מפקד הכוחות בעיראק: איראן מלבה את האלימות
"הקרבות בבצרה הבליטו את התפקיד ההרסני שממלאת איראן בעיראק", אמר מפקד הכוחות האמריקנים במדינה בשימוע בסנאט בוושינגטון. הגנרל פטריוס אמר שהושגה התקדמות, אך "המצב עוד שברירי" וביקש להשעות עד יולי את בחינת הסגת הכוחות. השגריר האמריקני בבגדד: האסטרטגיה האיראנית - לבנוניזציה של עיראק. ג'ון מקיין: ניצחון בעיראק הוא בהישג יד
הבכירים האמריקנים בעיראק מפנים אצבע מאשימה לכיוון איראן: מפקד הכוחות האמריקנים בעיראק, הגנרל דייויד פטריוס, האשים היום (ג') את איראן במילוי "תפקיד הרסני" בעיראק, בהופיעו בשימוע משותף של ועדות השירותים המזוינים והחוץ של הסנאט האמריקני. בשימוע השתתף גם השגריר האמריקני בבגדד, ריאן קרוקר, שהזהיר כי אם ארה"ב תיסוג עתה, איראן היא שתמלא מיד את הוואקום.
הגנרל פטריוס האשים את כוחות "קודס" של משמרות המהפכה האיראניים בסיוע למיליציות השיעיות הנאמנות למטיף השיעי הקיצוני מוקתדא א-סאדר וגם את החיזבאללה במעורבות בעיראק. "הקרבות בבצרה הבליטו את התפקיד ההרסני של איראן", אמר פטריוס בהתייחסו למבצע של כוחות הביטחון העיראקים בעיר הדרומית נגד החמושים השיעים בחודש שעבר. לפני שבועיים דיווח פטריוס לנשיא, ג'ורג' בוש, שקיימות עדויות שאיראן עומדת מאחורי הפגזות ב"אזור הירוק" בבגדד.
פטריוס אמר שהסונים בעיראק מתנגדים לאל-קאעידה ובהדרגה מצטרפים להסדר הלאומי. "קהילות סוניות בעיראק מתנגדות בצורה גוברת לאל-קאעידה", אמר הגנרל, אבל הבהיר ש"אל-קאעידה ממשיך לבצע התקפות ואנחנו ממשיכים להפעיל לחץ הצבאי נגדו". מפקד הכוחות האמריקנים בעיראק ציין שסוריה נקטה בצעדים לצמצום המעבר של טרוריסטים לעיראק, אך לא בצורה מספקת.
"נסיגה בטרם עת - סכנה לעולם כולו"
גנרל פטריוס אמר ש"יש התקדמות משמעותית אבל לא מאוזנת בבטחון בעיראק", אך הבהיר ש"המצב שבריר והפיך". לכן הוא ביקש מהקונגרס לאפשר לבצע הערכת מצב בחודש יולי כדי לבחון אם ניתן להתחיל להקטין את מספר החיילים האמריקנים בעיראק, העומד היום על כ-150 אלף. פטריוס הזהיר שהמצב הקיים "אינו מאפשר לקבוע לוח זמנים להסגת הכוחות".
השגריר ריאן קרוקר לצד הגנרל פטריוס בסנאט, היום (צילום: AP)
השגריר קרוקר אמר בשימוע ש"יש ראיות למאמץ של סוריה למנוע מעבר טרוריסטים, אך זהו מאמץ חלקי". הוא ציין שסוריה נותנת מחסה לאנשים שממשיכים לממן את ההתנגדות בעיראק. הוא חזר על דברי הגנרל פטריוס ש"איראן מממנת ומאמנת מיליציות בבגדד ובצרה" והזהיר שאם כי היא שתמלא את הוואקום שייווצר אם ארה"ב תיסוג. השגריר אמר שאינו יכול להבטיח הצלחה בעיראק, אך נסיגה בטרם זמן, מסוכנת למזרח התיכון ולעולם כולו.
קרוקר אמר שאיראן מנהלת אסטרטגיה של לבנוניזציה של עיראק. לדבריו, איראן מפעילה בעיראק את אותן טכניקות שהפעילה בלבנון, שימוש בכוחות שיעים מקומיים ככלי שרת, דבר שממנו ניתן להסיק ש"במקרה של נסיגה אמריקנית, האיראנים יילחצו עוד יותר". לדבריו, "האיראנים תומכים בקבוצות מיליציה שונות ובהן מיליציית חיזבאללה העיראקית".
השימוע - שהועבר בשידור חי בערוצי החדשות בארה"ב - מהווה הזדמנות לשלושת הסנאטורים המשתתפים במרוץ לבית הלבן להציג את עמדותיהם לגבי המלחמה בעיראק, בשאלות בוועדות בהן הם חברים לגנרל ולשגריר. ג'ון מקיין והילארי קלינטון חברים בוועדת השירותים המזוינים בעוד ברק אובאמה חבר בוועדת החוץ של הסנאט.
מקיין: ניצחון בעיראק - בהישג יד
המועמד הרפובליקני לנשיאות, מקיין, היה הראשון לנצל את הבמה והצהיר כי "ניצחון בעיראק הוא בהישג יד". מקיין הזהיר שיציאת החיילים האמריקנים מעיראק, בהתאם להבטחותיהם של יריביו הדמוקרטים קלינטון ואובאמה, תיאלץ את החיילים האמריקנים לחזור ולהילחם בעיראק במצב קשה יותר. הוא אמר שנעשו שגיאות חמורות בניהול המלחמה בעיראק, אך הבהיר שהשינוי באסטרטגיה שנעשה בחודש ספטמבר - תגבור הכוחות באלפי חיילים - נושא פרי.
"עכשיו אנחנו לא במצב של תבוסה אלא של ניצחון", הצהיר מקיין. "אני לא רוצה להשאיר את החיילים שלנו בעיראק מעבר למה שצריך", הוסיף המועמד הרפובליקני לנשיאות. מקיין טען שהוצאת הכוחות בצורה בלתי מבוקרת תגרום לניצחון של אל-קאעידה, למלחמת אזרחים, לרצח עם ולהשפעה שלילית על המזרח התיכון כולו.
קלינטון ניצלה גם היא את הבמה ואמרה כי על ארה"ב להתחיל בהסגת הכוחות מעיראק על מנת שתוכל להתמקד בפתרון בעיות אחרות. "אני חושבת שהגיע הזמן להתחיל בהליך מסודר של הסגת כוחותינו, להתחיל בשיקום הצבא שלנו ובהתמקדות באתגרים שמציבים לנו אפגניסטן, ארגוני הטרור הגלובלי ושאר הבעיות המאיימות על האמריקנים".
א-סאדר עצמו איים היום לבטל את הפסקת האש שעליה הכריז באוגוסט האחרון. למרות הפסקת האש, בשבועות האחרונים חלה הסלמה באלימות בעקבות מבצע של כוחות הביטחון העיראקים נגד לוחמי המיליציה של א-סאדר, צבא המהדי, בעיר הדרומית בצרה ובמעוזים אחרים. ההתפרצות האלימה היתה הקשה ביותר במדינה מאז החצי הראשון של שנת 2007.
א-סאדר השמיע את איומו יום לאחר שראש ממשלת עיראק נורי אל-מליכי הציב לו אולטימטום לפיו ימנע מתנועתו כל עוד אינו מפרק את המיליציה. א-סאדר השיב כי יתייעץ עם מנהיגי דת ויפעל על פי מוצא פיהם.