ארה"ב נגד פגישת ג'ימי קרטר עם חאלד משעל
וושינגטון מתנגדת לפגישה המתוכננת בין נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ימי קרטר, לבין ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל: "חמאס הוא ארגון טרור. איננו מאמינים כי פגישה מסוג זה תשרת את האינטרס האמריקני", אמר דובר מחלקת המדינה. שגריר ישראל בארה"ב: "הפגישה מנוגדת לעקרונות הקהילה הבינלאומית ועלולה לעודד טרור"
בארה"ב גברו אמש (יום ה') הקולות המתנגדים לפגישתו של ג'ימי קרטר עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, בדמשק. דובר מחלקת המדינה, שון מקורמק, אמר כי מחלקת המדינה האמריקנית יעצה לנשיא ארה"ב לשעבר לא להיפגש עם משעל. "מדיניות מחלקת המדינה היא שחמאס הוא ארגון טרור. איננו מאמינים כפגישה מסוג זה תשרת את האינטרס האמריקני", אמר הדובר.
גם שגריר ישראל בארה"ב, סליי מרידור, הביע התנגדות לפגישה בין קרטר למשעל. "תוצאות פגישה כזאת, גם אם אינן מכוונות, עלולות להיות עידוד לטרוריסטים ופגיעה במאמץ לשלום", נמסר מהשגרירות. השגריר הוסיף כי המפגש מנוגד לעקרונות הבסיסיים של הקהילה הבינלאומית.
בכירים במחלקת המדינה האמריקנית פעלו בשבועיים האחרונים למנוע פגישה של קרטר ושל מזכ"ל האו"ם לשעבר, קופי אנאן, עם משעל בדמשק. אנאן נסוג בו מהמסע בעקבות שיחה עם מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, ואילו קרטר החליט להמשיך בתוכנית למרות סדרת שיחות של אנשי מחלקת המדינה עם עוזריו ושיחה של חצי שעה עם יועץ מזכירת המדינה למזרח התיכון, דייויד וולש.
בעקבות ההבהרות של מחלקת המדינה, והכתף הקרה מכיוון משרד ראש הממשלה אולמרט, החליט אנאן לוותר על המסע למזרח התיכון. קרטר מתעקש לנסוע למרות שיחות שקיימו אנשי מחלקת המדינה האמריקנית אתו ועם עוזריו. בהודעה של מרכז קרטר נאמר שהוא ייצא בעוד שלושה ימים למסע של שמונה ימים לישראל והגדה, מצרים, סוריה, סעודיה וירדן. בהודעה לא מוזכרת הפגישה המתוכננת עם משעל ביום שישי הבא.
במחלקת המדינה מציינים שקרטר הוא "אדם פרטי" ועל קופי אנאן מזכירים כי כמזכ"ל האו"ם הוא היה חלק מהקוורטט שקבע כי אין לקיים מגע עם החמאס לפני שיכיר בישראל, יוותר על טרור ויקיים את ההסכמים שנחתמו בין ישראל לבין הפלסטינים.
דובר מחלקת המדינה אמר שאם קרטר יצא לסוריה "הוא יקבל סיוע מלא השמור לנשיא לשעבר של ארה"ב כשהוא יהיה בסוריה", אבל הוא הבהיר ש"מחלקת המדינה לא תהיה מעורבת בכל צורה בתכנון של פגישה עם החמאס". הדובר האמריקני הוסיף שפגישה כזו לא תשנה את חמאס או את המציאות בשטח. "בשנה האחרונה ממשלת רוסיה קיימה פגישות עם החמאס והן לא שינו את אופי הארגון ואת העובדה שמדובר בארגון טרור האחראי למותם של הרבה מאוד אזרחים חפים מפשע".
גם המועמדים במרוץ לנשיאות ארה"ב התייצבו נגד כוונת קרטר להיפגש עם משעל. הסנאטור ברק אובאמה הבהיר כי למרות נכונותו להיפגש עם נציגים של משטרים עוינים, הוא מציב את החמאס בקטגוריה נפרדת. דובר מטה אובאמה פרסם הודעה לפיה הסנאטור מאילינוי "אינו מסכים עם החלטת הנשיא קרטר לקיים את המפגש, כיוון שהוא אינו תומך במגעים עם החמאס עד שהם ייוותרו על הטרור, יכירו בזכות הקיום של ישראל ויכבדו את הסכמי העבר".
מהמטה של סנאטורית הילארי קלינטון נמסר כי "הילארי מכבדת את הנשיא לשעבר קרטר, אבל אינה מסכימה עם החלטתו". העמדה של הילארי קלינטון היא לא להיפגש עם ראשי החמאס בלי לתאם זאת עם ישראל. המועמד הרפובליקני לנשיאות, ג'ון מקיין, סבור ש"זו טעות חמורה ומסוכנת שאמריקני מכל מעמד יפגש ארגון כמו החמאס שמצהיר על כוונה לחסל את ישראל ומבצע באופן שגרתי התקפות טרור נגד ישראלים חפים מפשע".