שתף קטע נבחר

והגדת לבנך: כך תעבירו לילדים את תכני החג

ארוחת ליל הסדר תיכף כאן, אתם עסוקים בקריאת ההגדה והילדים (שלא מבינים את רוב המילים הנקראות) עסוקים בענייניהם. איך אפשר להפוך את הערב הזה לחוויה מיוחדת, שגם תלמד את תכני החג וגם תיזכר עוד הרבה זמן? הנה כמה רעיונות שכדאי להתחיל לעבוד עליהם כבר השבוע

אחרי שפתרתם את בעיית תורו של מי השנה, והצלחתם לשרוד את הפקקים בדרך לסדר, נשארים כמה מרורים ששום ארוחת סדר אינה שלמה בלעדיהם:

 

כי ביננו, מה הסיכוי שלא תפרוץ מלחמת עולם שלישית בין כל האחיינים? איך החולצות אמורות להישאר לבנות אם יש מיץ ענבים? מה עושים כשהילדה רוצה לשיר את הקושיות עוד לפני שהאורחים מגיעים? ואיך דואגים שהקטן לא יבכה כששוב לא יצליח למצוא את האפיקומן?

 

אין מה לומר, יציאת מצריים היא פיס אוף קייק (כשרה לפסח), לעומת ארוחת הסדר המשפחתית. לכן גייסנו בשבילכם עצות טובות לסעודת החג על מנת שתעברו אותה בשלום וגם תקיימו את מצוות "והגדת לבנך" כמו שצריך:

 

ד"ר רות קלדרון מייסדת ויו"ר מכללת עלמא לתרבות עברית, אומרת שפסח הוא החג הכי מצליח בלוח השנה העברי. "כולם חוגגים אותו ולמרות שרוב הקטנים נרדמים או מקיאים, באינטואיציה חגיגית ומופלאה, כולם מכירים את הסיפור וגם יודעים לשיר את כל השירים".

 

קלדרון זוקפת את הפופולאריות של החג לא רק לזכות הגננות שמשננות עם הילדים את ההגדה כבר ממחרת פורים, אלא להגדה עצמה שהיא לדבריה אוסף של עזרי הוראה וטריקים לזיכרון ובמלים אחרות: "מי שהמציא את האפיקומן כנראה ידע מה הוא עושה".

 

היא מוסיפה ומסבירה ש"כל הטקסיות סביב שולחן הפסח היא בעצם צרור גימיקים שנועדו להשאיר את הילדים ערים ולהטביע בתוכם את הזיכרון: השולחן נראה שונה, המאכלים אחרים והשאלות שצעיר הילדים שואל, הקושיות, הן דרך ללמוד את הסיפור".

 

גם צלחת הפסח, לדעתה, היא פטנט מצוין: "המאכלים המונחים עליה מסמלים את הסיבות שבגללן אנחנו מסובים ומזכירים את עיקרי האירועים: עבודה קשה, מרור, מצה וקצת מלח מים סוף. לכן ההורים לא צריכים לדאוג ל'והגדת לבנך'. הילדים יקבלו את הסיפור באמצעות הטעמים והריחות", היא מרגיעה הורים מודאגים שמתלבטים איך ישרדו את עבודת הפרך שמתלווה לסעודת הפסח ("שב ישר, תאכל יפה, ולא. היום אין קורנפלקס וחביתה").

 

"בסופו של דבר", היא אומרת, "לא בטוח שצריך לחפש גימיקים ופטנטים איך לחבב את סעודת החג על הילדים: "עצם השהייה ביחד בחברת המבוגרים, באירוע חגיגי, הם סיבה מספקת לרגש את הילדים ולהשאיר אותם בעניינים. הרי לא כל ערב אנחנו יושבים בהרכב משפחתי שכזה מול שולחן חגיגי ואם ההורים בעצמם מזוהים עם הסיפור והמנהג, הילדים כבר יגיעו".

 

עבור מי שבכל זאת חושש מהשעות שלפני 'שולחן עורך' או מהקריאה שאחרי הקינוח ועד ל'חד גדיא', קיבצנו עצות מהורים מנוסים וגם מאליהו הנביא בכבודו ובעצמו:

 

מומלץ לשתף את הילדים בהכנות

אם אתם נוסעים להתארח ספרו להם מי יהיה ומה תעשו, רעננו את המנהגים המשפחתיים, ספרו על קרובי המשפחה הרחוקים ותנו להם לקחת חלק בהתרגשות ובהכנות.

