תשלומים ששילמה למסגרות ההשגחה של ילדיה כאשר יצאה לעבודה. "זכותו של כל אחד מבני הזוג להגשים את שאיפותיו המקצועיות, את זכותו לממש את רצונו לעסוק בעיסוקו וליצור פרנסה לו ולבני ביתו. והשמת ילדים הזקוקים להשגחת מבוגר נעשית לשם יציאת ההורים לעבודה ולשם ביצוע העבודה", קבע אלטוביה.

 

עו"ד פרי, העוסקת בתחום הנזיקין והביטוח, אם לבת 13 ובן 10, ביקשה להכיר בתשלומים ששילמה בשנים 1999-2001 למעון יום ולמועדונית כהוצאות לצורך ייצור הכנסה, ולכן מוכרות לצורך מס.

 

לטענתה של פרי, אם היתה מגדלת את ילדיה בכוחות עצמה והיתה נשארת מחוץ למעגל העבודה בשנים אלו, היתה עלולה להתנתק מתחום עיסוקה. היעדרות זו, טענה, היתה עלולה להיות הרת אסון מבחינת הקריירה המקצועית שלה. הוצאות התשלומים למעון היום ולמועדוניות הן הוצאות השגחה שלא נשכרו לצורך פרטי אלא משיקולים עסקיים של פרנסתה, טענה.

 

השופט אלטוביה קיבל את עמדת פרי וקבע כי אלמלא נכפה על האם הצורך לשהות שעות ארוכות מחוץ לבית במסגרת עבודתה, היתה מעדיפה לטובתה ולטובת הילדים לשהות במחיצתם ככל האפשר לשם חינוכם, השכלתם והתפתחותם. אך אלמלא היו ילדיה של פרי תחת השגחה מסודרת בשעות העבודה, הוסיף, לא היו יכולים הוריהם לצאת לעבודה ולייצר הכנסה.

 

השופט דחה את עמדת פקיד שומה גוש דן כי פסיקה כזו צריך לבוא בעקבות בחקיקה ולא כפרשנות שיפוטית. "ראיית הוצאות ההשגחה כהוצאה בייצור הכנסה אינה מצריכה פרשנות יצירתית הואיל ומציאות החיים מכתיבה את הצורך בהשגחה על ילדים כתנאי בלתו לא ניתן להפיק הכנסה מיגיעה אישית", קבע.

 

פקיד השומה הביא לחיזוק טענתו הצעות חוק פרטיות שהועלו בעשור האחרון וביקשו לבצע שינוי דומה, אך לא אושרו על ידי הכנסת. השופט אלטוביה קבע כי כשלון הצעות החוק הפרטיות אינו מעיד אלא "שמדובר בכך כי שורה ארוכה של מחוקקים, קרוב ל-60 חברי כנסת, מבקשים להסדיר את נושא התרת ההוצאות להשגחה על ילדים במפורש. האם בכך מתבקשת המסקנה כי המחוקק סבור כי בלא התערבותו אין להתיר ההוצאה? מסופקני".

 

האם שערערה: הפסיקה עושה צדק

עו"ד פרי יוצגה על ידי עורכי הדין משה שקל, לאה טבע-עכו ויניב שקל. ד"ר משה שקל מסר כי "מדובר בפסק דין תקדימי, המציג גישה כלכלית ראויה, מודרנית, שוויונית, המהווה תרומה של ממש לגביית מס אמת".

 

לדבריו, "פסק דין זה פותח כעת פתח בפני מאות אלפים של נשים עובדות, וכאלו שמהססות האם להיכנס למעגל העבודה, לנכות לצורכי מס את ההוצאות הכרוכות בהשגחה על הילדים כנגד הכנסותיהן החייבות במס. בכך תרם בית המשפט תרומה מכרעת לשיווין ההזדמנויות במשק הישראלי, וקירב אותנו למתוקנות שבין מדינות העולם".

 

פרי מסרה בתגובה כי פסק הדין "עושה צדק עם הנישומים". לדבריה, יש לפסיקה חשיבות לגבי שוק העבודה, והיא עשויה לגרום לנשים רבות לצאת לעבודה. "בית המשפט הגיע לתוצאה שעושה צדק עם אמהות עובדות ואני מסכימה איתו כי פקודת המס גמישה מספיק כדי להתאים את עצמה לנסיבות החיים המשתנות ולעובדה ששני בני זוג חוזרים לעבודה אחרי לידת הילדים", אמרה.

 

בניהול התביעה השתתפו גם ארגון נעמ"ת ושדולת הנשים. יושבת ראש נעמת, עו"ד טליה לבני אמרה כי היא רואה בפסק הדין "הישג גדול וצעד ענק לקידום נשים ולהתאמת עולם העבודה להורות". לדבריה, "עד היום, יציאה לעבודה של שני הורים היתה כרוכה בעלות גדולה מאוד של הוצאות הטיפול בילדים. מי שכמובן שילמו את מחיר אובדן הקריירה היו אמהות. מהיום תוכלנה אמהות עובדות לנכות את הוצאותיהן בגין הטיפול הילדים באופן שתיוותר בידיהן הכנסה נטו גבוהה יותר, ויציאתן לעבודה תהיה כדאית יותר לכלכלת המשפחה".

 

השתתפה בהכנת הידיעה: יעל ברנובסקי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
"השמת ילדים במסגרות השגחה נעשית לשם ביצוע העבודה", פסק השופט
צילום: סי די בנק
מומלצים