מקור המסה בעולם עשוי להימצא בקרוב
מאיץ חלקיקים, המסוגל לשחזר תנאים קרובים לאלו ששררו שניות לאחר המפץ הגדול, ינסה לגלות את קיומו של חלקיק מסוים שהעניק לחלקיקים האחרים מסה וכך אפשר את היווצרות העולם
אביו של החלקיק התת אטומי התיאורטי המכונה "החלקיק האלוהי" אמר כי הוא כמעט משוכנע שקיומו יאושר בשנה הבאה במרוץ בין מרכזי מחקר עצומים בארה"ב ובאירופה.
הפיסיקאי הבריטי פיטר היגס, שחזה לפני למעלה מ-40 שנה את קיומו של החלקיק המעניק מסה לחומר, ביקר במאיץ החדש בז'נבה בשבוע שעבר. היגס אמר כי הוא מעודד ממה שראה וצופה כי אותו חלקיק תיאורטי המכונה בוזון היגס, ייראה בקרוב.
מאיץ ההאדרון הגדול, שהקמתו החלה בשנת 2003 בתקציב של כ-2 מיליארד דולרים, צפוי להתחיל לפעול ביוני במעבדה האירופאית לפיסיקת חלקיקים המוכרת יותר בשם CERN. יידרשו ככל הנראה עוד כמה חודשים לפני שמאות מדענים מכל העולם יוכלו להטיח פרוטונים זה בזה כדי לחקור את הרכבם.
עוד ב"הידען": גולש גלים מאתגר את הפיסיקאים וטוען: הצלחתי לאחד את כל הכוחות מבלי להזדקק לממדים נוספים
היגס אמר השבוע כי החלקיק עשוי להתגלות גם במעבדה המתחרה, המאיץ הלאומי ע"ש פרמי מחוץ לשיקאגו, שם פועל מאיץ החלקיקים הגדול ביותר כיום – טבאטרון (Tevatron). לטבאטרון יש מספיק אנרגיה כדי לפצח את הפרוטונים ולהוציא מהם את הבוזונים, אמר היגס. זו רק בעיה של ניתוח הנתונים המונעת מאיתנו לדעת במהירות מה מסתתר בתוך הנתונים.
המאיץ החדש ב-CERN מותקן במנהרה טבעתית באורך של כ-30 קילומטרים תחת גבול צרפת שווייץ. ביכולתו לשחזר את התנאים המשתנים במהירות ביקום שברירי שנייה לאחר המפץ הגדול. הניסויים הללו יהיו הדבר הקרוב ביותר שהמדענים יוכלו לייצר לתנאים התיאורטיים ששררו לאחר המפץ. התקווה היא שהציוד החדש יאפשר להם לחקור חלקיקים וכוחות שעד כה לא נצפו.
חתן פרס נובל ליאון לדרמן הוא זה שכינה את בוזון היגס בשם החלקיק האלוהי משום שסבר שגילויו יסייע לאנשים להבין את מוחו של אלוהים, כלומר להבין טוב יותר איך נוצר העולם. היגס מקווה לקבל אישור לתיאוריה שלו עד יום הולדתו השמונים שיחול במאי 2009.
עוד ב"הידען": תקלה בניסוי המגנט החדש בסרן
היגס חזה את קיום הבוזון כאשר עבד באוניברסיטת אדינבורו כדי לנסות להסביר כיצד לאטומים ולעצמים המורכבים מאטומים יש משקל. "בלא החלקיקים, המודל הבסיסי של הפיסיקה – המודל הסטנדרטי – חסר מרכיב חשוב מכיוון שהוא נכשל בבואו להסביר כיצד חלקיקים תת אטומיים כגון קווארקים ואלקטרונים הם בעלי מסה".
התיאוריה של היגס היא כי הבוזון יוצר שדה שדרכו חוצים חלקיקים אחרים. החלקיקים נפגשים בקושי לחדור דרך השדה והם צוברים בדרך מסה. אלו שחדרו דרך השדה יותר בקלות הם קלים יותר. היגס אמר כי הוא יהיה מוטרד אם החלקיקים הללו לא ימצאו משום שהוא אינו יכול לדמיין משהו אחר שיוכל להסביר כיצד החלקיקים קיבלו מסה.