 

מנהגי אפיקומן

סביב האפיקומן יש שתי מסורות: יש משפחות שבהן הילדים מתארגנים ביחד ומשתפים פעולה לקראת המבצע. ברגע הנכון הם מצליחים לשים את ידם על המצה העטופה, גונבים אותה ורצים להחביא. כשמנהל הסדר רוצה להמשיך ולקרוא בהגדה הוא זקוק לאפיקומן. ואז מגיע שלב המשא ומתן: עורך הסדר מציע לילדים לקנות מהם את האפיקומן בתמורה למתנה אחת או יותר... זה הזמן לחדד את כישורי המיקוח של יורשי העצר וגם לסגור חשבונות ישנים עם אחותך הקטנה.

 

לפי מסורת משפחתית אחרת עורך הסדר המנוסה הוא שמחביא את האפיקומן. הוא הרי כבר מכיר את הילדים שיושבים סביב השולחן. ויודע שהם, ממילא, יצליחו לשים את ידם על המצה הזו, כך שהוא מעדיף להקדים אותם. אז הופך החיפוש אחרי האפיקומן למבצע חפש את המטמון. המהדרים יחשבו על כך מראש וגם יטמינו משימות בדרך.

 

הצגות והמחזה

אפשר להציע לילדים להמחיז את סיפור יציאת מצריים. זה יכול להיות המסע עצמו במדבר, המיקוח אצל פרעה והקריאה 'שלח נא את עמי' או אפילו השירה אחרי חציית ים סוף. המהדרים יכינו לילדים מבעוד מועד סדינים, מקלות של מטאטא ותרמילים שיעזרו להם להפוך לבני ישראל כשרים. מתאים למשפחות יצירתיות.

 

אליהו הנביא

סבתא ריטה נהגה להכין ארגז של מתנות מאחורי דלת המרפסת וברגע שסבא סימן שזה האות לפתוח את הדלת לאליהו הנביא, גילו הנכדים את הארגז ובו מתנה לכל אחד מהסועדים. הציפייה לארגז וגם המשחק הקטן שהיה בתוך העטיפה שמרו עלינו דרוכים לאורך כל הסדר.

 

מצגות

ילדי שנות האלפיים הממוחשבים ישמחו להכין מצגת הקשורה לחג. תנו להם לברר על הפירמדות במצריים, לאסוף נתונים על הנילוס או לחפש קצת על שושלת פרעה או תות אנך עמון. הזמן שבו הם יעבדו על הפאאור פוינט הוא בדיוק הזמן שבו תוכלו לערוך את השולחן בנחת או לתפוס תנומת צהריים לפני הפקקים שבדרך. המשימה המיוחדת שלהם שתוצג לפני המסובים תשאיר אותם עירניים.

 

הגדות מאויירות לילדים

אפשר להוריד מהרשת, אפשר לקנות. יש הגדות עם קומיקס ויש עם הסברים. בני ה-9 שכבר קוראים בעצמם ייהנו מההומור. הקטנים יותר יעדיפו איורים צבעוניים ומעט טקסט ואפילו דפים לצביעה.

 

חידות

אם אתם רוצים להכניס אווירה תחרותית לשולחן אפשר לחבר חידות על ההגדה: כמה פעמים מופיעה הספרה 4, מי אמר למי, מה התרגום של שונרא בעברית וכו'. נכון, החידות מחייבות הכנה מראש אבל מה זה לעומת קינוח כשר לפסח ל-20 איש? מתאים לחובבי טרוויה צעירים ושבעים.

 

שאר ירקות

אפשר להניח ב'אזור של הילדים', מגש עם ירקות חתוכים וכך בכל שלב הקריאה שקודם לסעודה הם עסוקים בנשנוש, תוך כדי הקשבה לסיפור. מה לעשות? כששבעים שומעים יותר טוב.

 

אגוזים

אפשר לקנות אגוזי מלך ולצבוע אותם או להסתפק בפקאנים מהעץ של סבתא. בכל מקרה, תנו לילדים לשחק באגוזים. לא תאמינו איך ילדי הגיים בויי יתלהבו מהצעצוע החדש והפשוט הזה.

 

טיפ למבוגרים

בסעודה משפחתית של חג נוצרי לגמרי למדתי פטנט נחמד: בסוף הארוחה הסבתא המארחת מניחה קערה גדולה ובה פתקים מקופלים. בכל פתק ישנה משימה (שטיפת סירים, ניגוב כוסות, סידור כיסאות, כיבוס מפה). המבוגרים המתארחים מגרילים תפקידים וסבתא יוצאת לשחק עם הנכדים בחדר השני. מתאים למי שמסיים מוקדם ולסבתות שאינן שתלטניות לגבי המטבח שלהן. מי שרוצה יכול לחלק ברוח זו תפקידים לילדים (למזוג שתייה, להביא מפיות, לפנות מהשולחן).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מארוחה רגילה לחוויה מיוחדת
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים