שתף קטע נבחר

מחקר: צנתור יעיל לשמנים באותה המידה כמו לרזים

ניתן לצפות שאנשים הסובלים ממשקל גבוה יעברו פחות טוב את הצנתור או ילקו באירוע בריאותי נוסף, אבל מחקר חדש שנערך בבית החולים בילינסון הראה כי חולה שמן אינו נמצא בסיכון גבוה יותר מרזה. עורך המחקר: "חולים שמנים לא צריכים לחשוש מצנתור"

הם חולים יותר, הלב שלהם פגוע יותר והם גם שמנים יותר, אבל הסיכוי שלהם לעבור צינתור בהצלחה, ללא סיבוכים ואירועי לב חוזרים, זהה לרזים. מחקר שנערך בבית החולים בילינסון מצא כי אוכלוסיית החולים שמדד מסת הגוף שלהם (BMI) גבוה והם סובלים מסוכרת, יתר לחץ דם, שומנים בדם ובעיות קשות יותר בתפקוד החדר השמאלי בלב, לא נמצאים בסיכון יתר לאחר צינתור.

  

במחקר נבדקו תיקיהם הרפואיים של כמעט 900 חולים שסבלו מאוטם שריר הלב ועברו צינתור דחוף, בין השנים 2001 עד 2007. החולים חולקו לשלוש קבוצות: סובלים מתת משקל, בעלי משקל תקין ובעלי עודף משקל. נמצא כי קבוצת בעלי המשקל העודף סבלה ממחלות רבות יותר. החולים השמנים סבלו מסוכרת, יתר לחץ דם ויתר שומנים בדם. בנוסף, החדר השמאלי בלבם נפגע בצורה קשה יותר מאשר אצל הרזים ובעלי המשקל התקין.

 

דוגמא לצנתור


 

 

"היינו מצפים שבגלל כל גורמי הסיכון האלו החולים הסובלים מעודף משקל יעברו פחות טוב את הצינתור אבל מצאנו שלחולה שמן אין סיכון גבוה יותר מלחולה רזה", אומר עורך המחקר, ד"ר יגאל טפליצקי מיחידת הצינתורים בבילינסון. מהתוצאות עולה כי אין הבדלים מובהקים בין שמנים לרזים בתמותה מצינתור, באירוע לב חוזר, בביצוע צינתור חוזר, ניתוח מעקפים, היווצרות קרישי דם או סיבוכים אחרים. ד"ר טפליצקי מסביר כי "אצל חולי סוכרת אנחנו מקבלים תוצאות פחות טובות אחרי צינתור או ניתוח מעקפים מאשר בקבוצות אוכלוסייה אחרות, אבל לא במקרה הזה".

 

שני מחקרים אמריקנים שבדקו את אותו נושא מצאו כי מצונתרים רזים היו בסיכון גבוה יותר לתמותה ממצונתרים שמנים.

 

לא לחשוש מצנתור - אבל עדיף להוריד במשקל

החוקרים מעריכים כי הסיבה לתוצאות הטובות אצל השמנים קשורה לכך שהעורקים שלהם בעלי קוטר גדול יותר מאשר הרזים וככל שהקוטר גדול יותר הסיכון שלהם להיסתם שוב קטן יותר. "ייתכן גם שיש איזה מנגנון שקשור למשקל גבוה ומגן מפני מחלות לב", אומר ד"ר טפליצקי.

 

לדבריו "אנחנו בפירוש לא חושבים שאדם שמן צריך להישאר עם עודף משקל, אבל חולה שמן, אפילו אם הוא שוקל 130 ק"ג, לא צריך לחשוש מצינתור. יש לו סיכויים טובים כמו לרזה. מצד שני לא מומלץ להישאר עם עודף משקל אלא לעשות פעילות גופנית, להוריד את רמת השומנים בדם כדי שהסיכויים של אותו חולה לטווח הארוך יהיו יותר טובים". 

 

למחקר היו שותפים גם פרופ' רן קורונובסקי ופרופ' אלכס בטלר מהמערך הקרדיולוגי בבילנסון והוא הוצג אתמול (ד') בכנס האיגוד הקרדיולוגי בישראל. 

 

מחקר אחר שהוצג בכנס ונערך על ידי ד"ר אורי גולבורט מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב מצא כי שמנים במיוחד ורזים במיוחד נמצאים בסיכון מוגבר לתמותה בעקבות אירוע לב. המחקר מצא כי מי שהיו בעלי עודף משקל קל (מדד מסת הגוף בין 25 ל-30) היו בעלי שיעור התמותה הנמוך ביותר, בעיקר בקרב הנשים. כרבע מאלו שסבלו ממשקל עודף ומיתר לחץ דם ו-30 אחוז ממי שהיו בתת משקל מתו בשנים שלאחר אירוע הלב, לעומת 19 אחוז (כחמישית) מקרב בעלי עודף משקל קל שמתו לאחר אירוע לב. 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
השמן והרזה. ללורל והארדי סיכוי זהה לעבור צנתור
צילום: שי רוזנצוויג
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים