"רוח נשית": מגבה ומחזקת נפגעות אלימות
"בחברה טובה" - מדור המציג פרויקטים חברתיים ברחבי הארץ. היום: "רוח נשית", עמותה המלווה נשים נפגעות אלימות בדרכן קדימה להמשך חייהן. העמותה פתחה לאחרונה בית המספק תמיכה בפיתוח קריירה ועצמאות כלכלית והיא מקיימת ביום ו' הקרוב ארוע התרמה מיוחד. תכירו
"אני גדלתי בבית אלים. אימא שלי סבלה מאלימות קשה, ואני ואחיותיי לא יכולנו לעשות שום דבר כי לא ידענו איך להתמודד. הפחד מלחשוף את הסיפור, תחושת האשמה והבושה, חוסר היכולת לדעת במי ואיך להיעזר, מנעו מאיתנו להתלונן על אבא. פחדנו גם ממה שיקרה לנו, הילדים. שאם נספר, המשטרה או העובדים הסוציאליים יבואו ויפרידו בין בני המשפחה. רק אחרי הרבה שנים עשיתי מעשה והוצאתי את אימי למקלט נשים, וההצלחה הייתה חלקית. מה שקרה אצלי בבית אסור שיקרה". כך מספרת מכי נאמן (46) שהחליטה לקום ולהקים את עמותת "רוח נשית", בכדי לתמוך ולסייע לנשים המצויות במצב דומה לזה בו היא הייתה נתונה.
בישראל חיות היום כ- 200,000 נשים נפגעות אלימות פיזית, נפשית, מינית וכלכלית. נשים אלו שייכות לכל הקבוצות החברתיות והן סובלות מתלות וממצוקה כלכלית. אלימות משבשת את יכולותיהן לרכוש השכלה ומקצוע, למצוא עבודה ולהתמיד בה, לפרנס את עצמן וילדיהן בכבוד, להתקדם ולהתפתח מבחינה מקצועית.
לדברי נאמן נשים רבות בישראל חיות תחת איום מתמשך של אלימות פיזית מנטאלית ורגשית, מצד בני זוג, קרובים או מכרים. מספר מקרי הרצח של נשים במשפחה נמצא בעליה,
ואלפי נשים מגיעות מידי שנה לחדרי מיון בבתי חולים כתוצאה מאלימות במשפחה. יחד עם זאת, נשים נפגעות אלימות, לא ממהרות להתלונן ולשתף בסבלן, מסיבות אישיות, כלכליות וחברתיות. הן מתמודדות עם מחסור כלכלי, ומתקשות לנהל חיים עצמאיים. כשבדרך כלל הגבר האלים הוא השולט על המשאבים הכלכליים, ודואג לנתק את האישה ממסגרות חברתיות ותעסוקתיות, מונע ממנה רכישת השכלה, ומאפשרות לעבוד לפרנסתה.
"המסגרות הקיימות מתמקדות במעני חירום ושיקום של נזקי האלימות, אך אינן ערוכות לתת מענה כולל בנושא העצמאות הכלכלית של נשים אלה", מסבירה נאמן. "הממסד דואג במקרה הטוב למרכזים ומקלטים במקרי חירום, אך מי דואג לנשים אלה ביום שאחרי?" הרעיון של העמותה, כדבריה, הוא ליצור סביב נשים אלה מעגלי תמיכה, לא רק באופן נקודתי, אלא לאורך זמן, עד שהן עולות על המסלול של חיים עצמאיים. במקביל מטרת העמותה גם להעלות את המודעות בקהילה לנושאים אלה, וליצור שינוי חברתי בנושא.
גם יעל אבקסיס ושחר מ"הישרדות" בעניין
עמותת "רוח- נשית - עצמאות כלכלית לנשים נפגעות אלימות", הוקמה לפני שנה בדיוק כדי לסייע לנשים נפגעות אלימות לצאת ממעגל האלימות, באמצעות פיתוח יכולות כלכליות וצמיחה אישית. בעמותה מתקיים מרחב מצמיח ומעצים של נשים למען נשים, המבוסס על מיקוד כוחות ויכולות של הנשים עצמן בשילוב כוחות הקהילה והמגזר העסקי. בעמותה חברות נשים נפגעות אלימות, אנשי ונשות אקדמיה, נשות עסקים ומתנדבות רבות מתחומי ידע שונים, בינהן השחקנית יעל אבקסיס.
"מאוד חשוב לנו לקחת כמה שיותר הצידה את תחושת הקורבנות שלן נשים אלה, ולהחזיר להן את המקום של השליטה בחייהן, ואת יכולת הבחירה. המטרה שלי היא שהן תהפוכנה לחלק מהדבר, שתהיינה חברות עמותה שוות ערך, ולא 'מטופלות', ושבבוא היום, לאחר שתתחזקנה, תוכלנה, לתמוך בעצמן בנשים נפגעות אלימות, ולהחזיר לקהילה את מה שהן קיבלו, גם באמצעות התנדבות בעמותה, והשתלבות בהנהגתה ובניהולה", מציינת נאמן.
לאחרונה נפתח בדרום תל אביב "בית רוח נשית". הבית נוסד בכדי לאפשר לנשים לפעול לשינוי עתידן הכלכלי במסגרת מרחב נשי תומך, לרכוש כלים מקצועיים ולנקוט צעדים להשגת עצמאות כלכלית. כל אישה שתגיע לבית העמותה תוכל לקבל פגישת ייעוץ והכרות, אבחון תעסוקתי, סדנאות קבוצתיות להעצמה כלכלית, אימון אישי ממוקד לפיתוח קריירה על ידי מאמנת מוסמכת, ליווי וחניכה על ידי מתנדבות מהקהילה ומהמגזר העסקתי, רכישת מיומנויות בתחומי מחשב, אנגלית, כתיבת קורות חיים, וגם קורסים וסדנאות לשיפור דימוי הגוף שיועברו על ידי מתנדבות של 'סטודיו C', ואפשרות להציג בגלריה ליצירות אומנות של נשים החברות בעמותה.
בית "רוח נשית" פתוח בפני נשים המגיעות ממרכזים לטיפול באלימות במשפחה, נשים יוצאות מקלטים, נשים לקראת יציאה ממקלט, נשים בדירות מעבר, נשים ממרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית, נשים הפונות לקבל סיוע משפטי מארגוני נשים, מחלקות רווחה ונשים הפונות ישירות לעמותה. בבית קיים גם "מועדון ההזדמנויות של רוח נשית"- מסגרת המבוססת על ערבות הדדית של נשים למען נשים, ומאפשרת לנשים החברות בעמותה לחלוק קשרים תעסוקתיים, ליצור קשרים חברתיים לקדום בתעסוקה ובפיתוח קריירה, ולהיפגש עם נשות עסקים ומעסיקות ממגוון תחומים ומקצועות.
ביום שישי הקרוב- 11.4, יתקיים אירוע התרמה: מוסיקה וסדנאות בהן יוגה צחוק ( שתועבר על-ידי יוצאת "השרדות" שחר רז ונילי דור האלה) סדנאות מגע, קול ותנועה, הגנה עצמית, ואימפרוביזציה. וגם פעילות אתגרית, דוכני יצירה ומזון, מתחם לילדים עם ליצנית, ומוסיקה חיה, עם הרכבים, זמרים ומופעים. כל ההכנסות ישמשו לפעילות העמותה, ולטיפול בנשים נפגעות אלימות.
אירוע התמיכה יתקיים בקפה "דיונה" במושב בן שמן, ביום שישי ה- 11.4. לפרטים והרשמה: 072-2507770