שתף קטע נבחר

חרף הפגיעה בטבע - יוקם יישוב נוסף בחבל לכיש

המשרד להגנת הסביבה טען שתהיה פגיעה בטבע ובבתי גידול של חיות בר; ארגוני הסביבה טענו שיהיה ביזבוז משאבים ושמדיניות הממשלה אינה מיושמת - אך הוועדה המחוזית דרום אישרה להקים יישוב נוסף ל-400 משפחות בחבל לכיש. החברה להגנת הטבע: זו החלטה פוליטית; יש באזור 3,500 יחידות דיור אחרות. ועד מפוני גוש קטיף: "גם אנחנו 'ירוקים'"

הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה מחוז דרום במשרד הפנים הודיעה היום (ג') כי דחתה את ההתנגדויות שהוגשו נגד הקמת היישוב מרשם בחבל לכיש, ונתנה למעשה אור ירוק להקמתו. בחברה להגנת הטבע אמרו כי יערערו על ההחלטה לוועדה הארצית לתיכנון ובנייה. באותו אזור צפוי לקום גם היישוב חזן, שגם סביב הקמתו התנהל מאבק סביבתי - שלא צלח.

 

מִרְשַם נועד לאכלס כ-390 משפחות ממפוני גוש קטיף, והוא חלק משורה של יישובים שהמדינה מבקשת להקים בחבל לכיש עבורם. ארגוני הסביבה, וגם המשרד להגנת הסביבה עצמו, הציגו התנגדויות להקמת היישוב, וטענו כי הקמתו תסב פגיעה חמורה לערכי טבע ונוף ייחודים באזור. 

 

עוד בנושא:

 


יישובים עבור מפוני גוש קטיף בחבל לכיש

 

ארגוני הסביבה טענו גם אין צורך בהקמת יישוב חדש באזור בו ישנם יישובים קיימים שגם הממשלה סבורה שצריך לחזקם. בארגוני ציינו שהקמת יישוב חדש גורמת לביזבוז גדול של משאבים לצורך חיבורו לתשתית המים, הביוב, החשמל והתקשורת - משאבים שניתן היה לחסוך בהם על ידי הרחבת יישובים קיימים. 

 

"מרשם הוא היישוב שהקמתו היא הפוגעת ביותר באזור, שכן הוא ממוקם בלב השטח הפתוח", הזהיר בתחילת השבוע איתמר בן דוד, המתכנן הסביבתי בחברה להגנת הטבע.

 

המשרד להגנת הסביבה: תהיה פגיעה קשה בטבע

בחוות דעת שהגיש המשרד לעיון הוועדה טרם החלטתה, נכתב: "הקמת היישוב תפגע קשות בערכי הטבע, הנוף והמורשת, במגוון הביולוגי העשיר והנדיר ובבתי הגידול הייחודיים המצויים כיום באזור והנתונים בסכנת הכחדה. יעקב קמלמן החתום על המסמך, מתכנן בכיר לתכנון סביבתית במשרד להגנת הסביבה, טוען כי הבנייה "תיצור קיטוע של מסדרונות אקולוגיים ורצף שטחים פתוחים ברמה הארצית והאזורית".

 

בנספח סביבתי שהוכן לבקשת המשרד נכתב עוד: "ההשפעה השלילית הישירה על ערכי הטבע כתוצאה מביצוע התכנית הינה הרס בית הגידול בשטחי התכנית. הרס בתי הגידול הינו מהגורמים העיקריים להכחדתם של מיני צומח ובעלי חיים בימינו". בנספח צויין כי באזור תועדו עדרים גדולים של צבי ארצישראלי (שאוכלוסיותיו נפגעו קשות במקומות אחרים בארץ), טורפים גדולים כגון צבוע וזאב, וטורפים קטנים כמו גירית הדבש, שנמצאת בסכנת הכחדה מקומית.

 

 


הגבעה עליה עתיד לקום היישוב מרשם (צילום: גילי סופר)

 

ואולם הוועדה המחוזית, שהתכנסה לדון בנושא בפעם השלישית, דחתה כאמור את כל ההתנגדויות ואישרה את תוכנית הקמת היישוב. בהודעה מטעמה ציינה הוועדה כי הצעות שהוגשו לעיונה, לשינויים בתוכנית בהתאם לחוות הדעת הסביבתיות, ייבחנו בהמשך.

 

החברה להגנת הטבע: "זו החלטה פוליטית"

"אין לי ספק שזו החלטה פוליטית ולא החלטה שיש מאחוריה צורך תכנוני", אמר ל-ynet שי טחנאי, רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע. "באזור זה קיימות למעלה מ-3,000 יחידות דיור בהן ניתן לשכן תושבים ולכן אין צורך ביישוב נוסף. זה 'תפוח אדמה לוהט' שחברי הוועדה רצו להעביר הלאה ולא להתמודד איתו".

 

טחנאי אמר שטרם עיין בנימוקי הוועדה אך בכוונת החברה להגנת הטבע להגיש בקרוב ערעור על ההחלטה למועצה הארצית לתיכנון ובנייה של משרד הפנים.

 

ניר פפאי, מנהל אגף שמירת טבע וסביבה בחברה, אמר כי על פי כל חוות הדעת המקצועיות שהוגשו לוועדה, מרשם הוא יישוב מיותר, שעתיד לפגוע קשות בערכי הטבע הייחודיים של חבל לכיש בצורה בלתי הפיכה.

 

"הוועדה כשלה מלתת תשובות אמיתיות להתנגדויות ולחוות הדעת והחליטה, על אף שקיים באיזור מצאי של 3,500 יחידות דיור, להקים את היישוב. עצוב לראות כי ועדת תכנון, האמורה להיות גוף מקצועי בלתי תלוי, לא הצליחה לעמוד בלחצים הפוליטיים ולקבל החלטה אמיצה שתידחה את תוכנית היישוב, בהתאם לכל החוות הדעת ובהתאם למדיניות התכנון המתנגדת ליישובים חדשים".

 

רכז הפרויקט: גם אנחנו "ירוקים"

קובי אלירז, רכז הפרויקט של מרשם בוועד מפוני גוש קטיף, בירך בשיחה עם ynet את החלטת משרד הפנים, אך תקף בחריפות את עמדת ארגוני הסביבה. "האג'נדה הירוקה לא פסחה על הציבור הדתי או הדתי-לאומי. גם אנחנו ירוקים – אבל לצערי האג'נדה הירוקה מעדיפה שלא תהיה בכלל התיישבות. זוהי הציונות החדשה כנראה", אמר.

  

אלירז ציין כי העקרונות המנחים לבניית היישוב כללו בין השאר תקנות ביוספריוות, ריאות ירוקות ביישוב והגבלת אחוזי הבנייה לגובה – מתוך מטרה לשלב את היישוב בסביבה מבלי לפגוע בה. "תכנונו של היישוב, למן שלביו הראשונים, הטמיע את כל עקרונות התכנון האקולוגי", אמר אלירז.

 

באשר לטענותיהם של ארגוני הסביבה לפיהן הקמתו של היישוב תפגע במסדרון האקולוגי באזור, אמר אלירז: "המסדרון האקולוגי באזור הזה כבר מת מזמן. היישוב מרשם הוא יישוב צמוד-גדר (ההפרדה - י.ע-ד), ובאזור יש גם את כביש 358 והיישובים הפלסטינים ממזרח – שכלל לא התחשבו בסביבה. אז על איזה מסדרון אקולוגי הם מדברים?", דברי אלירז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האזור בו עתיד לקום היישוב מרשם. ארכיון
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים