שתף קטע נבחר

 

בראון לא יגיע לטקס האולימפי; בוש עשוי להיעדר

ראש ממשלת בריטניה ייעדר מטקס פתיחת האולימפיאדה בבייג'ינג, אך יגיע לטקס הסיום ואינו מחרים את המשחקים. דוברת הבית הלבן אמרה, על רקע קריאות לבוש להחרים אף הוא את הטקס, שמוקדם לקבוע אם יגיע. בסן-פרנסיסקו תוגברה האבטחה לקראת מסע הלפיד האולימפי

בעוד סן-פרסיסקו שבקליפורניה נערכת למסע הלפיד האולימפי, אותת היום (ד') נשיא ארצות-הברית, ג'ורג' בוש, על האפשרות שיחרים את טקס הפתיחה של האולימפיאדה בבייג'ינג. הילארי קלינטון קראה לבוש להחרים את הטקס, בעוד שיריבה למועמדות הדמוקרטית לנשיאות ברק אובאמה והמועמד הרפובליקני ג'ון מקיין הפנו מסריהם לסין, וקראו לה לשפר את מצב זכויות האדם במדינה, ובמיוחד בטיבט.

 

בתוך כך, לשכת ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון הודיעה שהוא ייעדר מטקס הפתיחה. עם זאת, נמסר כי בראון יהיה נוכח בטקס נעילת המשחקים. בריטניה תארח את המשחקים האולימפיים ב-2012. דוברת מטעם בראון מסרה כי הוא לא שינה את תוכניתו, אלא מלכתחילה לא תכנן להשתתף בטקס, אך הוא אינו מחרים את המשחקים.

 

"אני מאמינה שהנשיא בוש אינו צריך לתכנן להגיע לטקס הפתיחה של האולימפיאדה בבייג'ינג, אם לא יהיה שינוי משמעותי מצד ממשלת סין", אמרה קלינטון. היא לא קראה להחרמת המשחקים האולימפים עצמם ובארה"ב כלל אין תמיכה לפי שעה בחרם שכזה. קודם לכן קראה יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, לנשיא בוש להחרים את הטקס, וחברי קונגרס פנו לנשיא בבקשה שלא יגיע כלל למשחקים האולימפים.

 

בעקבות קריאתה של הסנאטורית קלינטון, נשאלה הבוקר דוברת הבית הלבן דנה פרינו בנושא, והיא הבהירה שהנשיא בוש מתכוון להגיע לצפות במשחקים האולימפים. עם זאת אמרה שמוקדם לקבוע אם הנשיא יגיע לטקס הפתיחה בבייג'ינג. מנהיגים בולטים באירופה - בהם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ראש ממשלת פולין דונלד טוסק ונשיא צ'כיה וצלב קלאוס - כבר הודיעו כי יחרימו את הטקס. אחרים, בהם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, ציינו כי הם אינם שוללים את האפשרות שייעדרו מן הטקס בשל התנהלותם של הסינים.


קראה להחרים את הטקס. קלינטון בשימוע בסנאט, אתמול (צילום: AP)

 

לדברי פרינו, בוש מתכוון להגיע למשחקים האולימפיים ולנצל את ההזדמנות לפגישה עם ההנהגה הסינית, שבה יעלה בצורה הפומבית ביותר את נושא זכויות האדם. הנשיא בוש מתכוון להופיע בפומבי ולהפעיל לחץ על סין בנושא זכויות האדם, נושא הנדון בימים אלה בקונגרס האמריקני, לקראת קבלת החלטה שתקרא לסין להפסיק לנקוט באמצעים נוקשים נגד המפגינים הטיבטים הדורשים אוטונומיה.

 

בארה"ב עדיין זוכרים את החרמת המשחקים האולימפיים בברית המועצות בשנת 1980, בעקבות הפלישה לאפגניסטן, וכעבור ארבע שנים את החרם מצד ברית המועצות וגרורותיה במשחקים האולימפיים בלוס-אנג'לס. המסקנה העיקרית מהאירועים ההם הייתה שהספורטאים לא צריכים להיות אלה שסובלים.

 

יריבה של קלינטון, ברק אובאמה, מתח ביקורת על סין בשל הפרות זכויות האדם בתחומה, במיוחד בטיבט, ועקב תמיכתה בממשלת סודן חרף רצח העם בדרפור. עם זאת הבהיר שהוא "מתלבט אם יש להפוך את האולימפיאדה, המביאה את כל העולם יחד, לזירה של מחאה פוליטית". הוא הבהיר שהוא "מוטרד עמוקות" ממה שקורה בטיבט.

 

"ממשלת סין חייבת לנקוט צעדים מיידיים לשמור על כבודם, ביטחונם, זכויות האדם וחופש הדת של הטיבטים, לאפשר לתקשורת ולדיפלומטים גישה לאזור, ולפעול יחד עם הדלאי למה למתן אוטונומיה בעלת משמעות לטיבט". אובאמה הצהיר שאם הסינים לא יעשו זאת, "חייבות להיות לכך תוצאות".


פורסם לראשונה 09/04/2008 19:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יגיע או לא? הנשיא בוש
צילום: AP
"ייעדר מהטקס". גורדון בראון
צילום: רויטרס
קראה להחרים. קלינטון, ארכיון
צילום: AP
מוטרד מהמצב בטיבט. אובאמה
צילום: רויטרס
מומלצים