שתף קטע נבחר

 

ארה"ב לקניה: המשבר הפוליטי מאיים על יחסינו

הלחץ על הנשיא הקנייתי להקים את ממשלת אחדות עם האופוזיציה גובר. השגריר האמריקני בניירובי שיגר אזהרה תקיפה: "אם ההסכם הפוליטי לא ייושם, יהיה קשה אם לא בלתי אפשרי עבורנו להמשיך לעבוד פה". בשיחה עם עיתונאים הבהיר השגריר: מצפה להקמת ממשלה בתוך ימים

שגריר ארצות-הברית בקניה הזהיר היום (ד') כי היחסים עם המדינה המזרח-אפריקנית תלויים ביישום ההסכם על חלוקת השלטון בין מפלגת השלטון למפלגת האופוזיציה העיקרית, שנועד לפתור את המשבר האלים שפרץ בעקבות הבחירות לנשיאות בדצמבר האחרון.

 

השגריר מייקל רנברגר אמר לעיתונאים בבירה ניירובי ש"אם ההסכם הפוליטי לא ייושם, יהיה קשה, אם לא בלתי אפשרי, עבורנו לעבוד בקניה". דבריו באו יום לאחר שהאופוזיציה הודיעה על השעיית המשא ומתן הקואליציוני על הרכב הממשלה החדשה, אשר בראשה צפוי לעמוד מנהיג האופוזיציה ריילה אודינגה.

 

עם זאת ציין השגריר כי "אנו לא סבורים שההסכם קורס" והביע את ביטחונו שהוא ייושם בקרוב. "אנו מצפים שבתוך כמה ימים, או כשבוע, תוקם ממשלת קואליציה", אמר רנברגר. "אנו עדיין בטוחים שהנשיא מוואי קיבקי וריילה אודינגה יגיעו להסכם על הרכב הממשלה. הם קרובים לכך מאוד".


ריילה אודינגה (מימין) והנשיא מוואי קיבקי בפגישתם השבוע (צילום: AFP)

 

השגריר האמריקני, שנפגש עם שני המנהיגים בימים האחרונים, מתח ביקורת על שני הצדדים ואמר כי הגבירו את המתיחות בהודעותיהם לאחר שלא הצליחו להסכם על הרכב הקבינט. "זה לא זמן לצאת בהצהרות וליצור אווירה של משבר", הוסיף רנברגר. מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס שוחחה אף היא עם שני המנהיגים הקנייתים בטלפון ביום שני וקראה להם לפתור את המחלוקות ביניהם.

 

המגעים בין מפלגת האופוזיציה, "התנועה הדמוקרטית הכתומה", למפלגת השלטון עלו על שרטון על רקע טענות אנשיו של אודינגה כי אנשי קיבקי אינם מכירים באופן מלא בהסכם ולא מוכנים לחלק את תיקי הממשל באופן שווה. האופוזיציה גם דרשה לפזר את הקבינט הזמני שהוקם בינואר ולהקים קבינט חדש. אמש כבר אותת סגן הנשיא שמפלגתו מוכנה למהלך, אך השיחות בין הצדדים טרם חודשו.

 

חלוקת התיקים היא אבן הפינה בהסכם שהושג בין הנשיא לראש האופוזיציה בפברואר, שנועד לשים קץ למשבר הפוליטי הקשה ביותר שאירע במדינה מאז קומה - שגבה את חייהם של לפחות 1,200 בני אדם ואילץ כ-300 אלף קנייתים לעקור מבתיהם.

 

הנשיא קיבקי ומנהיג האופוזיציה אודינגה טענו שניהם כי ניצחו בבחירות, אך משקיפים מקומיים וזרים טענו כי התוצאות זויפו, ועל כן לא ברור מי ניצח באמת. המחלוקת הפוליטית בין קיבקי לאודינגה הובילה להתפרצות אלימה שדירדרה את קניה לתוך גל אלימות בין-שבטי. המשבר אף פגע קשות בכלכלת המדינה, שמתבססת על תעשיית התיירות, וניפץ את תדמיתה של קניה כמדינה יציבה ומשגשגת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אודינגה וקיבקי בפגישתם השבוע
צילום: רויטרס
המהומות בקניה אחרי הבחירות
צילום: AP
מומלצים