רוסיה: רוצים גישה למערכת הטילים האמריקנית
"חשוב לנו שנוכל לראות שניה אחר שניה לאן מכוון מכ"ם המערכת", אמר שר החוץ הרוסי בראיון לתחנת רדיו בארצו. עם זאת ציין כי בהצעות האמריקניות לא הופיע אזכור לנוכחות רוסית קבועה במתקנים. עוד אמר שמתגבשת חבילת תמריצים חדשה לאיראן בניסיון לשכנעה להשעות את תוכנית הגרעין
רוסיה דורשת מארצות הברית לאפשר לצבא הרוסי גישה קבועה לאתרי מערכת ההגנה האמריקנית החדשה מפני טילים במזרח אירופה, כך אמר היום (ג') שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, בראיון לתחנת רדיו רוסית. הוא התייחס גם למשבר הגרעין האיראני, ומסר שמתגבשת הצעת תמריצים חדשה.
"חשוב לנו שנוכל לראות שניה אחר שניה לאן מכוון המכ"ם של המערכת ומה קורה בבסיס טילי היירוט", צוטט לברוב כאומר ברדיו "אקו מוסקבי". לדבריו, דרישה זו מהווה את אבן המחלוקת במגעים עם וושינגטון בנושא הצבת המערכת. ארה"ב טוענת כי המערכת נועדה להגן על אירופה מפני איום הטילים האיראני, בעוד שרוסיה חוששת כי המערכת תפגע בביטחונה הלאומי.
"בהצעות שקיבלנו (מהאמריקנים) אין כל אזכור של נוכחות קבועה, נאמר שניתן יהיה להציב קצינים בשגרירויות הרוסיות בפולין ובצ'כיה שיוכלו לעבוד באתרים האלה על בסיס הדדיות", צוטט לברוב בתחנת הרדיו הרוסית. ארה"ב מעוניינת להציב את מכ"ם המערכת בצ'כיה ועשרה טילי יירוט על אדמת פולין.
בסוף השבוע וביום ראשון דנו בנושא הנשיא האמריקני ג'ורג' בוש ועמיתו הרוסי ולדימיר פוטין, בפסגה אחרונה שקיימו כנשיאים בעיירת הנופש סוצ'י, לחופי הים השחור. השניים לא הצליחו לגשר על המחלוקות בנושא. במסיבת עיתונאים שקיימו בתום הפסגה אמר פוטין שארה"ב "שמעה את חששותינו" והביע אופטימיות זהירה באשר לסיכויים לפתרון המשבר. בוש מצדו שב והדגיש כי המערכת נועדה לפגוע ברוסיה
בהודעה משותפת שפרסמו שתי המדינות נאמר כי "שני הצדדים הביעו עניין בפיתוח מערכת שתגיב לאיום הטילים שבה רוסיה, ארה"ב ואירופה יהיו לשותפות שוות. הצד הרוסי הבהיר כי הוא אינו מסכים על ההחלטה להציב מתקנים בפולין ובצ'כיה והדגיש את הצעתו האלטרנטיבית. עם זאת רוסיה מעריכה את הצעדים שארה"ב הציעה והצהירה שאם יוסכמו וייושמו, יהיו מועילים בהרגעת הדאגות הרוסיות. הסכמנו להגביר את הדיאלוג בכל הנוגע לשיתוף פעולה בנושא".
שר החוץ הרוסי התייחס בראיון לתחנת הרדיו גם למשבר הגרעין האיראני ואמר כי דיפלומטים מטעם המעצמות החלו בגיבוש חבילת תמריצים חדשה בניסיון לשכנע את טהרן להקפיא את תוכנית העשרת האורניום. לדבריו, ההצעות יכללו תמריצים בתחום האנרגיה והביטחון. סרגיי לברוב גם הזהיר מפני שימוש בכוח כלפי איראן, ואמר כי הוא יביא להסלמה במשבר במזרח התיכון ויהפוך את פתרונו באופן דיפלומטי לבלתי אפשרי.